szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sem az embereket, sem a környezetet nem veszélyeztette az a kis mennyiségű ammónia, ami a székesfehérvári Sapa Profiles Kft. eloxáló üzemében szabadult ki múlt vasárnap - ezt a cég vezetősége közölte kedden. A katasztrófavédelemnél megerősítette, hogy senki sem volt veszélyben, de a balesettel kapcsolatban a vállalat nem tett eleget tájékoztatási kötelezettségének.

A Fehérvár 24 hírportál korábban úgy értesült, hogy elhallgatott munkahelyi baleset történt az Alcoa-Köfém területén, a Sapa Profiles Kft. üzemében vasárnap. A lap információi szerint egy zárt csőrendszerből nagy mennyiségű ammónia folyt több órán keresztül. A Fehérvár 24 tudomása szerint senki sem sérült meg.

A hírportál szerint a megengedhető 5 liter ammóniaszivárgás helyett minimum 50 liter folyt ki. Az ammónia a légutakban levő vízzel lúgot alkot, amely felmarja a nyálkahártyát, és fulladást is okozhat. A Fehérvár 24 szerint a katasztrófavédelemnek ki kellett volna ürítenie a gyár környezetében levő lakóépületeket, ám a szervezetet senki nem riasztotta, sem a gyár, sem a kivonult üzemi tűzoltók. A kiürítés körülbelül hétezer embert érintett volna.

A vállalat sajtóközleménye szerint egy biztonsági nyomásszabályozó szelepen keresztül jutott a levegőbe kis mennyiségű ammónia. A területen dolgozó karbantartók a problémát azonnal észlelték, és a gyári tűzoltók bevonásával megtették a szükséges lépéseket a következmények elhárításáért. Megtették továbbá azokat a szükséges módosításokat, amelyek megakadályozzák, hogy a jövőben ilyen esemény fordulhasson elő.

A teljes körű kivizsgálás a hatóságok bevonásával még tart. Kiemelték, hogy az ammónia kis mennyisége miatt és a hatékony kárelhárítás eredményeként sem a dolgozók, sem az üzem közelében élők, sem pedig a környezet nem volt veszélynek kitéve. "Sajnálatos módon eddig a médiában ellenőrizetlen és illetéktelen forrásból származó, a valóságnak nem megfelelő információk jelentek meg az esettel kapcsolatban" - írják a közleményben.

Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: a megyei iparbiztonsági főfelügyelőség hivatalból azonnali átfogó vizsgálatot indított az eset körülményeinek vizsgálatára. A hatósági ellenőrzés tart, a jogszabályok 30 napot adnak a befejezésére.

Megerősítette, hogy a veszélyes anyag kijutott a levegőbe, de a környéken élők nem voltak veszélyben. Az viszont már biztos, hogy tájékoztatási kötelezettségének sem a cég, sem a létesítményi tűzoltóság nem tett eleget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Szerencsejáték Zrt.-nél fideszes települések nyernek mászókát

A Szerencsejáték Zrt.-nél fideszes települések nyernek mászókát

Az elektronikai hulladékok felét nem szelektíven gyűjtik az EU-ban

Az elektronikai hulladékok felét nem szelektíven gyűjtik az EU-ban

Meghalt Barrel Zoltán újpesti önkormányzati képviselő

Meghalt Barrel Zoltán újpesti önkormányzati képviselő