szerző:
MTI / hvg.hu

Elhunyt Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter – közölte a család kedden.

Az egykori egészségügyi miniszter, parlamenti képviselőt, kórházigazgatót hétfőn, hosszan tartó súlyos betegség után 69 éves korában érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Molnár Lajos fül-orr-gégészként dolgozott, sokáig külföldön. Családjával a rendszerváltáskor tért haza. 1997 és 1999 között a Belügyminisztérium Központi Kórháza, majd 2004-ig a Szent István Kórház, majd 2005–2006-ban a MÁV Kórház főigazgatója volt.

Molnár Lajos 10 hónapon keresztül volt a második Gyurcsány-kormány egészségügyi minisztere. Az egyik legmegosztóbb politikus, miniszter volt, folyamatosan a népszerűségi lista legvégén volt. Kinevezése után ugyanis rögtön hozzálátott az egészségügy teljes átalakításához, radikális reformterveivel korábban soha nem tapasztalt indulathullámokat korbácsolt fel az egész országban. Hevesen támadták az orvosok, ápolók, gyógyszerészek, a betegek, az ellenzék, de olykor még saját pártja, az SZDSZ is.

Dr. Molnár Lajos
©

Nevéhez fűződik a többbiztosítós rendszer eseteges bevezetése, a vizitdíj, a kórházi napidíj, a patikaliberalizáció, az orvosokat célzó "korbácsrendelet", a kórházi ágyszámok csökkentése, és az ezzel járó kórházbezárások.

Molnár Lajos végül 2007 tavaszán mondott le az egészségügyi miniszterségről miután Gyurcsány Ferenccel is összekülönbözött.

Molnár Lajos 2010-ben könyvet adott ki Miért lettem antipatikus? címmel. "A fene tudja, ki dolgozott rajtam kívül abban a szobában, aki felhatalmazott volt, ha nem én. Kivitettem miniszteri szobából a Cseháktól örökölt vasalót és vasalódeszkát, meg Rácz Jenő hagyatékát, két flakon akkumulátorsavat. Elkezdődött."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
60 kilométer elektromosan, ezt tudja az új BMW 330e

60 kilométer elektromosan, ezt tudja az új BMW 330e

Két érem termett a jubiláló Hosszú Katinkának

Két érem termett a jubiláló Hosszú Katinkának

Összekapja magát a Google, feledtetnék az Android legnagyobb hibáját

Összekapja magát a Google, feledtetnék az Android legnagyobb hibáját

Így küzdött a tini Audrey Hepburn a nácik ellen

Így küzdött a tini Audrey Hepburn a nácik ellen

Egy év alatt másodszor is visszakozott a kormány a zacskóadó bevezetésétől

Egy év alatt másodszor is visszakozott a kormány a zacskóadó bevezetésétől

Nem vicc, 8 milliárd forintos vagyon a tét a humorista házaspár moszkvai válóperében

Nem vicc, 8 milliárd forintos vagyon a tét a humorista házaspár moszkvai válóperében