szerző:
MTI

Kormányülésen tekintik át a közfoglalkoztatási program egy évének tapasztalatait, és javaslatokat is megfogalmaznak a területet érintő jogszabályok korrekciójára - jelentette be Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten.

Hoffmann Imre az Alapjogok és közfoglalkoztatás című műhelybeszélgetésen elmondta: a témát már a nyáron megtárgyalták a helyi munkaügyi hivatalokkal, a héten pedig az összes polgármesternek levelet írnak, érdeklődve a közfoglalkoztatási program helyi tapasztalatairól, hogy 2013-ra tervet tudjon készíteni a tárca. Közölte, a polgármestereknek 39 helyszínen tartanak képzést a közfoglalkoztatásról.

A helyettes államtitkár szólt arról: az önkormányzatok és azok szövetségeinek visszajelzései alapvetően pozitívak a közfoglalkoztatásról. Meglátása szerint a közfoglalkoztatás a munkaerőpiacra történő visszavezetés fontos eleme, mert ennek keretében az érintettek "védett környezetben kipróbálhatják képességeiket".

Hoffmann Imre véleménye szerint kiemelkedő a mezőgazdasági projektek jelentősége a kistérségi munkaprogramokban. Rámutatott arra: akik nehezen találnak munkát, azok szeptembertől részt vehetnek képzésekben. Célként fogalmazta meg, hogy a 20-64 éves emberek 75 százalékának legyen munkája 2020-ig, ez a mutató jelenleg 60,7 százalék.

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa arról beszélt, hogy a közfoglalkoztatás nem alkalmas arra - és ezt eredendően sem akarta senki -, hogy mindenkit bevonjon a munka világába. Az ombudsmani vizsgálatok az alapjogi visszásságokat vizsgálják, eddig 50 panasz érkezett hozzájuk a témában - tette hozzá.

Elmondása szerint a tájékoztatás hiányát és a jogbizonytalanságot említették a leginkább a panaszosok. Nagy problémának nevezte az érintettek képzésének hiányát, valamint azt, hogy a közfoglalkoztatás "másodrendű munkavégzéssé válhat, ami alááshatja a munkaügyi rendszert". A vizsgálat a Munka méltósága elnevezésű projekt keretében késő ősszel zárul le - jegyezte meg.

Zemplényi Adrienne, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala munkatársa elmondta, hogy a Munka Méltósága projektnek két fő iránya van: a közfoglalkoztatás helyszíni vizsgálatokon alapuló, illetve átfogó, rendszerszintű vizsgálata, a másik irány pedig a hátrányos helyzetű csoportok, mint a nők, a kisgyermekes anyák, a fogyatékossággal élők, a fiatalok és a hajléktalanok esélyegyenlőségének vizsgálata a munka világában. Szólt arról: helyi vizsgálódásaik során a közfoglalkoztatottak a leginkább a munkavégzés körülményeire panaszkodtak, és arra, hogy visszautasításuk esetén elvesztették a szociális juttatásokat.

Közölte, vizsgálták a többi között a bérkifizetéseket, a képzések elmaradását és a 30 napos kereső tevékenység igazolása hiányából fakadó, a közmunkát keresőket sújtó szankciókat. A panaszok szerint sokszor az elbocsátottak munkahelyére közfoglalkoztatottakat vesznek fel. A munkakörülményekre is sok panasz érkezik, erről lehet, hogy külön jelentést írnak, továbbá a szabadságra és a táppénzre vonatkozó jogszabályok változásait is vizsgálják - fűzte hozzá.

Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára elmondta: a helyi közszolgáltatások költségeinek csökkentésére is alkalmas lehet a közfoglalkoztatás. Utalt arra, hogy pályázatot írtak ki az önkormányzatok számára a közmunka terén alkalmazott példamutató gyakorlatok bemutatására, a díjátadás november 8-án lesz Budapesten. A pályázat tapasztalatain alapuló javaslataikat szeretnék a kormányzat számára megfogalmazni - jegyezte meg.

A TÖOSZ főtitkára a legnagyobb problémának azt látja, hogy "kiszámíthatatlan a rendszer", a benne lévők számára éppúgy, mint az önkormányzatoknak. A heti bér kifizetéséből fakadó nehézségek szinte mindenhol felvetődtek - mondta.

Kordás László, a Közmunkások Szakszervezetének főtitkára közölte: nagy különbség van a települések között a közmunkásokhoz való bánásmódban és azok lakosságon belüli arányában. Felhívta a figyelmet arra, a napi 8 órás munkáért a közfoglalkoztatottaknak is meg kellene kapniuk a minimálbért, és szeretnék elérni, hogy a közmunkásokra ugyanazok a szabadságnapok legyenek érvényesek, mint másokra.

Elmondta, hogy építészmérnök és pedagógus is van a közmunkások között, de a többség általános iskolát végzett vagy még azt sem. Sokszor nem tartják be a munkavédelmi előírásokat, és gyakran saját eszközeikkel dolgoznak a közmunkások, sőt a megfelelő egészségügyi körülményeket sem mindig teremtik meg számukra - sorolta.

Köllő János, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének főmunkatársa arról beszélt, hogy a fejlett világban nem alkalmaznak akkora mértékben közfoglalkoztatottakat, mint Magyarországon. A skandináv országokban, Ausztráliában, illetve Angliában élnek ugyan ezzel az eszközzel, de nem a tömeges munkanélküliséget szeretnék ezzel felszámolni, hanem a fiatalokat igyekeznek alkalmazni - állapította meg 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A teljes Mueller-jelentést követelik a demokraták

A teljes Mueller-jelentést követelik a demokraták

Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban

Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban

Itt a húsvét, bedugultak a határok

Itt a húsvét, bedugultak a határok

Mindent felforgat az Ajax BL-elődöntője

Mindent felforgat az Ajax BL-elődöntője

Átalakítja műsorrendjét az RTL

Átalakítja műsorrendjét az RTL

Fülke: Nem a templom, nem az épület az igazi vesztenivalónk

Fülke: Nem a templom, nem az épület az igazi vesztenivalónk