szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor szerint Magyarország 2010 előtt elérte, hogy másodjára is a legvidámabb barakk legyen, de a kormányváltás után elkezdte visszaszerezni a szuverenitását. Átalakították a közjogi rendszert, a politikai játékszabályokat, és olyan „kóser” alaptörvényt sikerült alkotni 2012-ben, amely átment az európai alkotmányos átvilágításon, így az valóban európainak tekinthető. A miniszterelnök erről a Magyar Diaszpóra Tanács negyedik ülésének elején beszélt szerda reggel a Várkert Bazárban. Orbán úgy látja, hogy Magyarország „behorpadt” hírnevét szellemi vitákkal nem lehet helyreállítani, csak azzal, ha sikeres gazdaságpolitikát folytat.

A kormány bizonyos ügyeket a kommunizmus felett aratott győzelem szimbolikus kifejezésének tekint, ilyen például Várkert Bazár felújítása, ezért volt fontos nekik a terület „gatyába rázása”. Még akkor is, ha a hasznosításával kapcsolatban voltak kétségei – jegyezte meg Orbán Viktor. A kormányfő jelezte, hogy egy lépcsőház van most az egykori királyi kápolna helyén, ami közös szégyenünk, így vissza kell építeni a kápolnát.

A miniszterelnök a berlini fal 25 évvel ezelőtti leomlásával kapcsolatban azt mondta: céljuk az elmúlt 25 évben nem változott, továbbra is a nemzet határok feletti egyesítésén fáradozik „nemzeti és patrióta” kormánya.

Szerinte Magyarország a rendszerváltás óta inkább kívülről várta a megoldásokat, eközben kiárusították a vagyonát, és hitelekkel tartották fenn a jólét látszatát. Ezzel másodjára is a legvidámabb barakká váltunk, immár az EU-n belül – fogalmazott.

©

Azt is mondta, hogy 2009-ben Magyarország volt az első az EU-ban, amely összeomlott a pénzügyi válság miatt, Görögország csak utána következett. Segítség nélkül szerinte államcsődöt jelentettünk volna. A miniszterelnök úgy látja, hogy a következő években is az európai pénzügyi válság rengéshullámaival fogunk még küszködni, bár ez főleg az eurózónára lesz majd igaz.

Magyarországon az elmúlt években átalakították a közjogi rendszert és a politikai játékszabályokat a kétharmados felhatalmazással. Ahhoz, hogy ki lehessen állni minden magyarért, szuverén Magyarországra van szükség ugyanis – mondta.

Az új alaptörvénnyel kapcsolatban arról beszélt, hogy az szerinte „páratlan kreáció az Európai Unió történetében”. A többi érintett ország még EU-s belépése előtt, a 90-es években új alkotmányt készített, Magyarország viszont már uniós tagként alkotmányozott 2012-ben, és ez bonyolította a folyamatot. Bele kellett foglalni az EU összes eszméjét a törvénybe úgy, hogy közben megtartsuk szuverenitásunkat is. Senkinek sincs olyan alkotmánya az EU-ban, amelyet bárki is összevetett volna az uniós jogrenddel, csak a magyar ilyen. Nekünk olyan alkotmányunk van, amely kóser alkotmány – fogalmazott.

Az eddigi legnagyobb gazdaságfejlesztést ígéri Orbán

2008-ban a Nemzetközi Valutaalap nélkül nem tudott volna talpon maradni Magyarország, de meg kellett köszönni a segítségüket a „szuverenitásunk érdekében”. Szervilis megfelelési kényszer helyett elkezdtünk európaiként viselkedni Európában – fogalmazott a miniszterelnök, és példaként említette a Mol-részvények vagy a gáztározók visszavásárlását.

Azt is mondta, hogy 2010 óta egy szuverén ország szuverén parlamentjében szuverén személyek hoznak fontos döntéseket, és szerinte csak a gyenge országoknak nincsenek konfliktusai.

©

A miniszterelnök azt ígérte, hogy ebben a ciklusban megindítják az ország történetének legnagyobb gazdaságfejlesztési programját, a következő ciklus végére minden lakásba eljut a szélessávú internet, minden nagy települést elér majd az autópálya-rendszer, és minden sztráda eléri majd a határt.

Szerinte 2018-ra jó esély van elérni a teljes foglalkoztatottságot, de nem kommunista módon, vagyis ténylegesen dolgozni fog minden munkaképes ember, ha végig tudják vinni a gazdaságpolitikájukat. A ciklus végére Európa legrugalmasabb munkaerőpiaca Magyarországon lesz, mert gyorsan alkalmazkodik majd a gazdaság változásaihoz – utalt a szakképzés felerősítésére.

Nulla hiányról álmodik

Németországban olyan költségvetést fogadtak el nemrég, amelyben nulla hiányt jelöltek meg. Orbán Viktor szerint Magyarországnak is ezt a mintát kell követnie, és erre jó esély van, mert 2015-re is az ideinél kisebb, 2,4 százalékos hiányt terveznek.

A miniszterelnök úgy látja, hogy Magyarország „behorpadt hírnevét”nem lehet szellemi természetű küzdelmekben helyreállítani, mert „annyira mást gondolunk a nyugati mainstreamtől”. Szerinte a gazdaság az, ahol helyreállítható a Magyarország iránti tisztelet, a gazdasági sikeresség így kulcskérdés.

Lojális, de szól, ha nem tetszik valami

Magyarország lojális lesz szövetségeseihez, akkor is, ha a lépéseikkel nem ért 100 százalékban egyet – ígérte a kormányfő, és hozzátette: nem fog hozzájárulni egy olyan politikához, amely visszahozza a hidegháborút Európába.

Szamárságnak nevezte, hogy Magyarországot oroszbarátnak minősítik, mert a kormányának magyarbarát politikája van szerinte. Hivatkozott arra, hogy egyetlen egyszer sem vétóztak az EU-ban az orosz szankcióknál, de jelezték, hogy nem értenek egyet.

Lesz pénz a diaszpórára

A kormány döntött a Nemzeti Regiszter Program és a Kőrösi Csoma Sándor Program folytatásáról – jelentette be Orbán Viktor.

A következő költségvetésben is elkülönítenek 1 milliárdot a diaszpóra kulturális életének támogatására, és 500 millió forintot biztosítanak a Mikes programra, amely a diaszpórában felhalmozódott kulturális értékek megmentését szolgálja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lassan elrakhatja az esernyőt: jövő héttől búcsút mondhatunk a rossz időnek

Lassan elrakhatja az esernyőt: jövő héttől búcsút mondhatunk a rossz időnek

A MOK reagált a szegedi orvos elbocsátására

A MOK reagált a szegedi orvos elbocsátására

Újabb tűzszüneti egyezményt fogadtak el Karabahban

Újabb tűzszüneti egyezményt fogadtak el Karabahban