szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A durván megtámadott Politikatörténeti Intézet ma válaszolt a kormánymédiának.

Az elmúlt napokban több, hatalom közeli támadás érte az utóbbi években a nemzetközi tudományos életben komoly sikereket elérő Politikatörténeti Intézetet. A bírálatok szerint az előző rendszerhez kötődő intézményben, a „diktatúra emberei” őrzik és dolgozzák föl a diktatúra pártjának iratait. A legvadabb megfogalmazás szerint: „még mindig zsarolja Magyarországot a kommunista diktatúra utolsó bűzös lehelete, a Politikatörténeti Intézet

Az ügy hátterében ugyanis az áll, hogy a kormány szemet vetett az egykori Kúria-épületre, amelyet később a néprajzi múzeum használt. A támadásokra a PTI főigazgatója reagált ma Facebook-közleményében.

Egry Gábor leszögezte, hogy az állításokkal ellentétben az egyik legfiatalabb tudományos műhely az övék, „az intézetnek egyetlen 45 évnél idősebb kutatói állományú munkatársa van. Ő is témája megbecsült kutatója, amit az is jelez, hogy az Országgyűlés Hivatala kiadásában megjelenő parlamenttörténeti sorozatban való közreműködésre is felkérték”. A kormánymédiának ennél alapvetőbb információkat sem sikerült eltalálnia. Egry válaszában pikírten felel a kormánymédiának: „azt javasolnánk a cikkek szerzőinek, hogy újságíróként se csupán a Wikipédiát keressék fel, hiszen az ottani adatok könnyen elavultnak bizonyulhatnak. Az intézet vezetője például már 2017 óta nem Földes György, Konok Péter pedig 2014 óta nem munkatársunk. [lapunk szerzőjét, aki a PTI-ben dolgozott, szintén támadás érte] Ellenben ha felkereste volna honlapunkat, megtalálhatta volna egykori ösztöndíjasaink listáját, rajta olyan általunk "kifizetett" „kommunistákkal”, mint Mráz Ágoston Sámuel, Cser-Palkovics András, Fricz Tamás”.

Egry kitér a sikereikre, arra, hogy az Intézet és munkatársai több díjat nyertek a közelmúltban. Az elmúlt évtizedben három munkatársunk nyert Bolyai Ösztöndíjat, három alkalommal nyertünk posztdoktori OTKA, illetve NKFI pályázatot, és két alkalommal csoportos kutatási pályázatot. Ezen túl 2014 és 2017 között az Európai Unió Európa a polgárokért program intézményi támogatása keretében egy első világháborús mindennapokat bemutató programot bonyolítottunk le, 2017-ben pedig a legrangosabb európai tudományos kutatási pályázaton, ha tetszik, a tudományos kutatás Európa-bajnokságán voltunk eredményesek. Ez a bölcsészettudományok területén eddig csak a CEU-n dolgozó kollégáknak sikerült.” A főigazgató ezt követően részletezi tevékenységüket és kutatásaikat, megjegyezve: „mindehhez a munkához immár nyolc éve semmilyen közvetlen állami támogatást nem kapunk. Bár úgy gondoljuk, hogy ez a helyzet méltánytalan, munkánk színvonala és munkatársaink tehetsége eddig elegendő volt arra, hogy kutatásainkat megvalósíthassuk.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kerítésnek hajtott egy összefirkált autó Angela Merkel hivatalánál

Kerítésnek hajtott egy összefirkált autó Angela Merkel hivatalánál

Meghan Markle „elviselhetetlen gyászról”, második gyermekének elvesztéséről írt vallomást

Meghan Markle „elviselhetetlen gyászról”, második gyermekének elvesztéséről írt vallomást

Radar360: Helyzet van a választási törvény és George Clooney körül

Radar360: Helyzet van a választási törvény és George Clooney körül