szerző:
Kálmán Attila
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A pedagógusok bérét nem emelik az egekbe, de a Klikhez hozzányúlhatnak – körülbelül ennyi derült ki a Köznevelési Kerekasztal alakuló ülése után. Ennek ellenére az eseményt meglepő módon még a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke is sikeresnek mondta. A másik, a nagyobb érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete nem ment el a fórumra.

Megbeszélték, hogy mit és hogyan beszélnek majd meg – röviden ennyi volt a Köznevelési Kerekasztal alakuló ülése utáni sajtótájékoztató üzenete. Ezt az államtitkári posztját bukó Czunyiné Bertalan Judit már csak a kamerák mögül nézte Rétvári Bence Emmi-államtitkárral az oldalán.

Czunyiné kvázi utódját, a felsőoktatás mellé a köznevelési feladatokat is megkapó Palkovics László államtitkárt pedig az asztalfő szélére ültették, mivel a továbbiakban nem Balog Zoltán miniszter, hanem ő lesz a kerekasztal vezetője.

©

A sajtótájékoztató minden nyilatkozója sikeresnek nevezte a kerekasztal első ülését, ami a korábban bojkottot hirdető Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke esetében volt a leginkább meglepő.

Ki kell kormányozni az oktatási rendszert abból a közoktatási vészhelyzetből, amelybe az elmúlt három évben került

– magyarázta Mendrey, hogy miért ült mégis asztalhoz, a legnagyobb pedagógus-szakszervezettel ellentétben. De hozzátette, hogy egyelőre lát arra esélyt, hogy sikeres legyen a tárgyalássorozat.

A kerekasztalon főleg csak irányelveket vázoltak, és semmi nagyobb horderejű döntés nem született:

  • nincsenek tabutémák, akár még az állami fenntartásról is nyithatnak vitát – arról nem esett szó, hogy új köznevelési törvényen gondolkoznak-e;
  • bevonnak további civil szervezetek és szakértőket a munkacsoportokba;
  • a kerekasztal kéthetente ülésezik, ahol megvitatják a munkacsoportokban folyó munkát.

Ezeket Balog Zoltántól kezdve a Nemzeti Pedagógus Kart vezető Horváth Péteren keresztül a tiltakozást kirobbantó Herman Ottó Gimnáziumot igazgató Madarász Péterig mindenki üdvözölte.

©

A legtöbb konkrétummal Balog Zoltán szolgált:

  • sürgősen átvilágítják a Klik közbeszerzési rendszerét;
  • átnézik a folyamatosan adósságban úszó megaszervezet költségvetését;
  • az igazgatók még ebben a félévben kaphatnak vissza jogosítványokat, például lesz igazgatói bankkártya, így egy betört ablak cseréje remélhetőleg már nem fog hetekig tartani, és a gázszámlát is befizetik időben;
  • a tanfelügyeleti rendszer korábbi lazításához tartják magukat: akit már értékeltek, annak három évig biztosan nyugta lesz.

Ami viszont biztosan nem lesz, ha Balogékon múlik:

  • a betervezetten túl újabb pedagógus-béremelés;
  • liberalizált tankönyvpiac, mert így a miniszter szerint megdrágulnának a tankönyvek, és akkor nem is osztogathatnék azokat ingyen, márpedig ez a kormány egyik kedvenc önfényező intézkedése.

A miniszter még a Fekete György-féle Magyar Művészeti Akadémia sokak által kifogásolt meghívását is megmagyarázta: mindenkire számítanak, aki meg akarja oldani az oktatás problémáit. Viszont türelmet is kért, ugyanis feltárta, hogy 5000 javaslatot kell átnézniük, ugyanis ennyi problémát jeleztek. Akkor valóban épp ideje volt egy Köznevelési Kerekasztalnak.

A valós változtatás szándékára annyiból lehetett következtetni, hogy az Orbán Viktor kormányfő fülébe is hatékonyan sugdosó Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy fogalmazott, hogy

a rendszerváltás óta megállt az idő a közoktatásban

– ennek köszönhetően az általános iskolából kikerülők közül sokan még írni, olvasni és számolni sem tudnak rendesen.

Ha viszont nem változtatunk a rendszeren, csak újabb pénzeket költünk rá, akkor semmi nem fog változni, fejezte be mondandóját Parragh.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Alaptörvényt sértett Handó Tünde?

Alaptörvényt sértett Handó Tünde?

Elmeorvos is megvizsgálja a csengeri milliárdosnőt

Elmeorvos is megvizsgálja a csengeri milliárdosnőt

"Törődő odafigyelés": magyar állami pénzzel épült fociakadémiát adott át a magyar kormányfő

"Törődő odafigyelés": magyar állami pénzzel épült fociakadémiát adott át a magyar kormányfő

Összerakták, hogy jöhetett Magyarországra Gruevszki

Összerakták, hogy jöhetett Magyarországra Gruevszki

Adományokkal és jegyáremeléssel próbál túlélni sok színház a kultúr-tao eltörlése után

Adományokkal és jegyáremeléssel próbál túlélni sok színház a kultúr-tao eltörlése után

Tizenkilenc dühös ember: így tette be a lábát a NER Sopronba

Tizenkilenc dühös ember: így tette be a lábát a NER Sopronba