szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz frakcióvezetője is beállt azon fideszes vezetők sorába, akik szerint a kormánynak semmi dolga a budapesti olimpiai pályázattal. Látszik már a kormányzati kommunikációs stratégiai is: a baloldalra kell tolni a Momentumot.

A kormánypárti Magyar Időkben jelent meg interjú Kósa Lajossal, a Fidesz frakcióvezetőjével szombaton. Ebben Kósa megismételte a már korábban hangoztatott kormányzati érvelést, miszerint az olimpia Budapest ügye, hiszen az olimpiát városok rendezik.

Orbán Viktor a kormánypártok visegrádi évadnyitó frakcióülésén is arról beszélt, hogy nem a Fidesznek, vagy a kormánynak, hanem Budapestnek kell reagálnia a Momentum Mozgalom olimpiaellenes aláírásgyűjtésére, hiszen nem a párt vagy a kormány, hanem Budapest pályázott a 2024-es rendezésre.

A Magyar Olimpiai Bizottság alapításának 120. évfordulóján elhangzott beszédében ugyan még másképpen nyilatkozott Orbán, de erre már ki emlékszik (az Index igen):

"Nyugodt szívvel nevezhetjük össznemzeti ügynek. A magyar kormány ezért mindenben támogatja a Magyar Olimpiai Bizottságot, amely a nemzeti ügy élére állt."

Mint ismert, a Momentum 266 ezer aláírást adott le pénteken a Fővárosi Választási Irodának, vagyis jó eséllyel meglesz a népszavazás kiírásához minimum szükséges 138 ezer érvényes szignó.

©

Kósa az aláírásokat gyűjtő Momentum Mozgalomról azt mondta, a mozgalom feltűnése nem a kormánypártoknak, hanem az amúgy is széttöredezett baloldalnak jelent kihívást. Szerinte a Momentum ellenzéki párt, de nem rendszerellenes. Azzal érvelt a frakcióvezető, hogy elfogadják a szólás-, a gyülekezési, a sajtószabadság alapvető intézményeit.

A korai Fidesszel vont párhuzamra azt mondta Kósa, hogy

"a Momentumnak és a többi ellenzéki pártnak nem kell szembenéznie azzal, amivel nekünk kellett a rendszerváltás előtt, hogy egy-egy rendezvényünket szétveri a hatóság, és bevisznek minket a rendőrségre. Emellett ők is minden médiumban megjelennek, elmondják a véleményüket, tüntethetnek, demonstrálhatnak."

Az új generáció liberális szabadcsapatai

Gulyás Gergely, a Fidesz-alelnök egy pénteki interjúban is azt mondta, amit most Kósa, vagyis hogy a Momentum a balliberális oldal ellen való. Ráadásul éppen Budapesten teszik ezt, szinte az utolsó helyen, ahol a baloldal "elég erős ahhoz, hogy komoly kárt lehessen tenni benne". Sőt, ha ez így megy tovább, akkor az, "hogy a fiúk is megjelentek az apákkal szemben", a kormánypártnak még többletmandátumokat is hozhat a fővárosban. "Csak az olimpiarendezés ügyét tehetik tönkre"

©

Az olimpia megrendezésének költségeiről szólva ostobaságnak nevezte a tízezermilliárdos adatokat. Szerinte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sem engedi elszállni a költségeket, az új elnök elképzelései szerint sokkal takarékosabb, kifejezetten olcsó olimpiák következnek majd a korábbiaknál. Ezért nincs értelme összevetni a számokat a pekingi vagy épp a Szocsiban megrendezett olimpia költségeivel - tette hozzá.

Botka pávatánca

A Fidesz frakcióvezetője szerint Botka László szocialista politikus valójában nem is akar miniszterelnök-jelölt lenni. A szegedi polgármester eljárja a kötelező pávatáncot, ám a végén széttárja majd a karjait és azt mondja, hogy ő mindent megpróbált, de sajnos nem ment, magyarázta Kósa.

©

Úgy látja, Botka László miniszterelnök-jelölti bejelentkezésével megőrzi a tekintélyét a baloldalon, és 2019-ben újra nyugodtan nekifuthat a szegedi polgármester-választásnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!