szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A TF dékánja szerdán felmentését kérte a Semmelweis Egyetem rektorától a karon rendezett összoktatói-dolgozói értekezleten. Tóth Miklós jelezte a rektornak, hogy a zavartalan szeptemberi tanévkezdés érdekében leköszön a dékáni posztról. Szél Ágoston elfogadta a dékán lemondását.

A zavartalan tanévkezdésre hivatkozva saját maga kérte felmentését Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelés és Sporttudományi Karának felfüggesztett dékánja. Az egyetem rektora, Szél Ágoston elfogadta a lemondást. A pontosan 14 órakor kezdett összdolgozói értekezleten a dékán bejelentését megtapsolták a dolgozók.

Mint ismert: a Semmelweis Egyetem rektora augusztus 6-i hatállyal függesztette fel Tóth Miklós dékán vezetői megbízását, egyidejűleg Mandl József professzor személyében rektori biztost nevezett ki a kar élére. Az államvizsgákkal kapcsolatos szabálytalanságok gyanúja miatt indított belső vizsgálatot augusztus 28-án a rektor kiterjesztette. Ez ügyben a Semmelweis Egyetemnek új publikus információ nem áll rendelkezésére – közölte szerdán délután az egyetem.

Kedden a hvg.hu információi szerint öt rendőr jelent meg a TF-en. Lapunk úgy tudja: kedd délután kettő órakor a titkárnője hívta ki a levelezős hallgatóknak tartott előadásáról Hamar Pált, a TF oktatási dékánhelyettesét azzal, hogy a rendőrség keresi. Hamarnak pár perccel később a tanulmányi osztályvezetőt, Hrabacsik Mihályt is be kellett rendelnie az egyetemre. Az öt rendőr információink szerint házkutatási paranccsal érkezett a karra, értesüléseink szerint civil autóval. Úgy tudjuk, a rendőrök a júliusban kirobbant diplomabotrány hivatalos iratain túl a személyes levelezés dokumentumait is begyűjtötték.

Tóth Miklós dékán maga kérte felmentését
©

Mint arról a hvg.hu beszámolt: a testnevelési kar két hallgatója úgy vette át július közepén diplomáját, hogy az államvizsga előtt a két egyetemistának összesen 15 jegye hiányzott az abszolutóriumhoz. Egy harmadik hallgató is hasonló körülmények között abszolvált, mégsem kaphatott diplomát, mert hiányzik a nyelvvizsgája. Az egyik érintett hallgató egy sportügyekben illetékes fideszes politikus, Lasztovicza Jenő fia.

Az ügyben befolyással üzérkedés, többrendbeli közokirat-, illetve magánokirat-hamisítás gyanújával tettek feljelentést ismeretlenek a BRFK-n, ahol vizsgálatot indítottak. Az esetről a hvg.hu írt először július második felében. A hvg.hu értesülései szerint Tóth Miklós dékán saját, frissen szerzett kódja segítségével igazolta a hiányzó krediteket az intézmény elektronikus nyilvántartásában, és Hamar Pál oktatási dékánhelyettes, illetve Hrabacsik Mihály tanulmányi osztályvezető segítségével tette hivatalossá az ügyet.

A kormánypárti parlamenti képviselő fia mellett a két másik érintett a fiú kollégiumi szobatársa. A diplomaosztó ügyében a Semmelweis Egyetemen belső vizsgálatot indítottak, később pedig felfüggesztették posztjáról Tóth Miklós dékánt, valamint helyettesét, Szalma Lászlót. Tóth Miklós később a kollégáinak küldött levelében azt írta, hogy méltányossági döntést hozott a három hallgató esetében.

A Semmelweis Egyetem rektora múlt héten újabb vizsgálatot rendelt el a diplomabotrány ügyében, pénteken pedig összeült a kari tanács, amelynek rendkívüli ülését a hírek szerint viharos gyorsasággal hívták össze. A kari tanácsi ülésen megszavazták a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának tanulmányi szabályzatában, valamint kreditrendszerében azokat a módosításokat, amelyeket a kreditátviteli bizottság és a szakmai felelősök javasoltak.

A hvg.hu információi szerint az egyik javasolt napirend Tóth Miklós dékán eljárásának utólagos, kari tanácsi határozattal történő igazolása volt, de erre végül nem került sor – az elfogadott kari tanácsi határozatok nem tekinthetők az eljárás visszamenőleges igazolásának.

Információink szerint Szél Ágoston a dékán lemondását követően azt mondta a TF dolgozóinak, hogy rövidesen új dékánja lesz a karnak, de az biztosan TF-es lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt

Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója

Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója

Venezuela új lapot nyitna Bidennel

Venezuela új lapot nyitna Bidennel