szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elhunyt Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter – közölte a család kedden.

Az egykori egészségügyi miniszter, parlamenti képviselőt, kórházigazgatót hétfőn, hosszan tartó súlyos betegség után 69 éves korában érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Molnár Lajos fül-orr-gégészként dolgozott, sokáig külföldön. Családjával a rendszerváltáskor tért haza. 1997 és 1999 között a Belügyminisztérium Központi Kórháza, majd 2004-ig a Szent István Kórház, majd 2005–2006-ban a MÁV Kórház főigazgatója volt.

Molnár Lajos 10 hónapon keresztül volt a második Gyurcsány-kormány egészségügyi minisztere. Az egyik legmegosztóbb politikus, miniszter volt, folyamatosan a népszerűségi lista legvégén volt. Kinevezése után ugyanis rögtön hozzálátott az egészségügy teljes átalakításához, radikális reformterveivel korábban soha nem tapasztalt indulathullámokat korbácsolt fel az egész országban. Hevesen támadták az orvosok, ápolók, gyógyszerészek, a betegek, az ellenzék, de olykor még saját pártja, az SZDSZ is.

Dr. Molnár Lajos
©

Nevéhez fűződik a többbiztosítós rendszer eseteges bevezetése, a vizitdíj, a kórházi napidíj, a patikaliberalizáció, az orvosokat célzó "korbácsrendelet", a kórházi ágyszámok csökkentése, és az ezzel járó kórházbezárások.

Molnár Lajos végül 2007 tavaszán mondott le az egészségügyi miniszterségről miután Gyurcsány Ferenccel is összekülönbözött.

Molnár Lajos 2010-ben könyvet adott ki Miért lettem antipatikus? címmel. "A fene tudja, ki dolgozott rajtam kívül abban a szobában, aki felhatalmazott volt, ha nem én. Kivitettem miniszteri szobából a Cseháktól örökölt vasalót és vasalódeszkát, meg Rácz Jenő hagyatékát, két flakon akkumulátorsavat. Elkezdődött."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az oktatási ombudsman szerint jogsértő, hogy az SZFE hallgatóit a tanév felfüggesztésével fenyegetik

Az oktatási ombudsman szerint jogsértő, hogy az SZFE hallgatóit a tanév felfüggesztésével fenyegetik

Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond

Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond

A Szerencsejáték Zrt.-nél fideszes települések nyernek mászókát

A Szerencsejáték Zrt.-nél fideszes települések nyernek mászókát