Tetszett a cikk?

Szerdán megindult és várhatóan a jövő hét közepéig tart a közmédiában az 550 főt érintő elbocsátási hullám, amelynek során néhány perces beszélgetésre rendelik be a dolgozókat, és csak itt közlik velük, maradnak-e vagy mennek. Az MTV Híradója és a Magyar Rádió nem számolt be az elbocsátásokról.

Megkezdődött a csoportos létszámleépítés a közmédiában. Mindenkivel személyesen közlik a menesztését, így a dolgozókat kedden már elkezdték telefonon vagy e-mailben berendelni a következő napokra. A Hírszerző több, közmédiában dolgozó informátora szerint a rádiósokat a Magyar Televízió Kunigunda utcai épületében dolgozó titkárnők, míg a tévéseket a Rádió Bródy Sándor utcai székházában dolgozó titkárnők hívták be a beszélgetésekre. A Magyar Rádióban reggel nyolctól estig folynak a csoportos "elbeszélgetések", az épület több helyiségében is háromfős "bizottságok" várják az ötösével berendelt dolgozókat. Az ideges rádiósok az udvaron várakoznak. Mint egy ott dolgozó a légkört jellemezte: "ilyenkor mindig itt szoktak sétálgatni a főnökök is, most azonban még egyet sem láttunk közülük". A tapasztalatait a Hírszerzőnek elmesélő munkatárs szerint nagyjából negyedóra alatt lezajlott az egész csoportos beszélgetés, ami csak annyiból állt, hogy mindenkivel közölték, hogy marad-e, vagy sem, ebben az esetben ötből három embert állítottak fel - számol be a Hírszerző, amely szerint csütörtökön reggel nyolckor  az MTV-ben is elkezdődött a kirúgási hullám.

A Magyar Televízió Híradója és a Kossuth Rádió hírműsorai sem számoltak be egyetlen szóval sem a leépítésekről - írja az Index, amelynek egyik, névtelenséget kérő forrása szerdán azt mondta, az MTV-ben "többen sírnak a folyosókon. Csend van az épületben. Aki tehette, eljött rögtön. Holnap a szerkesztőkön a sor, azt beszélik. Egyébként azoknak, akik megúszták és csak a munkaszerződésük miatt hívtak be, egyáltalán nem szóltak arról, hogy nem kötelesek azonnal aláírni a módosítást. Vége a demokráciának."

Miután Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója áprilisban elismerte, hogy nagymértékű elbocsátás várható a közmédiában, az alap főszerkesztői május elején összeállították a csoportos létszámleépítésben érintettek listáját. Csoportos létszámleépítés esetén a munkaadónak nem kell személyenként indokolnia az elbocsátást. Május 24-én 600 főre jelentettek be leépítést, majd tárgyaltak az érdekképviseletekkel, de csak az elbocsátandóknak nyújtandó szociális juttatások kérdésében állapodtak meg június végén. Az MTVA szerint "a magyar közmédia megújítása elodázhatatlan, a közmédiumok pazarlóan, átláthatatlanul gazdálkodtak, nézettségük drasztikusan alacsony volt, presztízsük visszaesett".

Olvassa el további híreinket is a közmédiában folyó elbocsátásokról!

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hűtőházat kap a miniszámítógép: új modul jött ki a Raspberry Pi 4-hez

Hűtőházat kap a miniszámítógép: új modul jött ki a Raspberry Pi 4-hez

Szerdán csak Budapesten és Pest megyében tesztelnek a szűrőbuszokban

Szerdán csak Budapesten és Pest megyében tesztelnek a szűrőbuszokban

Újabb magyar mentő halálát okozta koronavírus-fertőzés

Újabb magyar mentő halálát okozta koronavírus-fertőzés