szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nekiment Orbán Viktor a napirend előtti felszólalásában a bíróságnak és az energiaszolgáltató cégeknek. Mindezt amiatt, mert pénteken pert nyertek a gázszolgáltatók az állammal szemben, és ha jogerőre emelkedik, elbukhatnak a kormány rezsifaragási tervei. A kormányfő arra szólította fel az embereket, hogy lázadjanak fel az energiaszolgáltatók ellen. Bejelentette azt is, ha elkaszálják a törvényt, akkor még nagyobb rezsicsökkentést terveznek. Az ellenzék a nap folyamán különböző eszközökkel az alaptörvény módosítása ellen demonstrált.

1 2 3 4 5
Sorrend megfordítása

DK-s molinó: önkényuralom

A DK-s képviselők egy lepedőt terítettek ki, rajta "Önkényuralom" felirattal. Gyurcsány Ferenc a hvg.hu-nak elmondta, az alaptörvény-módosítás miatti tiltakozásképpen nem vesznek részt a mai ülésen. Arra a kérdésünkre, hogy ha megszavazzák, tartósan távol maradnak-e, Gyurcsány Ferenc azt mondta, a továbbiakról később tájékoztatnak.

Hova áll Harrach Péter?

Vajon szembemegy a KDNP Orbánnal? Sokan lehettünk, akik emiatt nem tudtak vasárnap éjjel aludni, de most megszületett a válasz:

Nem.

Harrach Péter (KDNP) reagálásában arról beszél, hogy miközben Orbán beszélt, az ellenzéki egy lepedőt tartott, amire az volt felírva, hogy "Önkényuralom". Harrach fájlalta, hogy az ellenzék szerint nem a cégekre vonatkozott ez a jelző, ahogy azt is, hogy az MSZP-s felszólaló nem örült a kormányfő bejelentésének.

A Jobbiknak is sok ez az alkotmánymódosítás

A Jobbik frakciójának képviselői tartózkodni fognak az alaptörvény negyedik módosításának hétfői zárószavazásán.

Volner örül Orbán harcának, de 30 százalékos rezsicsökkentést sürget

Volner János (Jobbik) úgy reagál, hogy a pártja már régóta várt arra, hogy a kormány ne maradjon meg a 10 százalékos rezsicsökkentésnél, hanem további csökkentést sürgessen. A jobbikos képviselő a szocialistákat ekézi, mondván: a külföldi cégeknek luxusprofitot raktak a zsebébe. Volner emeli a tétet: legyen 30 százalékos a rezsicsökkentés!

Kövér vizet kért Vadainak

Orbán Viktor felszólalása közben Vadai Ágnes többször bekiabált, mire a házelnök azt kérte, valaki vigyen neki vizet, biztosan rosszul van.

Tóbiás: miért nem az alkotmánymódosításról beszélt Orbán?

Tóbiás József (MSZP) reagált először Orbán szavaira. Mint mondta, Orbán elfelejtett arról beszélni, hogyan állhat elő mindez. Arról beszél, hogy kevesebbet érnek a bérek, mint tavaly, nagy az infláció. Tóbiás kifogásolja, hogy a kormányfő nem az alaptörvény-módosításról beszélt napirend előtt, noha ezzel a módosítással egy határvonalat lépett át a kormány. Tóbiás szerint az Alkotmánybíróságot szünteti meg a Fidesz. Szerinte Orbán nem az EU-val vagy Amerikával harcol, hanem önmagával. "Kérem a miniszterelnök urat, ne rángassa magával Magyarországot!" - mondta a szocialista képviselő.
Gyurcsány Ferenc és transzparense
©

Orbán nekiment a bíróságnak és a közműcégeknek

"A bíróság döntése botrányos. Maga a botrány" - jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő szerint a cégek összefogtak a magyarok ellen. Azzal fenyegetőzik, hogy ha a bíróság másodfokon is így jár el, a kormány újabb rezsicsökkentéssel válaszol. Harcról beszél. "Gátlástalannak" és "telhetetlennek" nevezte a cégeket. "Nem a magyar kormánnyal állnak szembe, hanem egész Magyarországgal" - üzente a cégeknek.

Orbán Viktor teljes beszédét itt nézheti meg.

Min háborodott fel Orbán?

A múlt héten pert nyertek a gázszolgáltatók az állammal szemben, és bár a döntés csak elsőfokú, ha jogerőre emelkedik, elbukhatnak a kormány rezsifaragási lépései. A szolgáltatók e szerint lehet, hogy jogosan háríthatnák át a fogyasztókra az állam által rájuk rótt pluszterheket, mint az ágazati különadó, a közműadó vagy a pénzügyi tranzakciós adó. A pénteken már a parlamentnek benyújtott, rendkívüli sürgősséggel már kedden elfogadandó javaslat kifejezetten megtiltaná a különadók és a tranzakciós illeték áthárítását, illetve előírná, hogy a bíróság nem változtathatja meg a Magyar Energia Hivatal által megállapított árat. Az esetleg törvénysértőnek minősített hatósági döntés pedig akár az új határozat megszületéséig, vagyis akár egészen sokáig érvényben maradhat.

Orbán tehát azon háborodott fel, hogy a szolgáltatók nem kívánták lenyelni azokat a terheket, amelyeket az ő kormánya rótt rájuk. A miniszterelnök szokatlan módon súlyos szavakkal minősített egy bírósági ítéletet, amely pedig mindössze annyit mondott ki, hogy az Energiahivatal nem dönthet egyetlen nap alatt, mindenféle háttérszámítások nélkül azárak megállapításáról.

Magyarország nem hagyja magát

Ezzel a címmel szólalt fel Orbán Viktor. Arról beszél, hogy a rezsicsökkentést az érintett cégek a bíróságon megtámadták, mondván, vissza akarnak térni a magasabb gázárhoz. A bíróság a cégeknek adott igazat. (Közben ellenzéki képviselők kiabálnak be.) Az ítélet a gázcégekre vonatkozik, de jövő héten az áramcégek ügyében is ítélet születhet - mondta Orbán. A kormányfő szerint a gázár 3,3 millió embert érint. Arról beszélt, hogy az előző kormányok idején folyamatosan nőttek a rezsiköltségek, az emberek a jövedelmük egyharmadát rezsire költötték. 2011-ben az egész EU-ban Magyarországon volt a legmagasabb a rezsiköltség - mondta, hozzátéve: ezek a cégek tízmilliárdokat kerestek "a magyar embereken".
©

Kövér László most nyitja meg az ülést

Zöld nyakkendőben van, bármit is jelentsen ez.
1 2 3 4 5

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hazahozhatják a koronavírus miatt Tenerifén rekedt öt magyart

Hazahozhatják a koronavírus miatt Tenerifén rekedt öt magyart

Tiltakozott a NAT-ellen? Az Emmi szerint rákerült a "Gyurcsány-listára"

Tiltakozott a NAT-ellen? Az Emmi szerint rákerült a "Gyurcsány-listára"

Magyar turista videózott meztelen gyerekeket egy dán uszodában

Magyar turista videózott meztelen gyerekeket egy dán uszodában