szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hat emberi jogi szervezet fordult levélben a belügyminiszterhez, az országos rendőrfőkapitányhoz és a Hajdú-Bihar megyei rendőrfőkapitányhoz azt kérve, hogy vizsgálják ki a rendőrség eljárását a múlt csütörtöki konyári eseményekkel kapcsolatban.

Az üggyel összefüggésben a megyei rendőr-főkapitányság korábban arról adott tájékoztatást, hogy a rendőrségre szeptember 5-én 10 óra körül érkezett bejelentés arról, hogy a konyári általános iskola előtti autóbusz-megállóban megállt egy busz, arról többen leszálltak, énekelni kezdtek, majd közülük többen rágyújtottak.

A helyszínre érkező járőr és a helyi körzeti megbízott az iskola előtti megállóban igazoltatta az ott várakozó nem magyar honosságú autóbusz körül tartózkodókat. Az igazoltatott 26 ember elmondta, hogy Debrecenből tartanak a Románia-Magyarország válogatott labdarúgó-mérkőzésre Bukarestbe, rövid pihenőre álltak meg a tanintézmény előtti megállóban, ahol elénekelték a magyar és a székely himnuszt.

A rendőrség közlése szerint "a helyszínen sem szabálysértés, sem bűncselekmény nem történt, az autóbusz, utasaival együtt a rendőri igazoltatást követően a településről távozott, és az ártándi határátkelőhelyen elhagyta az ország területét".

Az Amnesty International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI), a Háttér Társaság, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány és a European Roma Rights Centre csütörtöki közös közleményükben emlékeztettek arra, a sajtóban már aznap nyilvánosságra kerültek helyi szemtanúk beszámolói, amelyek "az eseményeket más megvilágításba helyezik". Azóta a NEKI és a TASZ munkatársai jártak a helyszínen és beszéltek a szemtanúkkal.

Szerintük miután a busz megállt a konyári iskola előtt, a társaság leszállt, és fenyegetően lépett fel az iskola roma származású diákjaival szemben. A magyar és a székely himnusz eléneklése, valamint a Ria-ria-Hungária rigmus skandálása mellett a szurkolók romaellenes kifejezéseket is kiáltoztak és fenyegető mozdulatokat tettek – írták.

E "megbotránkoztató és megfélemlítő eseményeket" az iskola udvarán tartózkodó diákok és tanárok is észlelték, és a tanárok a gyermekeket beterelték az iskola épületébe – tették hozzá.

A civil szervezetek hangsúlyozták, a Hajdú-Bihar megyei Konyár nem esik útba Debrecenből Bukarest felé haladva, a település felé ugyanis le kell térni az országútról, és az iskola nem Konyár határában található. E tény, továbbá a szemtanúk panaszai alapján felmerül a gyanúja annak, hogy a településre célzatosan ment a társaság, és "feltehetően az sem véletlen, hogy épp a túlnyomó részt roma diákokat oktató tanintézmény előtt álltak meg" – vélekedtek.

Szerintük erre abból is lehet következtetni, hogy a társaság tagja volt az a tanár is, akit országosan ismert romaellenes megnyilvánulásai miatt rendkívüli felmentéssel bocsátott el az iskolából a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) februárban.

A levelet jegyző emberi jogi szervezetek úgy vélték, fennáll a gyanúja annak, hogy a buszról leszállt társaság tagjai közösség tagja elleni csoportos erőszakot, vagyis gyűlölet-bűncselekményt követtek el, ezért – mint írták – az eljárást a rendőrségnek hivatalból meg kellett volna indítania. A civilek aggodalmukat fejezték ki a levélben amiatt, hogy a rendőrség kettős mércét alkalmazva "ismételten nem lépett fel egy romák ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekmény gyanúja esetén".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már 750 ezren haltak meg a koronavírus-járványban

Már 750 ezren haltak meg a koronavírus-járványban

Most ezzel a telefonnal lehet a legjobb fotókat csinálni

Most ezzel a telefonnal lehet a legjobb fotókat csinálni

2014-es balkáni videóval emlékezett a közmédia Bogdán Lászlóra

2014-es balkáni videóval emlékezett a közmédia Bogdán Lászlóra