szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz elnöksége arra kérte a kormányt, hogy uniós tárgyalásain ne engedjen a brüsszeli nyomásnak – mondta az elnökség csütörtöki rendkívüli ülése után Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője újságíróknak.

A tanácskozáson részt vett Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke is. A Magyarországgal szemben támasztott brüsszeli kívánalmakat vitatták meg – mondta Rogán Antal, aki úgy fogalmazott: az Európai Unió visszaél hatalmával Magyarországgal szemben.

Mindennek alapján az elnökség rögzítette, hogy a kormánypártok nem támogatják a Brüsszel által preferált megszorításokat. Szó sem lehet a rezsicsökkentés visszavonásáról, a magánszemélyek és a kis- és középvállalkozások adóterheinek növeléséről, a nyugdíjak megadóztatásáról, a nyugdíjemelés eltörléséről, a családtámogatások csökkentéséről és a gyermekek után adókedvezmények felülvizsgálatáról sem – sorolta. A magyar kormányoldal kitart a munkahelyvédelmi akcióterv mellett is – mondta még.

"Ezen világos keretek között adott a Fidesz elnöksége mandátumot a kormánynak a Brüsszellel folytatandó tárgyalásokra" – nyomatékosította a frakcióvezető, aki kérdésre közölte: ha ezen intézkedések bevezetése lenne az ára a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésének, akkor sem engedne belőlük a kormánytöbbség.

„Értő fülekre találnak Brüsszelben a nagyvállalati lobbiérdekek”

Rogán Antal elmondta azt is: az elnökségi megbeszélésen egyetértettek abban, hogy a magyar kormány és a brüsszeli bizottság költségvetési deficitre valamint más gazdasági mutatókra vonatkozó előrejelzései még soha nem álltak olyan közel egymáshoz, mint most, ami lehetőséget jelent a hosszú évek óta zajló túlzottdeficit-eljárás lezárására. Ugyanakkor azt is megállapították, hogy az Európai Unió visszaél hatalmával Magyarországgal szemben – mondta.

Utóbbit azzal magyarázta, hogy Magyarország tavaly az uniós tagállamok közül a hetedik legalacsonyabb költségvetési deficitet érte el, alacsonyabbat, mint például Málta, amelyet kiengedett az unió a túlzottdeficit-eljárás alól, vagy mint például Románia, amely esetében idén szüntethetik meg az eljárást. Hozzátette: Magyarország nagyságrendekkel jobb hiányadatot produkált azoknál az államoknál is, amelyek több év türelmet kaptak az EU-tól.

Magyarországgal szemben mégis további követeléseket támasztanak – folytatta –, ami egyértelművé teszi, hogy az ország elleni eljárásnak politikai, nem pedig szakmai tartalma van. Úgy tűnik, a brüsszeli bürokráciában "értő fülekre találnak a nagyvállalati lobbiérdekek" – fogalmazott a frakcióvezető, aki szerint Magyarországot azért támadják, mert rezsit csökkent a nagy cégek profitjából, továbbá adóztatja a bankokat és a multinacionális vállalatokat. Megismételte azt a véleményét, hogy Magyarországgal szemben nem túlzottdeficit-, hanem rezsieljárás zajlik Brüsszelben. Szerinte ez azzal támasztható alá, hogy a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére vonatkozó kívánalmaknak Magyarország az elmúlt években lényegében eleget tett.

Kocsis: rágalom a trafikmutyi

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója az ülés után újságíróknak azt mondta: személyesen kikéri magának azt a rágalmat, hogy a trafikügy központilag irányított fideszes mutyi lenne.

Beszélt arról is, hogy egyelőre nincs döntés arról a javaslatról, amely szerint a ciklus végéig már nem tartanának időközi választásokat. A Fidesz-KDNP következő frakcióülésén foglalkozhatnak az üggyel – tette hozzá.

A héten az Index írt először arról, hogy már nem lehetnének időközi választások a 2014-es országgyűlési választásig hátralévő időszakban, ha újra módosítják az alig egy hónapja elfogadott választási eljárási törvényt. A javaslat megszavazásával az ősszel, télen diplomatapályára és egyéb állami tisztségekbe távozó képviselők helyére már nem kellene új képviselőket választani. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője megfontolandónak nevezte szerdán a javaslatot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Parányi, nagyon olcsó elektromos autóval hódítana a Citroen

Parányi, nagyon olcsó elektromos autóval hódítana a Citroen

Önkéntes karanténba vonult a koronavírus miatt a magyar szépségkirálynő

Önkéntes karanténba vonult a koronavírus miatt a magyar szépségkirálynő

Kisiklott a miskolci villamos karambol miatt

Kisiklott a miskolci villamos karambol miatt