szerző:
Ivanyos Judit
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rendőri segítséggel kaphat hepatitis B vírus elleni oltást egy lány, miután az édesanyja nem hagyta, hogy beoltsák az iskolában. Az anya szerint többek között májkárosodást és cukorbetegséget is okozhat a vakcina. Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője szerint nincsenek káros mellékhatásai és fontos, hogy mindenkit beoltsanak, mivel a vírus nagyon fertőző és halálos betegségeket is okozhat.

„Nem szeretném, hogy a 14 éves kislányom megkapja a hepatitis B oltást, nem tudom milyen következményei lehetnek szervezetére, már többször kapott allergiás rohamot” – mondta a  hvg.hu-nak az a neve elhallgatását kérő édesanya, akit nemrég azzal fenyegettek meg, hogy rendőrséggel viszik el beoltatni a lányát. Az anya pár hónapja megakadályozta, hogy lányát beoltsák a vírus ellen az iskolában, elmondása szerint, azért, mert nem értesítették előzetesen a kötelező beavatkozásról. Ezután elment a háziorvoshoz, hogy megtudja, milyen mellékhatásai lehetnek a vakcinának, de szerinte nem kapott kielégítő, szakmai választ. Az orvos csak a jogszabályokról tájékoztatta, felelősséget nem vállalt az oltás esetleges káros következményekre nézve és nem vizsgálta meg a gyereket azzal kapcsolatban, hogy milyen allergiás reakciót válthatna ki esetében a hatóanyag.

A nő internetes oldalakon – többek között Labant Csaba természetgyógyász blogján – azt olvasta, hogy számos káros hatása lehet a vakcinának. Úgy döntött, hogy nem fogja beoltatni gyermekét, mivel „jobban tartott attól, hogy megbetegszik lánya tőle, mint, hogy elkapja a vírust”. Az anya tisztában van vele, hogy a hepatitis B főként szexuális úton terjed, ám 14 éves lányának nincs még nemi élete, így nem veszélyeztetett – mondta, amellett „Magyarországon kiugróan alacsony a fertőzöttek száma”. Úgy tájékozódott, az oltásoknak sokszor azért sincs értelme, mert a szervezet immunrendszere magától is képes védekezni a betegségek ellen.

Kötelező

Pár hete a járványügyi hivatal egyik munkatársa felkereste a munkahelyén, hogy felszólítsa a védőoltás kötelezettségére. Ám úgy érzi, tőle sem kapott valódi választ a kérdéseire, emellett kínosan érintette az is, hogy „munkahelyen zaklatják”. Majd postai úton küldött az illetékes hatóság egy határozatot a családnak, miszerint 50-500 forintig terjedő illetéket kell fizetniük, és ha nem teljesítik kötelességüket, akkor a hatósági szervek akár el is vezethetik gyermekét, hogy megkapja az oltást. A döntés ellen 15 napos fellebbezési lehetőségük van. „Fel vagyok háborodva, hogy szülőként nem dönthetem el, hogy mi a legjobb gyermekemnek” – mondta az anya a hvg.hu-nak.

Magyarországon 1999 óta kötelező a hepatitis B vírus elleni oltás, a gyerekek 13-14 évesen, általában az iskolában kapják meg, három fázisban. A hatályos jogszabályok szerint a szülő nem tagadhatja meg a beadását, ha mégis megteszi, szabálysértést követ el, ami valóban pénzbírsággal büntethető és rendőri kényszerintézkedés is alkalmazható annak érdekében, hogy a gyermek védetté váljon. Annak ellenére, hogy a szülőnek alapvető joga a gyermeke testi-lelki fejlődéséről való gondoskodás, egy 2007-es alkotmánybírósági határozat szerint a kötelező védőoltások esetében „az állam átvállalja a felelősséget”. Az oltás alól csak azok „menthetőek fel”, akikre veszélyt jelentene a vakcina, például súlyos allergiás reakciót vagy, ha már egy előzetes megbetegedése indokolná.

A Hepatitis oltás mellékhatásainak kockázata elenyésző
©

Labant Csaba, természetgyógyász, zeneművész, „békenagykövet” „harcol magyar oltási rendszer kötelezőségének megszüntetéséért”: előadásokat tart, cikkeket ír, és igyekszik szervezett mozgalomba tömöríteni az oltáskritikus szülőket, orvosokat. „A mellékhatások sok esetben durvábbak és maradandóbbak, mint az időben is meglehetősen rövid és esetleges védőhatás. A betegségek, járványok sohasem az oltások hiánya miatt keletkeztek, hanem a természeti törvények tömeges, durva megsértésének következményeiként. A természet tisztelete, a benső béke, a lelki harmónia és az egészséges, vegán életmód jelentené a valódi prevenciót” – mondta Labant a hvg.hu-nak.

A természetgyógyász több tanulmányra hivatkozva állítja, az „oltás nagyon veszélyes lehet”. Egy az Epidemiology című folyóiratban 1999-ben megjelent, amerikai értekezés szerint a vakcina májproblémákhoz vezethet – ezt kontrollcsoportos kísérletek is bizonyítják. Egy másik, melyet az amerikai „Hepatogastroenterelogy” folyóiratban közöltek 2002-ben, megállapította, hogy a hepatitis B védőoltás statisztikailag kapcsolatba hozható gyomor- és bélbántalmakkal, májgyulladással és más máj rendellenességekkel. Egy 2011-es „Molecular Biology Reports” című folyóiratban megjelent publikáció leírja, hogy a vakcina 144 gén működését változtatja meg az egér májában az oltás beadását követően egy napon belül, amelyek közül hét gén a gyulladás kialakulásával és az anyagcserével kapcsolatos.

Úgy tudja, hogy „az oltások biztonság tekintetében nem lettek teljes körűen tesztelve”, miközben az Engerix- B oltóanyag egy génmanipulált táptalajon előállított rekombináns DNS vakcina, amely bizonyos gének működésének megváltoztatásával számos autoimmun-alapú megbetegedést indíthat el a szervezetben. „A vakcinában előforduló káros anyagok miatt sclerosis multiplex, artritis Guillain-Barré szindróma, és akár még asztma, cukorbetegség is benne van a pakliban” – tette hozzá.

Nincs mellékhatás

A vakcinának gyakorlatilag nincsen mellékhatása - szögezte le Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője, hozzátéve, hogy más országokban is ezt az oltóanyagot adják be, de nem tud arról, hogy előfordult volna szövődmény. Azt megerősítette, hogy az oltóanyag génmódosított, ám ennek semmilyen káros hatása nincs az emberi szervezetre. Az Engerix- B egy úgynevezett génsebészeti vakcina – egy különleges, laboratóriumi eljárással kivonják a hepatitis B gén felszínén található fehérjét, majd beépítik egy baktériumba és ezt adják be a szervezetbe – erre indul be az ellenanyag termelés, ami teljes mértékben biztonságos. A főosztályvezető nehezményezte, hogy az elmúlt hónapokban bizonyos sajtóorgánumok és több internetes blog is tévesen az oltás káros mellékhatásairól számolnak be, amellett, hogy a betegség elleni védettségről nem esik elég szó.

Ferenci Tamás biostatisztikus, a Corvinus Egyetem Statisztika Tanszékének óraadó tanára is sokat foglalkozott a témával, blogot ír a védőoltások fontosságáról.  Már többször találkozott Labant Csaba által idézett tanulmányokkal és érvekkel, szerinte ezek mind cáfolhatóak, a védőoltásnak nincsen lényeges káros mellékhatása – ezt igazolják a törzskönyvezéshez szükséges elő-klinikai és klinikai vizsgálatok, továbbá a törzskönyvezés utáni eredmények is. Szerinte a természetgyógyász hivatkozásai hibásak, az említett 1999-es tanulmánynak meghamisították az adatait, ezt egyébként az „Epidemiology” egy későbbi, 2000-es száma közölte is. A második idézett publikációval pedig a probléma a számos módszertani hiba mellett, hogy a szerzők ellen több eljárás van folyamatban, az egyik úgy folytatott orvosi praxist, hogy nincsen hozzá meg a megfelelő végzettsége, a másiknak nemrég függesztették fel az engedélyét gyermekek életét veszélyeztető csalásai miatt. Az utolsó tanulmány „azért nem álja meg a helyét, mert egereken végezték a vizsgálatokat, semmilyen emberi betegség nem szerepelt benne”.

A Corvinus tanára szerint az sem igaz, hogy az Engerix-B egy DNS vakcina lenne, mivel jelenleg nem létezik alkalmazható oltóanyagként ez az eljárás. Emellett nem igazolható, hogy a bármelyik, Labant által felsorolt betegséget okozná a készítmény – a sclerosis multiplexet pedig több vizsgálat egyértelműen kizárta.

Nagyon könnyű megfertőződni

„Mindenképpen fontos, hogy a hepatitis B oltást mindenki megkapja, mivel súlyos következményei lehetnek a megfertőződésnek” – mondta Ócsai Lajos a hvg.hu-nak. Magyarországon kifejezetten magas az átoltottság aránya, a szexuálisan legaktívabb, fiatalabb generáció, 98-99 százalékosan védett. Emellett 1990 óta szűrik a terhes nőket. Ócsai szerint ezek az okai annak, hogy nagyon alacsony a fertőzöttek aránya, csupán 0,3 százalék, vagyis évente körülbelül 30-40 hepatitis B vírushordozót regisztrál az ÁNTSZ. Több nyugat európai országban nem kötelező az oltás, Németországban például a szülőre bízzák beadatja-e gyermekének – ám ez nagy veszélyeket okozhat tette hozzá Ócsai.

A hepatitis B vírusnak kifejezetten jó az ellenálló képessége, ami azt jelenti, hogy nagyon könnyű elkapni, vérrel és testváladékokkal terjed – azt lehet mondani, hogy százszor fertőzőbb, mint a HIV vírus. Ha például egy 50 méteres úszómedencébe egy milliliter fertőzött vér kerül, a vízben tartózkodók közül bárki hordozóvá válhat. A betegségnek súlyos következményei lehetnek – két hónapos kor előtt akár halálos májkómához is vezethet, felnőtteknél pedig súlyos májcirrózist és májrákot is okozhat. Az oltásnak azért is van nagy jelentősége, mert a vírus ellen nincsen gyógyszer, ha valaki elkapja, akár egy életen át hordozó lehet.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
MTI Plázs

A hepatitises betegekért szólalt fel az ombudsman

Az ombudsman szerint a fertőző májgyulladás kezelésére vonatkozóan az állam úgy állított fel szakmai követelményeket, hogy a megvalósításhoz nem biztosított elegendő forrást. Ez sérti a jogbiztonság elvét, ezért Szabó Máté az emberi erőforrások miniszteréhez fordult - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-vel.

Ez a fiatal spanyol fiú jobb alkar nélkül született, úgyhogy épített magának egyet – legóból

Ez a fiatal spanyol fiú jobb alkar nélkül született, úgyhogy épített magának egyet – legóból

Mérce: február végéig dől el az MTA sorsa

Mérce: február végéig dől el az MTA sorsa

Ez jól állna a Dunának is: fürdőt építenek a Moldvára Prágában

Ez jól állna a Dunának is: fürdőt építenek a Moldvára Prágában

Budapestre jöhet a Trónok harca sztárja is

Budapestre jöhet a Trónok harca sztárja is

Publikálás nélkül kapott évekig havi 800 ezer forintot Palkovics László az MTA-tól

Publikálás nélkül kapott évekig havi 800 ezer forintot Palkovics László az MTA-tól

Hajrá, Trump! Németh Szilárd már reagált is a rendkívüli állapot bevezetésére

Hajrá, Trump! Németh Szilárd már reagált is a rendkívüli állapot bevezetésére