szerző:
Tetszett a cikk?

Kimondta az Alkotmánybíróság, nem sérti a sajtószabadságot, ha ellenzéki pártok képviselőit is be kell hívni a köztévé műsorába, különös tekintettel arra, ha róluk esik szó.

Jogosan marasztalta el a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) és a Kúria a közszolgálati televíziót, amiért csak kormánypárti megszólalókat hívott be a reggeli műsorába – mondta ki az Alkotmánybíróság Salamon László vezette öt tagú tanácsa, és elutasította a Duna Médiaszolgáltató alkotmányjogi panaszát.

A köztévé két héten keresztül úgy nem hívta meg ellenzéki pártok képviselőit a reggeli műsorba, hogy róluk esett szó, őket szidalmazták, kritizálták. A köztévé panasszal élt, szerintük elég, ha az ellenzéki álláspont jelenik meg a műsorban, nem pedig maga az ellenzék – ez ugyanis „aránytalan terhet ró a médiaszolgáltatóra, így szerkesztői szabadságát, végső soron pedig sajtószabadságát sérti”. A köztévé azt is kiemelte, hogy nem helyes egyetlen műsor egyetlen kéthetes időszakát vizsgálni, hiszen az MTI, a különböző rádióadók és online felületek teret adnak más nézeteknek is.

Ezzel nem értett egyet az Alkotmánybíróság. Emlékeztetett arra, hogy több korábbi határozatában „a kiegyensúlyozott, elfogulatlan, tárgyilagos tájékoztatás követelményét elfogadta a médiaszolgáltatók szerkesztői szabadságának korlátjaként. … Minden jelöltnek alapvetően azonos lehetőségek kell, hogy a rendelkezésére álljanak a választási kampányban, vagyis a szavazatokért való verseny nyitott kell, hogy legyen.”

©

Tehát: „alkotmányjogi szempontból nem kifogásolható, ha választás idején az alapvetően közpénzből működtetett állami médiaszolgáltatón az NVB és a Kúria … számon kéri”, hogy megsértette a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlősége. Az indoklás hozzáteszi: a panaszos „maga sem állította, hogy más pártok képviselői is megjelentek vagy meghívást kaptak volna a vizsgált időszakban”.

Ebből az következne, hogy a még hátralévő három reggelen kötelező meghívni a Jobbik – és értelemszerűen más ellenzéki pártok – képviselőit a Ma reggelbe, feltéve, hogy a televízió hajlandó tiszteletben tartani az Alkotmánybíróság döntését.

A határozattal Dienes-Oehm Egon alkotmánybíró nem értett egyet: ő négy kollégájával ellentétben nem tartotta indokoltnak az elmarasztalást, mert szerint a köztévé a Jobbik álláspontját „egyéb közéleti szolgáltatásaiban számos alkalommal ismertette”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!