szerző:
Tóth Richárd
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Orbánisztán – Félelem és undor az illiberális Magyarországon címmel írt könyvet Magyarországról Joakim Medin svéd újságíró. Szerinte Orbán egyike azoknak, akik félelemre építik hatalmukat, így 2022-re Magyarország annyira meg fog változni, hogy alig fogunk ráismerni. A stockholmi bemutatón a helyettes magyar konzul azt tanácsolta az írónak, a következő néhány évben ne írjon Magyarországról.

Joakim Medin svéd szabadúszó újságíró, tudósított Szíriából, Irakból, Hondurasból és Libanonból is, 2014 októberében ő volt az utolsó külföldi újságíró, aki elhagyta a kurd Kobani városát, amikor az Iszlám Állam támadásba lendült. Megjárta a szír rezsim börtönét is, most pedig Magyarországról és Orbán Viktorról jelent meg könyve, Orbánisztán – Félelem és undor az illiberális Magyarországon címmel.

Joakimmal először Pécsen találkoztam, amikor a városban is kitört a Soros-pszichózis a kampány kellős közepén. Civilekkel beszéltünk, ő is, én is arra próbáltunk rájönni, hogyan terítette be a Soros- és civilellenesség az országot. Akkor már a célegyenesben járt a könyvével és meglepően képben volt a magyar helyzettel, kiderült: hat éve jár Magyarországra. Elmondta, a kezdetektől tudósított a menekültválságról, és Irakban járt éppen, amikor először hallott a kormány Soros-ellenes kampányáról.

©

Orbán egyike azon európai vezetőknek, akik a legsikeresebben használták fel a menekültválság és az Iszlám Állam okozta félelmeket, hogy saját politikai támogatottságukat növeljék. Azért döntöttem el nagyjából egy évvel ezelőtt, hogy könyvet írok róla, hogy elmagyarázzam, hogyan függ össze a Soros-kampány, a menekültválság és a civilellenesség, illetve mindez hogyan hat a demokrácia állapotára

– vázolta motivációját Joakim.

Minek nevezzelek?

Amikor szóba hozom Bozóki András egyik tanulmányát, amiben a korábbi miniszter, a CEU mostani professzora arról ír, hogy Magyarország egy kívülről korlátozott hibrid rezsim, Joakim félbeszakít, ne is ecseteljem tovább, ismeri a szöveget. Szerinte a politológusok ma nagy bajban vannak akkor, amikor néven kell nevezni a mai magyar rendszert, de a legfontosabb mégiscsak az, hogy a liberális demokrácia hatalmas nyomás alatt van. „Ezzel együtt pedig Orbán felépíti a saját maga rendszerét, nevezzük azt bárhogy.”

Az egyelőre csak svéd nyelven megjelent könyvében (de készül az angol fordítás is) megszólalnak a kormányzati szereplők is, Joakim több interjút is készített Kovács Zoltán kormányszóvivővel, illetve kormánybarát akadémikusokkal, elemzőkkel is beszélget.

Az eddig megismert részletek alapján az író sokat foglalkozik a magyar félelmekkel, nem véletlenül. „A könyvemben hosszan érvelek amellett, hogy ma Magyarországon miért növekszik napról napra a félelem – és a gyűlölet is.” Azok az ellenzéki beállítottságú emberek, akikkel beszéltem, sokszor mély gyűlölettel és félelemmel beszéltek a kormányzó pártról és annak támogatóiról, de ez a fordított esetben is igaz. „Az egyik oldalról senki nem mer mondani vagy posztolni semmit, mert félnek a munkahely elvesztésétől, másrészt a kormány is sikeresen terjesztette az idegenektől való félelmet.”

Az Orbán-hatás

Elmesélt egy történetet arról, amikor beszélt egy idős falusi emberrel, aki még soha nem találkozott menekülttel, de annyira félt tőlük, hogy hiába volt világéletében MSZP-szavazó, most a Fidesznek adta a voksát.

©

A félelem és a gyűlölet kettéosztotta Magyarországot.

Amikor arról kérdezem Joakimot, ő mit tapasztal Nyugat-Európában, amikor Magyarország kerül szóba, azt mondta, sokan, elsősorban a szélsőjobb, menekültellenes oldalon példaként tekintenek Orbánra és rendszerére, de azért többen vannak olyanok, akik látják, mi történik itt. A sajtószabadság leépülése, a civilek elleni támadások, az emberi jogok háttérbe szorítása – ők világosan kimondják, Magyarország Orbán illiberális laboratóriuma lett, mondja Joakim. Ráadásul érezhető, hogy van egyfajta Orbán-hatás is Európában, trendteremtő volt szélsőséges menekültellenességével.

Megkérdeztem, hogy látja, fog-e változni valami Magyarországon a közeljövőben. „Orbánnak semmi oka arra, hogy változtasson a politikáján és a retorikán, ezért Magyarország 2022-re nagyon megváltozhat akár 2018-cal, akár 2014-gyel összehasonlítva. Nagy kérdés, hány ellenzéki párt marad addigra.” Joakim szerint azonban sokkal nagyobb veszély, hogy nem az ellenzéki pártok, hanem a fiatalok tűnnek el, sok magyar barátjától hallotta, hogy a választások óta azt tervezi, elhagyja az országot.

Kis követ

Könyve a múlt héten jelent meg, a svédországi sajtónyilvános bemutatóra pedig elment néhány ott lakó, Orbánnal szimpatizáló magyar mellett a nagykövetség egyik munkatársa, Győri Péter helyettes konzul is. Joakim elmondása szerint a kinti magyarok hangosak voltak és agresszívan viselkedtek, többen bekiabálva szarozták le a könyvet.

Győri Péter
©

Aztán Győri ragadta meg a mikrofont és arról beszélt, hogy az összes következtetésem hibás, a könyvem is az. Az EU kvótamenekültjeiről beszélt, meg arról, hogy a menekültválság idején Magyarország megvédte az uniót. Külön hangsúlyozta azt is, hogy a Soros-kampány nem antiszemita.

Győri hosszan beszélt a mikrofonba, de ahelyett, hogy kérdéseket tett volna fel, inkább csak egy hosszú nyilatkozatot olvasott fel, felmondta, amit szoktak. „Végül a kiadómnak kellett elkérni tőle a mikrofont. Kényelmetlen légkört teremtett ez a közjáték és a sok dühös bekiabálás a bemutatón, volt olyan résztvevő, akire azért tettek megjegyzéseket ott, mert zsidó.”

Joakim hozzátette, a bemutató végén Győri az utolsók között volt, aki elhagyta a helyszínt, sokat beszéltek négyszemközt, a helyettes konzul azt tanácsolta az újságírónak, a következő néhány évben inkább ne írjon Magyarországról. „Szerinte az a könyvem nagy hibája, hogy nem beszélek magyarul, azt mondta, ő sem ír könyvet Svédországról, ugyanis nem tud svédül. Azonban én bátorítottam, tegye meg, fontos, hogy megtudjuk, külső szemlélők mit látnak az országunkból.”

Cikkünk megjelenése után megérkezett szerkesztőségünkbe a külügyi tárca hozzászólása cikkünkhöz. Ezt változtatás nélkül közöljük:

„Győri Péter elsőbeosztott a hozzászólásában a Magyarországgal kapcsolatban elhangzott valótlan állításokra reagált, helyesen járt el, ez a dolga. Mintegy 2-3 percet beszélt, mielőtt kivették a kezéből a mikrofont, ez ellen nem tiltakozott. A magyar sajtóban megjelent tájékoztatások hitelességével kapcsolatban megjegyezzük: Győri Péter kiválóan beszél svédül, a svéd nyelven lezajlott rendezvényen is svédül mondta el gondolatait, továbbá a könyv szerzőjével is svédül társalgott.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hibrid technikát kapott a BMW 520d

Hibrid technikát kapott a BMW 520d

„Olyan boldog vagyok” – egy nagyon régi dal újragondolva (videó)

„Olyan boldog vagyok” – egy nagyon régi dal újragondolva (videó)

Miben más egy magyarországi használt autó, mint egy cseh, lengyel vagy szlovák?

Miben más egy magyarországi használt autó, mint egy cseh, lengyel vagy szlovák?

Újabb utánfutószörnyet kapcsoltak le a rendőrök az autópályán

Újabb utánfutószörnyet kapcsoltak le a rendőrök az autópályán

880 lóerős lett a legújabb 4 ajtós Mercedes-AMG GT

880 lóerős lett a legújabb 4 ajtós Mercedes-AMG GT

Megtarthatja érdemkeresztjét a bicskei gyermekotthon jogerősen elítélt egykori igazgatója

Megtarthatja érdemkeresztjét a bicskei gyermekotthon jogerősen elítélt egykori igazgatója