szerző:
Gergely Zsófia

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint újságírói kérdésnek álcázott, de egyértelmű fenyegetést kaptak azok, akik fellépnek az augusztus 20-i ünnepségen. Szerinte már a májusi rendezvényüket is hasonlóképpen puccsolták meg, de most kitartanak a művészek. Az "álcázott fenyegetéssel" felérő kérdések egy olyan helyi hírportáltól érkeztek, amely Márki-Zay szerint Lázár jobbkezéhez köthető.

Miért lép fel egy pártpolitikai és kormányellenes műsor részeként? – ilyen kérdéseket kapott egy művész, aki fellép a hódmezővásárhelyi augusztus 20-i ünnepségen, amelyen Márki-Zay Péter is részt vesz. Hódmezővásárhely polgármestere az ünnepi koncerteket megelőző politikai pódiumbeszélgetés egyik szereplője lesz, amelyen közéleti kérdéseket – így a roma-integráció nehézségeit, Magyarország EU-s politikáját – elemzik Hadházy Ákossal, illetve Róna Péterrel, Jeszenszky Gézával és Hegedűs Istvánnal.

Kifejezetten erre a politikai programpontra hivatkozva kereste meg a fellépőt a helyi Promenad.hu munkatársa a kérdéseivel. Mint a megkeresésben írta, „a pódiumbeszélgetések mind a tervezett témájukat, mind a megszólalókat tekintve semmi kétséget nem hagynak afelől, hogy erőteljesen politikai és kifejezetten kormánykritikus beszélgetésekre kerül sor”, és „szokatlan az ünnepi programsorozat ilyen erőteljes és direkt átpolitizálása”.

Az „olvasóikat nagyon aktívan foglalkoztatja a kérdés"- indokolta, miért válaszoljanak egy 10 pontból álló kérdéssorra. A levél egy művésznek köszönhetően került szerkesztőségünkhöz, de az többes számban fogalmaz, így a polgármester szerint más fellépők is megkaphatták.

Arra kérték őket, válaszoljanak olyan kérdésekre, mint:

  • Miért tarják fontosnak, hogy egy pártpolitikai és kormányellenes műsor részeként lépjenek fel?
  • Nem tartanak attól, hogy politikai állásfoglalásként, hogy szerepvállalásként értelmezik majd, ha egy politikai pódiumbeszélgetést követően lépnek fel?
  • Vagy a politikai szerepvállalás volt a céljuk?
  • Nem tartanak attól, hogy azok a rajongóik, akik esetleg a kormánypártokkal, vagy más pártokkal szimpatizálnak csalódottak lesznek?
  • Nem tartanak attól, hogy egy kormányellenes politikai rendezvény fellépőiként a jövőben kormányellenes, ellenzéki, vagy LMP-s kötődéssel rendelkezőnek tartják majd Önöket?
  • Miért tartják fontosnak a művészek nyílt politikai szerepvállalását?
  • Mi a véleményük a kormány, illetve a kormánypártok munkájáról?
  • Amennyiben nem szimpatizálnak vele, miért és miben elégedetlenek azzal?

„Valószínűleg többeknek is elküldték, akik vállalták a fellépést, mert a május 1-i műsorunkat is hasonlóképpen puccsolták meg, akkor egy telefonáló hívta végig a művészeket. Sajnos, akkor sikerrel, de most senki nem mondta vissza a részvételt” – mondta a hvg.hu-nak Márki-Zay Péter.

Szerinte hiába tettek úgy, mintha újságírói kérdés lenne, az álcázott fenyegetésből világosan látszik, mi a cél. „Végtelenül gusztustalan, ahogy művészeket kérdezgetnek, hogy ’nem fél attól…’ – jegyezte meg.

A polgármester hozzátette: információi szerint a hírportál domain-je ahhoz a Szél Istvánhoz köthető, aki Székkutas polgármestere, és Lázár János helyi jobbkezének tartják.

Márki-Zay és Lázár János
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!