szerző:
Kósa András

Harmadannyi pénzből gazdálkodott az LMP a mostani helyhatósági választásokon, mint négy éve, mert nem vett fel hitelt a párt, ehhez, és a többi körülményhez képest nem ért el rossz eredményt – mondta a hvg.hu-nak Schiffer András, a párt társelnöke. Az interjúban szóba került természetesen az ellenzékhez és a Fideszhez való viszony is, valamint a politikus legendás mobiltelefonja.

hvg.hu: Nagyjából fele annyi szavazatot értek el a főpolgármester-választáson, mint négy éve. A könnyített feltételek ellenére is kevesebb megyében tudtak listát állítani, kevesebb önkormányzati képviselőjük lesz. Értékelések szerint az LMP lett az önkormányzati választások vesztese. Jobbra számítottak?

Schiffer András: Vasárnap még 26 képviselőnk volt, hétfőn 44. Eggyel több megyeszékhelyen, eggyel több megyében és kettővel több kerületben szereztünk képviseletet, mint 2010-ben. 53 helyen indítottunk kompenzációs listát, ebből 39 helyen – köztük valamennyi kerületben – sikeresen. Az önkormányzati választás jellegénél fogva a pártpreferenciák tekintetében még leginkább a „tiszta listás” megyei közgyűlési választások adnak eligazítást: az 5 megyéből, ahol egyáltalán elindultunk, 4 megyében – Pest, Tolna, Bács, Baranya – áprilishoz képest előre lépett a párt, egyedül Csongrádban történt áprilishoz képest visszaesés. Ez azért érdekes, mert cáfolja a Budapestre beszorult párt képzetét: a megyei listákra a megyeszékhelyeken nem szavazhatnak, tehát kisvárosi, falusi polgárok szavazataival sikerült javítani.

A fővárosi kerületi adatok pedig arról tanúskodnak, hogy a választóink azt az üzenetet vették, hogy kell legalább egy LMP-s képviselő a testületekbe, s ennek megfelelően sokan megosztották a voksaikat a körzeti LMP-s jelölt, s az esélyesnek tartott polgármesterjelölt között. A nagyvárosi és budapesti kerületi választókörzeti adatok, legalábbis tavaszhoz képest, előrelépést mutatnak. Ezzel együtt persze jobb eredményt szerettem volna, például, hogy legalább megyei szinten mindenütt legyen legalább egy általunk támogatott önkormányzati képviselő a következő ciklusban. Ez sajnos két megyében egyáltalán nem sikerült, kiütközött a szervezeti hiányosság kemény korlátja. Ha valamiben még ezen kívül nem vagyunk erősek, abban, hogy nincsenek házi valóságmagyarázóink. Azok az intézetek, amelyeknek az elemzéseit idézni szokták, mint most ön is…

hvg.hu: Ezek független intézetek.

S. A.: Azokat az intézeteket, amik az ellenfelekhez úgymond közel állnak, én nem tekintem függetlennek. A megállapításaik egy része önmagában igaz, például az, hogy az angyalföldi polgármesterjelöltünk hány százalékot szerzett, de ennek rögzítéséhez elég nyolc általános, elemzésnek nem nevezném, más megállapításaik pedig tényszerűen nem igazak.

hvg.hu: Akkor hogy látja az LMP szereplését 2010-hez képest?

S. A.: Összességében ugyanazt az eredményt hoztuk, ami nagyon nem ok az elégedettségre, bár ha végigtekintünk az LMP elmúlt egy évén, van, mire büszkének lennünk. 2010-ben két megyében szereztünk képviseletet, most háromban. Elbuktunk egy megyeszékhelyet, ahol eddig jelen voltunk a közgyűlésben, Szombathelyet, ez valóban nagyon nagy veszteség, de szereztünk három olyan városban képviseletet, ahol eddig nem volt, Debrecenben, Zalaegerszegen és Tatabányán. De arra is kíváncsi lennék, az elemzők tudnak-e példát mondani Európából arra, hogy egy parlamenti párt egy évvel egy frakciószakadás után, fél éven belül megrendezett három egymást követő választáson is talpon tud maradni? Ugyanezek az elemzők tavaly, amikor 1-2 százalékon állt a párt, temettek minket, és azt írták, itt a vége, ebből lehetetlen felállni. Felálltunk.

©

hvg.hu: Térjünk vissza az eredmények értékeléséhez.

S. A.: 2010-ben az LMP 54 helyi képviselőt tudott delegálni, most 44-et. Ez valóban tízzel kevesebb, de akkor az 54-hez 9 olyan független csatlakozott, akit az LMP támogatott, most 24. Akkor 1 saját és 3 LMP által támogatott polgármesterünk volt, az egy saját – egy kis faluban – még 2010 októberében távozott a kötelékünkből. Most valóban nincs pártszínekben nyertes városvezető, de hat olyan van, aki kötődik hozzánk. Ezenkívül például Budakeszin, Tarnabodon az LMP-s polgármesterjelölt 30 százalékot meghaladó, Felcsúton is 10 százalék körüli eredményt ért el. Három választást tudtunk le gyors egymásutánban, azért illúzió volt azt várni, hogy áprilishoz képest jelentősen előrelépünk. Hasonló önkormányzati választási eredményt 7,5 százalékos parlamenti szereplés után értünk el 2010-ben, 150 milliós kampánybüdzsével. Most az 5,4 százalékos eredményünket követően (úgy, hogy egy EP-választást is végigtoltunk), harmad akkora összeg állt rendelkezésünkre. Májusban, amikor mindenki egymás ellen indult, a kerületek döntő többségében az LMP az ötödik ellenzéki párt volt, most azokban a – jellemzően budai – kerületekben, ahol az ellenzéki pártok egymás ellen indultak, az LMP több helyen a legerősebb ellenzéki párt lett. Veszteség ugyanakkor, hogy Kecskeméten, Pécsett dupla mandátumokból veszítettünk, de ennek egyszerű oka van: több volt az induló, mint négy éve.

hvg.hu: Szekszárdot viszont nem sikerült behúzni, pedig az országos hírnévre szert tett Hadházy Ákos mögé a teljes ellenzék felsorakozott. Ez mekkora kudarc?

S. A.: Hadházy Ákos teljesítményét elismerés illeti. Sem mi, sem a szocialisták nem tudtak volna rajta kívül olyan jelöltet állítani, aki 40 százalék körüli eredményt ér el.

hvg.hu: Csárdi Antal teljesítményét hogyan értékeli?

S. A.: Nyilván a főpolgármester-jelölt és a kerületi polgármesterjelöltjeink azok, akiktől egy kicsit jobbat vártunk, de még egyszer mondom, abszolút erőforrás-hiányos kampányt vittünk. Nem csak azért, mert kevés volt a lóvé: a 2010-ben felvett 150 milliós hitel törlesztése is az egyik oka volt a belső vitákon kívül annak, hogy szervezetileg fejlődni tudjunk az elmúlt években. Ha Csárdi Antal kampányára többet költünk, lehet, hogy 2-3 százalékkal többet ér el, de ez a pénz a későbbi szabolcsi vagy borsodi építkezésünket akadályozná.

hvg.hu: Éppen ez a leggyengébb pontjuk nem?

S. A.: De igen, a három választás azt mutatja, rendkívül gyenge az LMP szervezeti hálója. Amikor ezt a kampányt elkezdtük, ezért azt is belekalkuláltuk, és nem akartunk olyan hitelt felvenni, ami a későbbi vidéki építkezést akadályozni fogja.

hvg.hu: A kistelepülési preferenciákat a megyei közgyűlési eredmények mutatják leginkább, ebben az LMP gyenge volt, a Jobbik stabilan hozta a második helyet.

S. A.: A megyékben már 2010-ben sem voltunk jobbak, az április-májusi eredmények alapján megnéztük, hol van esélyünk bekerülni a megyei közgyűlésbe, és nagyjából ez jött ki. Baranya, Bács-Kiskun megye például nem volt esélyes, mégis bejutottunk, sőt itt nagyobb arányban szavazott ránk a kisvárosok, falvak népe, mint tavasszal. Pest megyében el sem indultunk 2010-ben, most három emberrel vagyunk jelen. Tolnában valóban sikertelenek voltunk, de azért indultunk el, mert annyi kistelepülésen tudtunk jelöltet állítani, hogy úgy éreztük, megvan hozzá a hálózatunk. A három választás legfontosabb tanulsága viszont az, hogy kialakult egy olyan választói mag, amely akár alacsony részvétel mellett is elég elkötelezett ahhoz, hogy az LMP-t az ötszázalékos küszöb fölé vigye országosan, erre lehet építkezni.

hvg.hu: Nem lett volna jobb Csárdi Antal helyett Osztolykán Ágnest indítani?

S. A.: Csárdi Antalnak óriási köszönet jár azért, hogy „újonc” médiaszereplőként hiba nélkül végigcsinálta azt a kampányt, amibe másoknak jóval több közéleti tapasztalattal a hátuk mögött beletörött a bicskájuk. Persze, soha nem titkoltam, hogy nagyon szerettem volna, ha akár Osztolykán Ágnes, akár Csiba Katalin elindul főpolgármester-jelöltként. Lehet, hogy egy intenzívebb, észrevehetőbb kampányt lehetett volna velük csinálni.

hvg.hu: Miért nem vállalták?

S. A.: Személyes okai vannak. Talán még a Fideszben sem lehet valakit arra kötelezni, hogy vállaljon el valamit, amit nem akar, az LMP-ben pedig biztosan nem. De ha a realitásokból és nem a vágyainkból indultunk ki, a fő cél nem lehetett az, hogy a főpolgármester-jelöltünk fergeteges eredményt érjen el, hanem hogy a kerületi jelöltjeink szerepeljenek úgy, hogy a fővárosi közgyűlésbe bejussunk. Ez sikerült. Csárdi Antal személyes teljesítményével így is maximálisan elégedett vagyok. Csárdi Antallal azt is be akartuk mutatni, hogy szemben a velünk kapcsolatban kialakult sztereotípiákkal, az LMP tagságában, vezetésében igenis vannak olyanok, akik beszélik az egyszerű emberek nyelvét

hvg.hu: Tavasszal lett volna esély arra is, hogy az LMP adja a közös ellenzéki főpolgármester-jelöltet.

S. A.: Hagyjuk már ezt.

hvg.hu: Az MSZP-ben volt erre komoly szándék.

S. A.: Hogy az MSZP-ben mikor, mire van komoly szándék, azt a kremlinológusokra bíznám.

hvg.hu: Zuglóban az LMP képviselője együtt fog működni Karácsony Gergellyel?

S. A.: Ez egy érdekes helyzet. Szegeden a képviselőnk, Szentistványi István az elmúlt ciklusban ugyanúgy a mérleg nyelve szerepét játszotta a helyi jobbikos városatyával együtt, mint most Zuglóban lesz majd. Kiélezett helyzetekben állt helyt bölcsen, ezt jobbikos társáról nem lehet elmondani. Szentistványi István mindig az LMP értékrendjének megfelelően szavazott konkrét ügyekről Botka László mellett, vagy éppen ellenében, ugyanezt teszi majd Barta János is Zuglóban.

hvg.hu: A gratuláción túl beszéltek egyébről is Karácsony Gergellyel?

S. A.: Nem. A politikai becsület, emberi tisztesség úgy kívánja, hogy gratuláljak egy volt párttársam sikerének.

hvg.hu: Hogy lehet pénz nélkül hálózatot építeni?

S. A.: Nincs más hátra, akár médiafelhajtás nélkül, de a legkisebb faluba is el kell mennünk a következő években. Nekem azért már van rutinom ebben. SRB-nek (Sallai Róbert Benedek) van egy vállalása, hogy ő minden magyar faluba el akar látogatni. Ez aprómunka, sok esetben saját zsebünkből is kell fizetnünk.

hvg.hu: Más pártok minden skrupulus nélkül vesznek fel hitelt.

S. A.: Igen, de azt vissza is kell fizetni, nekünk mint egy a jövő nemzedékekért aggódó zöld pártnak elég rosszul állna, ha felelőtlenül viselkednénk ezen a téren is. Az előző ciklusban a már említett 150 milliós hitel törlesztése volt az egyik oka annak, hogy nem tudtunk építkezni.

hvg.hu: A pártszakadáshoz az is vezetett, hogy ön a Fidesztől leszakadó voksokat akarta begyűjteni, mielőtt a Jobbik elhalássza őket, a távozók inkább következetes baloldali politikát akartak, mert szerintük az MSZP-ből kiábrándultakban van tartalék. Utólag melyiket látja igazoltnak?

S. A.: Nem hiszem, hogy évekkel korábbi dolgokban kellene vájkálnom, de nem kerülöm meg a választ. Nem vagyok tőle feltétlenül boldog, de az idei három választás engem igazolt. Nem az LMP szavazótáborának fantasztikus növekedésére gondolok, mert ilyen nem volt, hanem arra, hogy jelenleg a Fideszből kiábrándultak legfeljebb a Jobbiknál jelenhetnek meg nagy tömegben, vagy még ott sem, inkább otthon maradnak. Én 2011-12-ben is azt mondtam, hogy aki a Jobbik nélkül kormányváltást akar Magyarországon, annak el kell tudni hozni szavazókat a Fidesztől, adott esetben a Jobbiktól is, és megmozgatni azokat, akik teljesen távol maradnak a pártoktól, és a választásoktól, de van politikai véleményük. Sajnos most sem tudok mást mondani. A Gyurcsány–Bajnai-időszak vezető arcaival, hátországával sem 2018-ban, sem máskor nem lesz kormányváltás. Hogy ki képvisel, és milyen következetes baloldali politikát, abba végképp nem szeretnék belemenni. Aki politikai rulettben a zsetont baloldaliként Bajnai Gordonra, Gyurcsány Ferencre, Oszkó Péterre teszi, az ne csodálkozzon, ha Bokros Lajos konzervatív programját nyeri el.

hvg.hu: Az LMP baloldali párt?

S. A.: Az LMP egy rendszerkritikus ökopolitikai párt, s nézetem szerint az egész bal-jobb felosztás Kelet-Európában teljesen értelmetlen. Ennek nem örülök, de ebben a régióban a kommunizmus bukása után a bal-jobb oldal annyit jelent, hogy a múlt rendszerhez egzisztenciálisan, kulturálisan ki hogyan viszonyul. Mi ebben a játékban továbbra sem fogunk részt venni, a XXI. század Magyarországát építenénk. De felhívnám a minket „jobbosozó” kritikusaink figyelmét, hogy több nagyvárosban a 4K-val, vagy éppen Szegeden a Balpárttal működtünk együtt az önkormányzati választásokon.

hvg.hu: A most éppen Tóbiás Józseffel a „baloldali gyökereihez visszatérni” akaró MSZP mennyire jelent konkurenciát, akár például abban, hogy magyar baloldali közgazdászok őket vagy önöket támogassák-e? Viszonylag kis számú emberről beszélünk, nincs konkurenciaharc?

S. A.: Tóbiás József kísérletét érdeklődéssel várom, őt magát nagyra becsülöm, de az MSZP annyi megújulási kísérleten van túl 1990 óta, hogy az ember már teljesen elveszíti a fonalat. Kíváncsian várom, mire jut a mostani MSZP-vezetés, de ne feledjük el, hogy 1994-ben a Magyar Szocialista Párt a nomenklatúra-burzsoázia képviselőjeként került hatalomra, hogy ebből hogy lehet baloldali pártot csinálni, a gumibot másik oldalára állni, az jó kérdés.

hvg.hu: Mikor kell érezhető növekedést látni az LMP támogatottságában?

S. A.: Ahhoz, hogy 2018-ra akár kormányképes erő legyen az LMP, de mindenképpen a jelenlegit jóval meghaladó eredményt érjen el, a ciklus közepére mind támogatottságban, mind szervezetileg érezhető bővülés kell. A következő hónapokban semmilyen drasztikus emelkedésre nem számítok, de a ciklus közepére azért el kell távolodnunk a kiesési zónától. Ha egy csapat beragad a bajnokság rajtjánál, és bajnok akar lenni, akkor a téli szünetet legalább középcsapatként kell átvészelnie, így vagyok ezzel én is.

©

hvg.hu: Kedvenc csapata, a Vasas repülőrajtot vett az NB2-ben, mégis porszem került a gépezetbe.

S. A.: Mindenhol vannak hullámvölgyek, ezért nem kell egy-két meccsből vagy mérésből ítélni. Be fogjuk húzni a bajnokságot. Az LMP esetében pedig a lényeg, hogy két év múlva látható legyen az előrelépés, amihez az is kell, hogy Vásárosnaményban, Salgótarjánban, Nagyatádon is legyenek embereink. Ezt mutatta az áprilisi választás is, egy-egy régióban nem lehet csak négyévente, óriásplakátokkal jelen lenni. Illetve lehet, de akkor garantált a kispártiság, ami nekünk nem célunk.

hvg.hu: Azon kívül, hogy felszántják az országot Battonyától Nemesmedvesig, a médiában mivel lesznek jelen? Ez is fontos.

S. A.: Az országos politikában, a parlamentben türelmes, sziszifuszi munkával kell megjeleníteni a saját valóságértelmezésünket, azt, hogy honnan hová szeretnénk eljuttatni Magyarországot. Az elmúlt négy évben ebben volt nagy kakofónia, ez megszűnhet ebben a ciklusban, amit mondunk, összeállhat egy nagy képpé.

hvg.hu: Nem tudtam nem észrevenni, hogy lecserélte a legendás régi Nokiát egy okostelefonra. Mi az oka a radikális váltásnak?

S. A.: Kénytelen voltam, mert a régi megszokott telefonom már kezdett sajnos használhatatlan lenni, például élő rádióinterjúban mondta fel a szolgálatot. Nem dobtam ki, és lehet, hogy előbb-utóbb, ha meg lehet javítani, újra használni fogom, mert képtelen vagyok megszokni az okostelefont.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy szép magyar buszhoz most Debrecenbe kéne menni – fotók

Egy szép magyar buszhoz most Debrecenbe kéne menni – fotók

Nagy lehet a baj, dolgozói harmadát kirúgja az Android atyja

Nagy lehet a baj, dolgozói harmadát kirúgja az Android atyja

Izgalmas expedícióba vág az Európai Űrügynökség

Izgalmas expedícióba vág az Európai Űrügynökség

A divat ára: teszteltük az új BMW X4-et

A divat ára: teszteltük az új BMW X4-et

Politikusok is megirigyelnék: ilyen egy agresszívabbá tett VW Transporter

Politikusok is megirigyelnék: ilyen egy agresszívabbá tett VW Transporter

"Megvesztek ott az elvtársak"? 1,3 milliárd dolláros bírság veszélyes vakcina miatt Kínában

"Megvesztek ott az elvtársak"? 1,3 milliárd dolláros bírság veszélyes vakcina miatt Kínában