szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz témáit erőltetni kell, az ellenzékét viszont agyonhallgatni, a kínosakat és érdekteleneket pedig elengedni – így készítette fel a kampányüzemmódra Rogán Antal a kormánypárti képviselőket a visegrádi frakcióülésen. Ezen a héten láthattuk a stratégia alkalmazását: Orbán harcot hirdet a parlamentben, az ellenzék felvetéseit ignorálja, az olimpiát pedig ejti. Mostantól egy győzelem számít: a választási újrázás.

Orbán Viktor múlt héten, a visegrádi frakcióülés első napján figyelmeztette a kormánypárt képviselőit: mostantól elvárja a fegyelmet. A miniszterelnök számára ugyanis elkezdődött a kampány, innentől kezdve nem tűr kibeszélést, áskálódást. Orbán szerint a választásokig csak a saját témáikkal foglalkozzanak, a nem megnyerhető meccseket semmiképpen sem szabad vállalni, vagy ahogyan a dakoták mondanák, le kell szállni a döglött a lóról. Pontosan úgy, ahogyan most az olimpiai pályázat ügyében eljártak.

Azokat a témákat kell napirenden tartania a Fidesznek a választásokig, amelyekkel több ember ért egyet, mint ahányan a Fideszt támogatják – ezzel a tanáccsal már Rogán Antal propagandaminiszter látta el a képviselőket. A legkézenfekvőbb ilyen téma a miniszter szerint a bevándorlás ügye, hiszen a 2016-os (az előírtnál alacsonyabb részvétel miatt amúgy érvénytelen) kvótanépszavazás is azt bizonyította, hogy a terrorveszéllyel és az iszlám Európát fenyegető térhódításával riogató kampánnyal a Fidesz nagyjából egymillióval több szavazót tudott a saját álláspontja mellé állítani annál, mint ahányan 2014-ben a pártra szavaztak. Ezt a felhizlalt tábort kellene értelemszerűen 2018-ra is megtartani.

Vannak témák, amelyeket többen támogatnak, mint a Fideszt – ezeket foglalná le a kormánypárt
©

Rogán szerint e célra alkalmas téma lehet a „migránsimportban érdekelt álcivil szervezetek” gyalázása, illetve a sorosbérencezés napirenden tartása (a kipécézett szervezetek új kategóriába sorolásáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen). A kormányzati kommunikáció koordinálásáért felelős miniszter szerint az emberek a munkahelyteremtéssel, közbiztonsággal és rezsicsökkentéssel kapcsolatos kérdésekre is vevők, meg persze a kormány Brüsszellel szembeni „függetlenségi harcára” is.

Az EU önmagában túl népszerű, de ez sem akadály

A kampányfelkészülésről tartott előadásában a miniszter a Századvég által készített közvélemény-kutatások diagramjaival próbálta illusztrálni a képviselőknek, hogy az sem mindegy, hogy egy kérdéskört hogyan vetnek fel a nyilvánosságban.

Az Európai Unió tekintélye azon múlik, hogyan írják le a közösséget
©

Az Európai Uniót önmagában például – mint mondta – nem érdemes támadni, mert az intézmény bizalmi indexe szinte minden választói rétegben meglehetősen magas. Ha viszont a brüsszeli bürokráciáról, vagy Magyarországgal szembeni támadásairól esik szó, akkor sokkal inkább a kormány mellé állnak az emberek.

Nem érdemes Rogán szerint általánosságban támadni a civil szervezeteket sem, a felmérések szerint ugyanis az emberek nagy része hasznosnak ítéli a munkájukat és bízik bennük – mellesleg a rendőrségnél, az egyházaknál és az igazságszolgáltatásnál is jobban, nem is beszélve a politikusokról. Ha viszont a kérdést a külföldről támogatott, külföldi pénzből gazdálkodó civil szervezetekről teszik fel, akkor a felmérések szerint egyből ellenségesebbé válnak, és a szervezetek elszámoltatását sürgetik a megkérdezettek.

Kitérnek az ellenzéknek kedvező összecsapások elől

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének útmutatója szerint piszlicsáré ügyekkel nem kell foglalkozni, azokra nem kell reagálni, az ellenzék témáit pedig agyon kell hallgatni. Ez utóbbi is magyarázza, miért volt kész a kormány mindössze öt nap alatt ejteni a szívének addig oly kedves olimpia ügyét is azután, hogy múlt héten kiderült: a Momentum Mozgalom a szükségesnél majdnem kétszer több aláírást gyűjtött össze az olimpiai pályázat visszavonásáról szóló budapesti népszavazás kiírásához.

A Momentum belecsúfított az olimpiába, így máris szabadulnának az egésztől
©

A hvg.hu-nak már hétfőn, vagyis a szerdai döntést megelőzően két nappal arról beszélt egy kormányzati stratégiára is rálátó fideszes képviselő, hogy az olimpia „innentől egyértelműen az ellenzék témája lett" és inkább visszavonják a pályázatot, „mint hogy egy egységbe tömörült ellenzék végigkampányolja a nyarat látszólag az olimpia, de lényegében a kormány ellen”. (A kormánypártok frakcióülésén még nem volt szó a pályázat visszavonásáról, akkor ugyanis még nem lehetett tudni, hogy hány aláírást gyűjtött össze a Momentum. A miniszterelnök és Rogán Antal akkor még csak arra intette a képviselőket, hogy tolják a fővárosra az olimpia ügyét.)

Képviselő rózsaszín görkorcsolyával?

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője fél órán keresztül grafikonokat is vetített a Fidesz 2013-as, illetve mostani támogatottságáról, nagyjából megerősítve Orbán Viktor egy nappal korábbi értékelését, miszerint a rekordot döntő népszerűségi mutatóknak egy évvel a választások előtt legalább annyi kockázata, mint előnye van. Rogán megismételte a kormányfő figyelmeztetését, hogy minden korábbinál durvább kampányra számítsanak a képviselők, mert a Jobbik és az MSZP nem, vagy nem csak a győzelemért, hanem saját túléléséért fog küzdeni. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor már hétfői parlamenti felszólalásában is a túlélésért küzdő ellenzékről kezdett beszélni.

Rogán Antal táskáját rendre megjegyzik az emberek, bár nem biztos, hogy Beke Sándor erre gondolt volna
©

Rogán Antal mondandója végén egy szociálpszichológus, Beke Sándor tartott a képviselőknek előadást a választói lélektanról. Ez utóbbi tanulságait a résztvevők szerint „nagyon nehéz lenne összefoglalni”, mert a néhol stand-up komédiába hajló kommunikációs fejtágítás állításuk szerint kissé csapongó és zavaros volt.

A legtöbb megkérdezettben egy olyan rész hagyott nyomot az előadásból, amelyben a szakember azt ecsetelte, hogy ha egy politikus megpróbál úgy viselkedni, ahogy elvárják tőle, akkor egy idő után bele is szürkül a kategóriájába, ezért érdemes szerinte valamilyen módon felkelteni a választók figyelmét. Hogy pontosan hogyan, arra nem adott konkrét tanácsokat, de egy „mindennapi” példával úgy szemléltette, hogy ha egy kifogástalan öltözékű, rendezett hajú, decens hatvanas nő áll a mellettünk lévő sorban egy áruház pénztáránál, akkor fél óra múlva valószínűleg senki nem fog rá emlékezni, míg ha ugyanez a nő lábán rózsaszín görkorcsolyával állna ugyanott, akkor egész biztosan igen.

Beke pontosan ismerni véli a Fidesz célcsoportját

A debreceni szociálpszichológus amúgy évek óta rendszeresen előad kormánypárti rendezvényeken és fórumokon. Beke emellett 2010 óta több mint egytucatnyi budapesti kerületben és településen koordinálta a Fidesz kampányát, és több száz kormánypárti politikust – polgármestereket, országgyűlési képviselőket – tanított kommunikálni. Independent Research Group Kft. nevű cégével az elmúlt hat évben több minisztérium – köztük az Emmi vagy az igazságügyi tárca – kötött kommunikációs vagy stratégiai tanácsadási szerződéseket.

2014-ben Beke adott elő azokon a fórumokon is, amelyeket a rezsicsökkentés megvédésére – valójában a bizonytalan szavazók személyes meggyőzésére – létrehozott „Magyar Csapat” leendő aktivistáinak tartott a Fidesz. Beke akkori elhíresült kijelentésével így írta le a behálózandó, bizonytalan szavazót:

„Azt a típusú embert kell meggyőzni, aki vasárnap délután hazamegy a munkából, bont egy sört, ledől a kanapéra, keresi a meccset a tévében, és közben az anyjával beszélget. 55 éves és van egy lyukacsos atlétája.”