szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nigériai Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövetsége szerint felháborító, hogy ellenőrizetlen adatokkal befolyásolják a közvélemény Nigériáról alkotott képét.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A Nigériai Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövetsége a leghatározottabban cáfolja azt az állítást, ami az egyik fideszes fórumon hangzott el a nigériai AIDS-fertőzöttekkel kapcsolatban – derül ki a közleményből, amelyet a nigériai nagykövetség Facebook-oldalán is közzétettek magyarul és angolul is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), illetve az UNAIDS 2016-os adatai szerint körülbelül 3,2 millió nigériai él HIV-fertőzéssel. Ez a szám Nigéria teljes lakosságának (186 millió) 1,7 százaléka, szemben a fórumon emlegetett 80 százalékkal.

A nagykövetség közleménye szerint „teljességgel abszurdnak, meggondolatlannak, könnyelműnek és sértőnek ítéljük, hogy Kásler és Lomnici urak ellenőrizetlen adatokat használnak a magyar közvélemény Nigériáról alkotott képének befolyásolására, ezzel saját propagandacéljaikat használva”. Követelik, hogy ezt az állítást vonják vissza – tették hozzá.

Egy kozármislenyi fideszes fórumon ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-szóvivője a migrációval kapcsolatban Kásler Miklós adataira hivatkozva azt állította: Nigéria lakosságának több mint 80 százaléka, legalább 100 millió ember AIDS-es, vagyis a megerőszakolt svéd lányok közül 5-ből 4 elkapta a HIV-fertőzést. Kásler Miklós, az Országos Onkológoao Intézet főigazgató főorvosa, a Magyar Tudományos Akadémia doktora minderről egy másik fórumon beszélt, ahol Lomnici Zoltán is ott volt.

A kozármislenyi fórumról Berkecz Balázs, az Együtt politikusa korábban videóban számolt be. Ebből az derült ki, hogy az ellenzéki képviselő kérdéseket intézett a fórumot tartó Hoppál Péter, illetve Lomnici Zoltán felé, de erre kiabálás kezdődött, röviddel utána pedig elszabadultak az indulatok: Berkecz elindult kifelé, erre többször is meglökték, cibálták, beszóltak neki, és az Együtt politikusa által közzétett videó szerint meg is rúgták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!