szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A különleges élethelyzetekre, egyebek mellett a konfliktusokra is felkészítik a számlálóbiztosokat a most országszerte, egységes tanterv szerint zajló képzéseken.

Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője szerint a hozzávetőleg háromszáz helyszínen, ötszáz oktatóval és ezer munkanapnyi időkerettel folyó képzéseken arra is felhívják a mintegy 40 ezer számlálóbiztos figyelmét, hogy a beszédstílusuk legyen az adott helyszínhez, környezethez alkalmazkodó, és tartsák be az udvariassági formulákat.

Arra is oda kell figyelniük a számlálóbiztosoknak - amit szintén tanítanak nekik -, hogy ne egyszerre zúdítsák a népszámlálás tudnivalóit az állampolgárokra, de mindenképpen beszéljenek a népszámlálás társadalmi, gazdasági hasznáról is. Külön kitérnek arra is, hogyan kell viselkedniük, ha durva bánásmódban részesülnek, és megbeszélik azt is, hogy ezt meddig kell tolerálniuk, a népszámláláson való részvétel ugyanis kötelező - tette hozzá.

Virágh Eszter kiemelte: szólnak a számlálóbiztosoknak a bizalmat keltő megjelenés, a mosoly és a szemkontaktus fontosságáról, és még arról is, hogy miként tudják irányítani gesztusokkal a beszélgetést. Olyan részletek is előkerülnek, mint az, hogy ne üljenek se túl közel, se túl távol a kérdezett embertől.

Az adatvédelem biztonságáról tíz érvet kell tudniuk, például azt, hogy a bevallás anonim, a lakcímeket minden esetben leválasztják a kérdőívekről, az adatok csak összesítve kerülnek nyilvánosságra, az adatszolgáltatás önbevallás alapján működik, azaz nem kell igazoló dokumentumokat bemutatni, illetve még azt is tudniuk kell, hogy az ombudsman felügyeli a személyes adatok védelmét - sorolta.

A számlálóbiztosoknak bizonyos alapvető kritériumoknak eleget kell tenniük, amit az őket alkalmazó jegyzőknek ellenőrizniük kell, úgy mint az írás-, az olvasás-, a beszéd- és a kapcsolatteremtő készség. Fizikailag terhelhetőknek kell lenniük, és előnyt jelent, ha tudnak idegen nyelvet, hiszen a nagyvárosokban nem kevés külföldi él, illetve a nemzetiségi területen az adott kisebbség nyelvét sem árt tudni, de ez nem feltétel - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: nagyvárosokban nehezebben jött össze a számlálóbiztosok keretszáma, mint kistelepüléseken, ahol már jórészt júliusban betöltötték a helyeket.

A szóvivő beszámolt arról, hogy oktatási csomagot adtak a számlálóbiztosoknak az előzetes felkészüléshez, ez mintakérdőívet, egy 30 kérdésből álló önellenőrző kérdéssort és egy 10 kérdésből álló tesztlapot tartalmaz. Ha valaki ezeket nem tölti ki, nem vehet részt a képzésben, így nem lehet számlálóbiztos sem; a helyes válaszokat a tantermi oktatáson megbeszélik - hangsúlyozta.

Mint mondta, a tantermi oktatás keretében pontos, egységes forgatókönyv alapján félnapos képzést tartanak. Tudatosítják a jelentkezőkben, hogy csak akkor dobhatják be a kérdőíveket a postaládákba szeptember 27. és 30. között, ha egyértelmű az adatszolgáltató címe - ezért kérik a jegyzők is a helyi lakosságot, hogy tegyék jól láthatóvá a házszámokat, illetve a postaládákon az emelet- és ajtószámokat. A kérdőív kitöltését is pontról pontra, részletesen átveszik a számlálóbiztosok oktatásán - jegyezte meg.

Virágh Eszter arról is beszélt, hogy öt számlálóbiztos munkáját ellenőrzi, segíti egy-egy felülvizsgáló, ők már a népszámlálás előtt találkoznak a hozzájuk beosztott biztosokkal. A felülvizsgálóknak elektronikus monitoringrendszert is kell üzemeltetniük, ezt naponta frissíteniük kell azzal, hogy aznap éppen kiket értek el a számlálóbiztosok.

A kormányrendelet meghatározza a számlálóbiztosok munkadíját is, a települések lélekszámától függően 150-180 forintot kapnak, amiért egy-egy címre elviszik a kérdőíveket. A lakáskérdőívek kitöltéséért 175- 210, a személyi kérdőívek kitöltéséért 310-370 forintot kapnak darabonként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!