szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Budapesti Nyomozó Ügyészség március 8-án pénteken hivatalos személy által, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette miatt – gyorsított eljárásban – bíróság elé állított két korrupt rendőrt. Elfogásukra a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) megbízhatósági vizsgálatának keretében szervezett akció eredményeként került sor.

A BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányságon szolgálatot teljesítő két rendőr – elsőrendű és második rendű vádlottak – február 15-én délelőtt 10 óra körül a XIII. kerületi Göncöl utcában intézkedtek az arra közlekedő személygépkocsi vezetőjével szemben, aki a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) egy munkatársa volt.

A gépkocsi rendszámtábláján lévő matrica alapján megállapították, hogy a jármű műszaki érvényességi ideje lejárt. Az intézkedés során elsőrendű vádlott – társa hallgatólagos egyetértésével – 25 000 forintot kért a gépkocsi vezetőjétől azért, hogy a szabályszerű intézkedéstől, így különösen a szabálysértési bírság kiszabásától eltekintsen. Mivel a gépkocsi vezetőjénél csak 18 000 forint volt, a vádlottak ezt az összeget vették át tőle – közölte Ibolya Tibor, megbízott fővárosi főügyész hétfőn.

A tettenérést követően a két rendőrt előállították a Budapesti Nyomozó Ügyészségre, ahol a gyanúsítotti kihallgatásuk megtörtént. Az ügyészség gyorsított eljárásban a Fővárosi Törvényszék elé állította őket.

A tárgyaláson lefolytatott bizonyítási eljárás eredményeként a bíróság a fenti bűncselekményben mindkét vádlott bűnösségét megállapította, és ezért elsőrendű vádlottat 1 év 10 hónap, míg másodikrendű vádlottat – bűnsegédként – 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, a szabadságvesztés végrehajtását mindkét vádlott esetében 2 év próbaidőre felfüggesztette. A vádlottakat emellett a bíróság pénzbüntetésre is ítélte. Az ítélet nem jogerős.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt 111 beteg, ezernél több új fertőzöttet találtak

Meghalt 111 beteg, ezernél több új fertőzöttet találtak

Charles Leclerc koronavírusos

Charles Leclerc koronavírusos

Biden megkapta az elnöki Twitter-fiókot, de Trumppal ellentétben ő "nulláról" kezd

Biden megkapta az elnöki Twitter-fiókot, de Trumppal ellentétben ő "nulláról" kezd