Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A vasárnapi közgyűléssel 24 éves úszóelnökséget lezáró Gyárfás Tamást bántja, ahogy a legesélyesebbnek tartott elnökjelölt, Bienerth Gusztáv beszélt róla, csalódott benne, nem tartja megfelelőnek a MÚSZ vezetésére. A hvg.hu-nak adott interjúban elmondta, miként adta el a Nap TV-székházat Mészáros Lőrincnek, és arról is beszélt, hogyan nyerte el a rá korábban még haragudó Fidesz jóindulatát.

  • Egyszer találkozott Mészáros Lőrinccel, azonnal megalkudtak az Angol utcai NapTV-székházról;
  • Az úszóelnöki poszt elvesztését továbbra is fájlalja;
  • Kitér a válasz elől, amikor azt kérdezik, szerinte Orbán Viktor támogatta-e ellene Hosszú Katinkát, de utóbbiról azt mondja: úszni biztos hátszél nélkül úszik;
  • Schmitt Pál miatt romlott meg a viszonya a Fidesszel;
  • Bienerth Gusztávra nagyon megharagudott, bár azt állítja, kezdetben tudta volna támogatni a jelöltségét a MÚSZ élére. De jött egy nyilatkozat...
  • Hosszú Katinkának vagy neki mennie kellett;

Hvg.hu: Kezdjük a legfrissebb hírekkel. Mészáros Lőrinc bejelentette: megveszi a NapTV egykori, Angol utcai székházát, hogy oda költöztesse az Echo TV-t. Ez hogyan történt?

Gyárfás Tamás: A lemondásom bejelentése után, már Windsorban voltam a rövidpályás vb-n, amikor Mészáros Lőrinc úr munkatársa telefonon megkeresett azzal, hogy megnézné az épületet. Korábban is voltak érdeklődők. Kedvező lehetett a benyomása, mert nemsokára, valamikor december 16. és 20. között egy műszaki csapat is felmérte a három épületből álló, 4000 négyzetméter lakófelületű komplexumot. Ezt követően jött el az Angol utcába Mészáros Lőrinc úr, aki árajánlatot kért. Korábban, még 2009-ben két árbecslés is készült, ezek ismeretében rövid alku után megegyeztünk. Ez volt az első, az eddigi egyetlen találkozásunk. Még mielőtt vele beszéltem, az úszóvébét szervező Bp2017 Nkft vezetőit tájékoztattam a váratlan lehetőségről, hiszen a céggel érvényes bérleti szerződésem van ez év végéig. Ők kedvezően foglaltak állást, annál is inkább, mert időközben adódott egy másik komoly lehetőség a cég elhelyezésére, amely közelebb van az uszodához.

Hvg.hu: Miért kell az Echo TV-nek  az Angol utcába költöznie?

Gy. T.: Erre nem én vagyok hivatott válaszolni. Csak vélelmezem, hogy Mészáros úr fejleszteni kívánja az Echo Tv-t, ehhez több helyre, és az eddigieknél is korszerűbb körülményekre lehet szükség.

©

Hvg.hu: Mészáros Lőrinc jó barátja Orbán Viktornak, sokan a kormánnyal kötik őt össze, és ennek a vásárlásnak könnyen olyan olvasata is lehet, hogy a kormány ezzel valamiféle fájdalomdíjat adott önnek az úszóelnöki poszt elvesztése miatt.

Gy: T.: Ha vannak kormánykapcsolatai, kérem jelezze, hogy még mindig vannak fájdalmaim…, de remélem, érti a tréfát, nem hiszem, hogy bárkinek is az én mindennapi keserűségem szabná meg a vételi szándékát.

Hvg.hu: De nem gondolja azt, hogy más lehetősége is lett volna az Echo TV-nek egy korszerűbb stúdióba költözni?

Gy. T.: Ezt nem tudom. Tény, hogy én nem kezdtem el Mészáros urat agitálni arról, hogy máshol talán jobb lenne számukra.

Hvg.hu: Térjünk át a lemondására. A sajtónak arról beszélt, az önt érő méltatlan támadások jelentették az utolsó cseppet a pohárban, amit azért nehéz elhinni, hisz ezeknél durvábbakat is túlélt már. Nehéz nem arra gondolni, hogy a Hosszú Katinka-féle támadások mögött ne lett volna valami politikai támogatás, és ezt nem tudta már tovább elviselni. Mit gondol, kapott Hosszú Katinka a miniszterelnöktől támogatást, volt neki hátszele?

Gy. T.: Néhány hete sajtótájékoztatón kötöttünk szponzori megállapodást a Szerencsejáték Zrt-vel, akkor különösen bután jött ki, hogy közöltem: nem lottózom, totózom, én nem szoktam tippelni. Most sem mondhatok mást. Katinka fantasztikusan úszik, méghozzá hátszél nélkül. Az a futásban jelent előnyt. Egy tény: én önként mondtam le, erre senki nem ösztönzött. Amíg csak én kaptam az ütéseket, addig álltam azokat, de amikor a Water Willy-vel kapcsolatos kritikák kereszttüzében már az úszószövetséget is azért támadták, amihez semmi közük nem volt, azt nem tudtam tolerálni. Tekintélyes lap címlapján állt: „A Magyar Úszó Szövetségen röhög az fél ország”. Ahogy a
MÚSZ-nak, úgy a vízilabda vagy a szinkronúszó szövetségnek sem volt semmi köze az elhíresült Water Willy-hez. De még nekem sem. Igaza van, korábban azt nem vettem a szívemre, ha a sajtó kárhoztatott, miszerint „Gyárfásék emelték a Dagály árát”…, „Gyárfásék újabb közbeszerzést írtak ki”… „Gyárfásék kivágják a fákat”… Amikor már nemcsak Gyárfást, hanem az úszást, a sportágat is pellengérre állították, érzékelnem kellett, hogy mennyit árthat a személyem.

©

Hvg.hu: Úgy vélem, ezek a támadások korábban leperegtek volna önről, most viszont a botrány kipattanása után a kormány felől folyamatosan olyan üzenetek érkeztek, amelyek mindig inkább az úszók, mint az úszóvezetés felé voltak megértőbbek. És gondolom, voltak informális üzenetek is. Ez az ellenszél nem játszott közre a lemondásában?

Gy. T.: Hozzám nem jutottak el informális üzenetek. A médiában jelentek meg „állítólagos” „úgy hallottuk”, nevenincs forrásokra hivatkozások. A hiszterizált hangulatban egyesek vérszemet kaptak. Én oktondi módon azt hittem, hogyha csendben maradok, akkor lecsillapodnak a kedélyek. Tévedtem, azonnal fel kellett volna lépni a hamis vádaskodásokkal szemben. De nem érzékeltem, hogy a kormány ezeknek az állításoknak hitelt adott volna, sőt abban a tudatban voltam, hogy élvezem a kormány bizalmát, talán jobban, mint bármely más szövetség vezetője, kivéve az MLSZ-elnök Csányi Sándort. Persze, a foci az más…

Hvg.hu: Azt azért kijelenthetjük, hogy nem tekinthető a Fidesz kedvencének, volt sok konfliktusa a párttal: a Fidesz bojkottálta a Nap-keltét, és nem szerzett jó pontokat a jobboldalon akkor sem, amikor 2006-ban Schmitt Pál ellenében elindult a MOB-elnöki címért. Milyen viszonya volt Orbán Viktorral?

Gy. T.: Schmitt Pált mindig is elismertem, a MOB-ban kétszer voltam az alelnöke, sőt már kezdő újságíróként is élveztem a bizalmát. Amikor Brüsszelbe ment dolgozni, magam is osztottam azt a véleményt, hogy kintről nehezebb az olimpiai bizottságot irányítani; amíg nincs itthon, addig tiszteletbeli elnök legyen, de a napi operatív munkát valaki más vigye. Sajnos ez a szándék, tőlem függetlenül, politikai síkra terelődött. Végül a szavazás döntetlen lett, 64-64. A Fidesz kiállt Schmitt Pál mellett, és ettől kezdve rendült meg az addigi egészséges kapcsolat a párttal.

Jóval később, 2013-ban, amikor a sportági szövetségek vezetőit a miniszterelnök úr sorra meghallgatta a Parlamentben, kihasználva a lehetőséget, Szabó Tünde MÚSZ-főtitkár társaságában felvázoltam, hogy mennyire érdemes lenne Magyarországon egy úszó-, vízilabda-, műugró-, műúszó világbajnokságot rendezni. Orbán Viktor ott helyben arra kérte Lázár Jánost, hogy fogalmazza meg velem együtt a jelentkezést. Másnap reggel már utaztam is a FINA vezetőkhöz, éppen a határidő zárónapján. Az utolsó indulóból első lett, Magyarország elnyerte a 2021. évi vb rendezési jogát, én pedig alighanem Orbán Viktor elismerését. A történtek után mintegy másfél évvel Mexikó visszalépett a 2017. évi vb rendezésétől, a Nemzeti Sportban úgy nyilatkoztam, hogy szerintem mi Guadalajara helyett is meg tudnánk rendezni a FINA vb-t. A cikket olvashatta Orbán Viktor, mert életemben először felhívott, hogy valóban lenne-e erre esélyünk. Tartanom kellett magam a cikkben megfogalmazottakhoz, de időt kértem. Dél-Koreában telefonon utolértem Cornel Marculescut, a FINA általános igazgatóját, aki éppen a 2019. évi vb, Gwangju vezetőivel arról tárgyalt, hogy tudnának-e segíteni. Tolmácsoltam neki Orbán Viktor készségét, mire Marculescu otthagyta a koreaiakat, és másnapra itt volt Budapesten. Villámgyorsan született meg a megállapodás. A miniszterelnök úr politikáról soha nem beszélt velem, miért is tette volna. A sportban az úszás viszont minden támogatást megkapott tőle, mint ahogy én is.  

Hvg.hu: Hogy áll a vb szervező bizottságban betöltött társelnöki helye, amelyről azt is lehetett hallani, hogy megtarthatja, de azt is, hogy tanácsadó lesz?

Gy. T.: A szervező bizottság elnöke, Seszták Miklós miniszter úr a lemondásomat követően, még karácsony előtt kilátogatott az Angol utcába, és a BP2017 Nkft. munkatársaival közölte, minden ellenkező híreszteléssel ellentétben változatlanul társelnökként számít rám. Megvallom, ez a gesztus nagyon jól esett, még inkább elkötelezett.

©

Hvg.hu: Tehát társelnök marad.

Gy. T.: A legutóbbi állás szerint igen, de ha tanácsadóként kell közreműködnöm, akkor is mindent megteszek, a szerepem igazán csak a FINA szempontjából jelentős, hiszen a nemzetközi szövetség vezetői, tagországai sok év után elsősorban engem ismernek, velem állnak kapcsolatban.

Hvg.hu: Vasárnap jön a Magyar Úszó Szövetségben az elnökválasztó közgyűlés. Mit gondol, mi várható? Be tudna-e állni valamelyik jelölt mögé?

Gy. T.: Bienerth Gusztáv mögé be tudtam volna állni, mert felkészült jelöltnek tartottam, úriemberként ismertem meg. Mindaddig mellette érveltem, amíg nem olvastam a nyilatkozatát, mely szerint "Gyárfásnak nincs helye a magyar úszósportban". Ezt a kijelentést nem tudom hova tenni, még ha a nemzetközi tevékenységemet jelentősnek is tekinti. Ha nincs helyem az úszósportban, akkor attól elkülönülve, érdekei figyelembe vétele nélkül ügyködjek a LEN-ben és a FINA-ban?... Ez számomra abszurd. Megvallom, az sem tetszett, hogy Bienerth úr nekem csak üzenget, mert mint mondta: mindenkivel beszélni kíván, de a megválasztásáig velem nem, mert ez nem elegáns. Ezt sem értem. Ha tegyük fel, én az életben bármikor is pályáztam volna arra a helyre, amelyről ő vagy bárki más önként lemondott, először a távozót keresném meg, igényt tartanék a véleményére, a tapasztalatára, bár lehet, én nem tartok lépést a korral, nem tudom, hogy ma mi az „elegáns”. Bienerth úr azt is kifejezésre juttatta, hogy neki a magyar úszás nem érzelmi kérdés. Utoljára néhai Harót Jánostól hallottam valami hasonlót, aki, amikor a Ferencváros élére került, elmondta, hogy ő valójában Honvéd-drukker, a Fradit nem is kedveli, de ha már ide tették, akkor mit tehet… Bienerth úr arról is szólt, hogy az úszásban válság van. November közepén a MOB meghallgatáskor ezzel szemben a sportágat még dicsőítették. Az olimpián a maga 43 pontjával messze az úszás szerepelt a legjobban, a májusi londoni Eb-n 10 aranyat sikerült nyerni, előtte a rövidpályás Eb-n Netanyában 11-et, Hódmezővásárhelyen az ifi Eb-n pedig 5-öt. Győrben és Budapesten, a Tüske csarnokban már átadták az új 50 méteres uszodákat, sorra épülnek a tanuszodák, rövidesen pedig avatják a csodálatos új Dagály-komplexumot. A MÚSZ az ország legszebb helyére, egy margitszigeti villába költözhetett, a majdani új elnöknek valóban csak bele kell ülnie a készbe. Miért kell ennek elősegítése érdekében bárkinek is belém taposnia? Én egykor vízilabdáztam. Kétféle módon lehet kiemelkedni a vízből: lábtempóval, azaz önerőből, vagy úgy, hogy megfogod a másik gatyáját, és nyomod le, te pedig ettől jössz fel. Az előbbi a sportszerű megoldás. Tudom, hogy a vetélytársak néha egymásnak esnek, de én nem indulok a választáson. Számomra Bienerth úr szavai összecsengenek Katinka mondatával: „Gyárfás a legártalmasabb embere az úszósportnak.” Tehát nem az utolsó előtti, hanem az utolsó. Lehet, hogy az elnökjelölt neki akarna megfelelni? Engem az elmúlt napokban több kolléga is megkeresett, mondván: Bienerth úr azt a látszatott kívánja kelteni, hogy ő a kormány embere…

©

Hvg.hu: ...amit nekünk tagadott, amikor beszéltem vele...

Gy. T.: ...Tehát akkor ezek szerint ön is értesült erről? … Én nem tudok arról, hogy a kormányé lenne, de akkor ezt hagyjuk. Ami még vele kapcsolatban elgondolkodtatott, amikor arról kérdezték, mi a véleménye Katinka és az én úgymond szembe kerülésemről, valami olyasmit válaszolt, hogy erről nincsenek ismeretei. Ezt nekem nehéz elhinnem, hiszen aki csak egy kicsit is érdeklődik az úszósport iránt, az sajnos még a részletekről is értesüléseket szerzett. Hangsúlyozom, egykor Bienerth úrral mi még egymás mellett, egy célért is dolgoztunk: a horvát-magyar labdarúgó Eb-pályázat sikeréért. A bizottságot az MLSZ felkérésére én vezettem. Elsősorban a pályázati anyagokért feleltem. Kisteleki István, a labdarúgó szövetség egykori elnöke a megmondhatója, hogy azok el is nyerték az UEFA tetszését. A döntéshozók megnyeréséért a horvát elnök és az MLSZ apparátusa küzdött, tudtom szerint a nemzetközi vonalon az élen Bienerth Gusztáv úrral. Ennek ismeretében olvashattam szavait, melyek szerint nehéz felednie, hogy a Gyárfás Tamás vezette bizottság nulla szavazatot kapott a foci Eb pályázatra. Nyomatékosítom, nagyon becsültem, utoljára még Rióban, a Magyarok Házában igazán baráti szellemben beszéltünk. Számomra nincs elfogadható magyarázat a pálfordulására.  

Hvg.hu: Akkor nem sok választás marad. Hornyák Viktor úgy nyilatkozott, nem is akar elnök lenni, mégis jelölték, illetve Tóth István szentendrei, kevésbé ismert jelölt. Lehet, hogy utóbbi lesz az új elnök?

Gy. T.: Én nem szavazok, de fontos számomra, hogy olyan elnök legyen, aki szívvel-lélekkel és kellő tudással végzi ezt a rendkívül megtisztelő feladatot. Hornyák Viktor úr és Tóth István úr Bienerth-tel ellentétben megkeresett, kikérte a véleményem, holott az előbbivel például perben állok. Amúgy mindhárom jelöltet a saját klubja jelölte. A tagság dönt. A jelölő listára kerüléshez a szavazásra jogosultak, több mint 50 százalékának a támogatása szükséges.

©

Hvg.hu: Mit gondol a Hosszú Katinka-féle ellenszenvről?

Gy. T.: A játékosuralom a sport legnagyobb ellensége. Itt most ez sajnos teret kapott, és ennek nagyon rossz az üzenete. Képzelje el, mi lett volna, ha a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps a televízió kereszttüzében széttép egy támogatói szerződést, amit a szövetség ajánl fel neki. Katinkáék sportbéli teljesítménye lenyűgöző, ez nem vitás. A mögötte felsorakozott válogatott sportolók tudtommal nem mondták azt, hogy az elnököt le akarják mondatni, valamennyien a jobbítás mellett sorakoztak fel. Mi az, amin nem lehet javítani?... A sokat emlegetett hét pontjukat Katinkáék fogalmazták meg, és való igaz, azt a többiek is aláírták. Többször elolvastam, a konkrétumokat változatlanul hiányolom belőle. Többen elmondták, nagyot hibáztam, amikor Katinkának nem fizettem azért, hogy a vb promócióját elősegítő filmben szerepeljen. Ha ez kereskedelmi célú lett volna, ha egy pólóra vagy egy bögrére tesszük rá a nevét, és azt értékesítjük, annak ára van. Ezzel a filmmel azonban azt a világbajnokságot népszerűsítjük. Mondhattam volna persze Katinkának, hogy az általa kért összeg dupláját kapja, de nem tettem. Támogathattam volna az igényelt ötmillió forint helyett tíz millió forinttal is a Sportcsillagok Gáláját, de arra sem adtam az úszók pénzéből. Lehet, sőt ma már komikusan hangzik, én Katinkát a magam módján mindig is nagyon szerettem, amit lehetett, meg is tettem érte, és ugyanezt ma is megtenném.

Hvg.hu: Játékosuralom akkor lehet, ha azt máshonnan engedik, hogy lehessen. Beszéltünk már róla, de csak visszaköszön a sejtés, hogy itt mégis csak volt kormányzati hátszél lehetett. A botrány kipattanása után fideszes körökből jelezték is, hogy leléptetnék önt.

Gy. T.: Adva van egy hölgy, akinek az uszodai eredménye maga a csoda. Teljesen érthető, hogy egy ország tiszteleg előtte. Én nem vagyok, nem lehetek vele egy súlycsoportban. Megneheztelt rám. Ellenszenvét, mint ahogy korábban a kapitánnyal szemben is megtette, ellenemben is kifejezésre juttatta. Mivel nincs közöttünk párbeszéd, ami nem rajtam múlik, a nyugalom érdekében az egyiknek mennie kell. Ez érthetően csak én lehetek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!