szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába hívták meg a sajtó képviselőit, állítólag titokban temették el a "szibériai Petőfit", akiről az MTA már 1989-ben megállapította, hogy egy női csontvázról van szó. A Fiumei úti sírkertben nem tudnak Petőfi-temetésről, de az 58-as parcellában van egy sír, amelyre azt vésték, hogy "Petőfi Sándor". Munkatársunk úgy értesült, egy urnát is belehelyeztek korábban.

A Megamorv-Petőfi Bizottság már el is temette azt a Szibériából Magyarországra hozott tetemet, akiről azt gondolják, hogy Petőfi Sándor maradványai - állították a pénteken délben megtartott sajtótájékoztatójukon.

A Morvai Ferenc vezette bizottság pénteken öt órára hirdette meg az általuk Petőfinek gondolt tetem eltemetését, de váratlanul bejelentették, hogy már el is temették a Szibériából hozott csontvázat.

©

Morvai Ferenc azt mondta, két egyház szertartása szerint tartották meg a temetést, amelyet egy "cselnek" szántak, de mint mondta, péntek délután egy kegyeletteli megemlékezésre majd azért átmennek a Fiumei úti sírkertbe.

A Fiumei úti sírkertben a hvg.hu kérdésére azt mondták, nem tudnak Petőfi-temetésről, de megemlékezést bárki tarthat.

Tudósítónknak Morvai Ferenc azt mondta, az 58-as parcellában "temették el" a tetemet, ahol valóban van egy sír, amelyre azt írták: "Petőfi Sándor költő, forradalmár született Magyarországon 1823-ban, meghalt szibériában 1856-ban. Eltemette 2015. július 17-én a MEGAMORV-Petőfi Bizottság Egyesület". A sírra egy "Akik még nem tudtátok, most megtanulhátjok..." feliratú zárófedél került épp munkatársunk jelenlétében.

©

Tudósítónk a helyszínen úgy értesült, hogy a bizottság körülbelül egy hónapja rendelt egy sírhelyet, amelybe pénteken behelyeztek egy urnát, majd rávésték az emlékfeliratot. A temetőtől megtudtuk, a sírkőre igazából bármit rá lehet vésni, de Petőfi-temetésről továbbra sem tudnak.

Morvai Ferenc
©

A szibériai Petőfi ügye 1989-ben kezdődött, amikor a Megamorv-Petőfi Bizottság (MPB) bejelentette, hogy megtalálták Petőfi Sándor sírját a szibériai Burjátföldön, a Bajkál-tó közeli Barguzinban. A feltárt maradványokról igazságügyi orvosszakértők és régészek már 1990 tavaszán megállapították, hogy női csontvázról van szó, tehát nem lehetnek Petőfi Sándor maradványai, a bizottság elnöke azonban azóta is ragaszkodik ahhoz, hogy Petőfi maradványait találták meg, idén márciusban két kínai szakértő véleményére hivatkozva azt mondta, a csontok genetikailag erős hasonlóságot mutatnak a Petőfi-leszármazottakkal.

Az MTA továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy női csontvázról van szó, és szerintük a kínai szakértők jelentésében is súlyosan hiányos és téves következtetések szerepelnek.

Petőfi Sándor 1849. július 31-én a segesvári ütközetben tűnt el, a holttestét nem azonosították a csata után, így indultak el már a XIX. században a találgatások a későbbi sorsáról. A barguzini Petőfi elmélet alapja, hogy feltételezik, hogy orosz hadifogolyként Szibériába magukkal vitték az orosz csapatok, de valószínűbb, hogy a csata áldozatainak tömegsírjában, vagy egy környékbeli magányos sírban nyugszik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem fekete-fehér történet: a szereplők bőrszíne miatt került össztűz alá a Netflix sikersorozata

Nem fekete-fehér történet: a szereplők bőrszíne miatt került össztűz alá a Netflix sikersorozata

A Sinopharm vakcináját 60 éven aluliaknak adják Kínában

A Sinopharm vakcináját 60 éven aluliaknak adják Kínában

Fényes nappal késeltek meg egy férfit Budapesten

Fényes nappal késeltek meg egy férfit Budapesten