Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

A kormány azt ígérte, hogy 2018-ig az elhunyt Makovecz Imre minden fiókban maradt tervét felépítik. A program leginkább Makót érinti, ahol 2,6 milliárd forintból könyvtár épül, megújul a kihasználtság hiányában bezárt mozi, és új épületegyüttest kap a veszteséges fürdő. Mindennek a tetejébe az építész stílusát követve építik át a környező köztereket. A pénz nem számít, és erre Lázár János a garancia.

Makovecz Imre annak az értelmiségi körnek volt vezető alakja, amely ideológiát adott a jobbra átsorolt Fidesznek, és látható: Orbán Viktor számára a hála igenis politikai kategória. Kis túlzással nem múlik el Kormányinfó, hogy Lázár János be ne jelentsen valami intézkedést, amellyel az elhunyt építész hagyatékát igyekszik gazdagítani a kormány.

Tavaly decemberben hirdették meg, hogy 2017-18 folyamán megvalósul az összes papíron rekedt Makovecz-terv, akár van, akár nincs még építési engedélyük. Júniusban pedig azt jelentette be Lázár, hogy a kormány áttekinti a Makovecz-épületek műemléki státuszát, és Makovecz-emlékközpontot nyitnak. Helyszín lesz rá, mivel az állam már korábban megvásárolta az építész műteremházát és az örökséget 400 millió forintért.

A Makóra tervezett Makovecz-könyvtár
©

A 2011-ben elhunyt Makovecz Imre Makót tisztelte meg a legtöbb épülettel Magyarországon, a település lassan az egyedi stílusú építész skanzenjévé változik. A város és a művész kapcsolata Makovecz halálával sem zárult le: február közepén jelentették be, hogy a Makovecz-féle könyvtár megvalósítására megszavaztak 2,6 milliárd forintot.

Könyvtár fedett és fedetlen terasszal

A hír hallatán kikértük az önkormányzattól a beruházás részleteit. A válasz minden várakozásunkat felülmúlta: kicsiben benne van minden, ami a kormány beruházásait, fejlesztéseit jellemzi.

Az új könyvtár hatalmas, 1840 nm-es, háromszintes épület lesz (két emelet plusz tetőtér), ide költözik be a 79 ezres felnőtt- és 15 ezres gyerekkönyvtári gyűjtemény. Illetve lesz még folyóirat-olvasó, számítógépes terem, galéria, kávézó, "illetve az épület belsejében egy átrium, és egy fedett, illetve fedetlen terasz".

A könyvtárhoz (bal alul sötét tetővel) kapcsolódó átépítések
©

Az előző könyvtárépületet, az 1971-es József Attila Könyvtárat kinőtte a város, Makovecz 2006-ban elkészítette a felújítási terveket, de azok nem valósultak meg. Nagyon reméljük, hogy az új könyvtár meghódítja a nagyközönséget, a nemrég közzétett országos ifjúságkutatás eredményei mindenesetre arról tanúskodnak, hogy a fiatalok 64 százaléka szinte soha nem jár könyvtárba, legyen ott bármilyen más szolgáltatás is.

A kormányra oly jellemző módon a könyvtár építése messze túlmegy a könyvtár építésén, egy egész belvárosi negyed megújul, mert a leendő könyvtár környezetét is rehabilitálják, a környező utcák is megújulnak, készül 635 méter bicikliút, 2,5 km-es térköves járda a viacolor nagyobb dicsőségére, rengeteg új parkolóhely, biciklitároló.

Nem lehet központi beruházás favágás nélkül: 45 régi fa áll a tervek útjában, 75 újat ültetnek helyettük. De felújítják a közműveket is három utcában több mint 1 km hosszan, kicserélik a kábeleket is, és a közvilágítást – a miniszterelnök veje, Tiborcz István és volt cége, az Elios révén elhíresült köztéri LED-világítás is megvalósul a projektben.

Veszteséges a fürdő? Bővítsük ki!

Az új könyvtár mellett további Makovecz-projektek is lesznek. Az első, 1998-ban elkészült Makovecz-házat, a Hagymaházat felújítják – ráadásul már másodszor, mivel 2007-ben már egyszer fel kellett újítani. Lecserélik a pala borítású tetőzetet és felújítják a homlokzatot, erre 130 millió forintot áldoz az ország.

A város bruttó 600 millió forintból felújítja a jelenleg nem működő Páger Mozi és Rendezvényházat. A rendelkezésre álló pénzből csak csökkentett műszaki tartalommal válhatnak valóra a 2003-as tervek. A mozi 2007-ben zárt be, miután 2 milliós vesztséget termelt az ott működő kávézó ellenére, ezért nem érte meg fenntartani – na majd most. Az új moziban kisebb moziterem lesz, közösségi tér is létrejön, ahol "civilek és fiatalok" kapnak helyet.

Végre az eredeti Makovecz-tervek szerint valósulhat meg a 2009-ben átadott fürdőkomplexum, a Hagymatikum. A fürdő akkor 4 milliárd forintba került, de három évre rá, 2012-ben lemondott az igazgatója, mert nem bírta megoldani, hogy rentábilis legyen a fenntartás. A kritikák szerint Makónak nem volt elég szálláshelye, így a fürdő nem tudott elég vendéget fogadni, ráadásul a környéken elég sok fürdő van (például Szegeden, Mórahalmon, Hódmezővásárhelyen).

Különösebben nem gondolkoztak, hogy érdemes-e ebben a környezetben tovább bővíteni egy jelenleg veszteséges komplexumot. A kibővült Hagymatikumban lesz egy fedett uszoda és egy kültéri termálmedence, bővül az élményrészleg, és egész évben használható csúszdákat szerelnek fel. A főkupola mellé épül egy másik, ez ad otthont a családi és élményzónának.

Köszönhetően Lázár hathatós támogatásának

Lázár János és Makó polgármestere a könyvtár alapkőletételénél
©

Az önkormányzat a hvg.hu-nak küldött válaszában szükségesnek tartotta kiemelni, hogy az új könyvtár "a magyar kormánnyal való hatékony együttműködésnek, valamint Lázár János országgyűlési képviselő hathatós támogatásának köszönhetően" épül meg.

Makovecz és Makó különleges kapcsolata

A városban már most egymást érik az ikonikus építész munkái: 2011-ig 14 épületet sorol fel egy tematikus oldal, az 1998-ban átadott Hagymaháztól kezdve a 2011-es Zenepavilonig – ezeknek viszont egy része nem épült meg. Makón 1994 és 2014 között Buzás Péter MSZP-s politikus volt a polgármester, ám az eltérő politikai meggyőződés sem zavarta kettejük együttműködését. A Délmagyarnak el is mondta az építész 2010-ben, hogy nem zavarja, hogy egy baloldali vezetésű városnak dolgozik, "Makón azért szeretek dolgozni, mert korrekt a kapcsolatunk. Ebben a városban nem az a cég épít, amelyik visszacsönget valamennyi százalékot." A megyei építészkamara elnöke pedig azt mondta, mindenki napirendre tért már afelett, hogy Makovecz Imre és a makói polgármester "szerelmesek egymásba". A vonzalom pedig mindent kibír. 2014-ben új, fideszes polgármestere lett a városnak, Farkas Éva Erzsébet, de a Makovecz-szálra nem volt érvényes az elmúltnyolcév. A Délmagyarnak Farkas kijelentette: "Tovább építjük a Makovecz-várost".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!