szerző:
Tóth Richárd

Azt pedig csak minden második megkérdezett tartja valószínűnek, hogy az MSZP–Párbeszéd közös lista megugorja a választásokon a 10 százalékos küszöböt és bejut a parlamentbe.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Felmérést készített a ZRI Závecz Research az LMP megbízásából, arra keresték a választ, hogy mennyi esélye van különböző forgatókönyvek mellett az MSZP-nek és csatolt pártjai(k)nak.

Ha az MSZP egyedül indulna (ahogy nem indul), akkor a bejutási küszöb 5 százalék lenne, és a bejutást a megkérdezettek 69 százaléka tartaná valószínűnek. 18 százalék nem tartaná annak, 13 százalék pedig nem tudja vagy nem válaszolt.

Az MSZP a Párbeszéddel közösen indul azonban április 8-án, így a küszöb 10 százalék. Ennek megugrását 49 százalék valószínűsíti csak, 33 százalék nem tartja valószínűnek, 18 százalék nem tudja, nem válaszolt.

©

Fodor Gábor korábban nagyon győzködte az MSZP-t, vegyék be a szövetségbe a Magyar Liberális Pártot is, ekkor a küszöb 15 százalék lenne. (Ezt nem vállalták be.) Ekkor csak 31 százalék tartotta volna valószínűnek a bejutást, 47 százalék nem, 22 százalék nem tudja, esetleg nem válaszolt.

A kutatók rákérdeztek arra is, Karácsony Gergely melyik párt miniszterelnök-jelöltje.

A legtöbben (42 százalék) nem tudott a kérdésre válaszolni, 28 százalék tudta a helyes választ (MSZP–Párbeszéd), 17 százalék az MSZP-t említette, 6 százalék a Párbeszédet, 3 százalék az Együttöt, 2-2 százalék a DK-t és az LMP-t.

©

Ezzel kapcsolatban ideteszünk egy interjúrészletet, a 24.hu készítette még 2016 novemberében:

- Kérdezte a szomszéd, hová megyek, elárultam, hogy Karácsony Gergelyt interjúzzuk, mondta, „jaj, adják át üdvözletemet annak a bájos, mosolygós fickónak”, aztán kérdeztem, tudja-e, melyik pártban politizál az a bájos fickó, na, arról fogalma sincs.
- Sebaj, szerintem az anyukám se tudja.

A héten már beszámoltunk egy másik, szintén Závecz-kutatásról, ami ugyanígy Karácsony Gergelyről szólt. Ott az jött ki, hogy Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki, de alig tartják alkalmasabbnak ellenfeleinél. Orbán Viktor ismertsége 99 százalékpont, népszerűsége 43. Karácsony Gergely ismertsége 78 százalékpont, ő a második legnépszerűbb, 32 ponttal.

Népszerűségben a harmadik Szél Bernadett (29 százalékpont), az ő ismertsége jóval magasabb, mint Karácsonyé, 86 százalékpont. Azonban Karácsonyt az őt ismerők 32, Szélt 29 százaléka látná szívesen fontos politikai szerepben. Vona Gábor népszerűsége 27 százalékpont, ismertsége 95. Az MSZP pártelnökének és a Momentum elnökének népszerűsége megegyezik (23-23 százalékpont), azonban Molnár Gyula ismertsége 77, Fekete-Győr Andrásé mindössze 61.

A ZRI Závecz Research 1000 fős reprezentatív mintán készített felmérést, telefonos megkeresés alapján, az adatfelvétel ideje február 20-26. (Megjegyzés: a kutatást a hvg.hu mellett az atv.hu is megkapta, ők is közölték.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem csak Istenért, a luxusholmikért is rajongott egy orosz pap – lett is belőle botrány

Nem csak Istenért, a luxusholmikért is rajongott egy orosz pap – lett is belőle botrány

A Konyhafőnök egyik séfje lett egy Veszprém megyei falu polgármestere

A Konyhafőnök egyik séfje lett egy Veszprém megyei falu polgármestere

Óriási szerencséje volt a kisfiúnak, aki pár másodpercen belül kétszer is meghalhatott volna – videó

Óriási szerencséje volt a kisfiúnak, aki pár másodpercen belül kétszer is meghalhatott volna – videó

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Ennyibe kerülhet majd az első 5G-s telefon Európában

Ennyibe kerülhet majd az első 5G-s telefon Európában

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata