szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az oktatási államtitkár a felsőoktatási és a köznevelési törvény végrehajtási rendeleteinek készítése során szoros együttműködésre törekszik az ombudsmannal. Hoffmann Rózsa ezt Szabó Máté hétfői közleményére reagálva tudatta.

Az oktatási államtitkár állásfoglalásában kiemelte: mivel az új nemzeti köznevelési törvény legfontosabb céljai közé tartozik az egyenlő esélyek biztosítása, a hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatása, tehetségének kibontakoztatása, iskolai és társadalmi integrálása, a célkitűzések megvalósításában nagy segítséget jelenthet Szabó Máté sokéves tapasztalata. 

A köznevelési törvény messzemenően tiszteletben tartja a gyermekeket megillető jogokat, az intézmények hangsúlyos feladata e jogok védelme és érvényre juttatása, a szabályozások kialakításakor e téren is számít az államtitkár az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában felhalmozott tudásra - emelte ki. Hozzátette: az oktatásért felelős államtitkár szándékai szerint hamarosan sor kerül arra a találkozóra, amelyen áttekintik a jogszabályok ütemezését, és megbeszélik a közös munka menetét.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn közölte: az ombudsman a jövőben különös figyelemmel kívánja nyomon követni a köznevelési törvénynek az esélyegyenlőségre és a társadalmi integrációra tett hatásait. A közlemény szerint Szabó Máté ehhez számít Hoffmann Rózsa együttműködésére. 

A hivatal azt írta, hogy a jogszabálytervezetek ombudsmani véleményezésével kapcsolatos eddigi gyakorlatot az esetlegesség jellemezte, ám január 1-je óta az alapvető jogok biztosa már nemcsak a jogszabálytervezetek készítőinek belátásától függően, hanem törvény rendelkezése alapján is véleményezni köteles a jogszabályok tervezetét.

Az oktatásért felelős államtitkár együttműködésével kapcsolatban a közleményben utaltak arra, hogy a biztos egyik kiemelt feladata a gyermeki jogok védelme, az oktatás szabályozása pedig gyermekeket megillető jogokat érint. Mint írták, a biztos akkor tud eleget tenni a kötelezettségének, ha az oktatást érintő valamennyi jogszabálytervezetet véleményezheti. Jelezték, erre a véleményalkotásra a köznevelési törvény előkészítése során Szabó Máténak nem volt lehetősége.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Digitális árveréssel próbál bevételhez jutni a világ legnagyobb múzeuma

Digitális árveréssel próbál bevételhez jutni a világ legnagyobb múzeuma

Hagyomány, egy apró csavarral: így teheti különlegessé az ünnepi menüt!

Hagyomány, egy apró csavarral: így teheti különlegessé az ünnepi menüt!

Megérkezett az első villamos Hódmezővásárhelyre, Lázár János már ki is próbálta

Megérkezett az első villamos Hódmezővásárhelyre, Lázár János már ki is próbálta