szerző:
hvg.hu

A család azért tett feljelentést tavaly, mert szerintük egyáltalán nem volt szükség arra, hogy a nő karját hátracsavarva megbilincseljék. A beteget képviselő Helsinki Bizottság ügyvédje a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordul.

Az ügyészség szerint nem hibáztak azok a rendőrök, akiknek az intézkedése közben eltört egy skizofrén beteg nő karja. Családja bántalmazás és súlyos testi sértés miatt tett feljelentést egy évvel ezelőtt. Szerintük egyáltalán nem volt szükség arra, hogy lányuk karját hátracsavarva megbilincseljék, majd meztelenül hasra fektetve a hátán térdepelve tartsák, mozdulatlanul. A beteget képviselő Helsinki Bizottság ügyvédje a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordul – hangzott el a hétfői RTL Híradóban.  

A 20 éve skizofréniában szenvedő középkorú tanárnő aznap este meztelenül volt a fürdőkádban, amikor két rendőr megjelent az ajtóban. Megijedt, megkérdezte az idegeneket, hogy mit keresnek a lakásában. Az volt a válasz, hogy mindenki aggódott a nőért, ezért keresték fel.

Az intézkedésről a nő egyik barátja titokban felvételt készített, amit júniusban mutattak be az RTL Klub Házon kívül című műsorában. A kamerát akkor kapcsolta be, amikor megérkeztek a mentők és a rendőrök.

A nő édesanyja máskor is kért már segítséget a lánya miatt, aznap a pszichiátriára szerette volna bevitetni, hogy megkapja gyógyszereit, amelyeket hónapok óta nem volt hajlandó szedni már.

A fürdőkádból nem volt hajlandó kilépni, a rendőrök ezért egy idő után úgy döntöttek, hogy megbilincselik és kihozzák. Nem tudták azonban megbilincselni, kivonszolták a fürdőszobából a kisszobába, és ott, az ágyon bilincselték meg végül. A nő eközben hangosan kiáltozta, hogy eltörték a kezét.

A rendőrök nem hallgatták ki később, az ügyészség mégis megállapította, hogy szerintük a tőlük telhető legnagyobb gondossággal intézkedtek. A nő ügyvédjének ezzel kapcsolatos panaszát elutasították.

Tóth Balázs ügyvéd, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa azt mondta: az lett volna minimum, hogy bocsánatot kérnek a nőtől. A strasbourgi eljárásnak az lesz a célja, hogy bocsánatot kérjenek a tanárnőtől, illetve kártérítést kapjon.

Az ügyészség nem nyilatkozott az ügyben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sajtószabadság díjat kapott a kultúrharcos Szakács, 56-os elismerést Gajdics

Sajtószabadság díjat kapott a kultúrharcos Szakács, 56-os elismerést Gajdics

Túl sok jegyet adott el a Wizz Air, rendőrök jelenlétében szállítottak le valakit a gépről

Túl sok jegyet adott el a Wizz Air, rendőrök jelenlétében szállítottak le valakit a gépről

Trump a hadsereggel záratná le a mexikói határt

Trump a hadsereggel záratná le a mexikói határt

Borostája miatt indult újabb fegyelmi Czeglédy Csaba ellen

Borostája miatt indult újabb fegyelmi Czeglédy Csaba ellen

Vihar miatt több mint 200 budapesti utast hagyott a Wizz Air Cataniában

Vihar miatt több mint 200 budapesti utast hagyott a Wizz Air Cataniában

Francia kisrepülő miatt riasztották a Gripeneket

Francia kisrepülő miatt riasztották a Gripeneket