Pálmai Erika
Pálmai Erika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Handó Tünde kirohanása az őt kritizáló bírókkal szemben a legsötétebb időket idézi és példátlan a magyar igazságszolgáltatás történetében – válaszolta a hvg.hu kérdésére Ujkéry Csaba. A nyugalmazott törvényszéki elnök, címzetes táblabíró azzal került ismét a hírek fókuszába, hogy múlt héten levélben fordult az Európai Bírói Egyesület elnökéhez a magyar bíróságok, valamint a magyar bírák helyzete miatt. A Handóhoz és Polt Péterhez fűződő kapcsolatáról is kérdeztük írásban Ujkéryt.

hvg.hu: A közelmúltban nemzetközi bírói testülethez fordult a magyar bíróságok helyzete miatt. Miért érezte úgy, hogy a gondokkal - az OBH-elnök szavaival élve - „külföldre kell szaladnia”?

Ujkéry Csaba: A magyar bírák érdekképviseleti szerve, a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) – amely egyébként tagja az Európai Bírói Egyesületnek is – ezt nem tette meg. Miközben az, ahogy 2012-ben létrejött az Országos Bírósági Hivatal (OBH), és ahogy annak élére Handó Tündét nevezték ki az ellenzék részvétele nélkül, továbbá az, ahogy azóta is elégtelen ellenőrzés mellett tevékenykedik, a hivatali hatalommal való visszaélés alapos gyanújával gyakorolt tevékenység.

hvg.hu: Mit vár a levelétől?

U. Cs.: Azt, hogy a helyzetet kivizsgálják, és javaslatokat tesznek a változtatásokra, a Nemzetközi Bírói Egyesület eddigi gyakorlatának megfelelően. Ezt a kormányzó politikai hatalmak figyelembe szokták venni.

hvg.hu: Erre kevés az esély azok után, hogy Handó Tünde, az OBH elnöke a vele szemben kritikusan fellépő OBT tagjait hazaárulással vádolta, mondván, néhány bíró „magáról és a kötelességeiről, a közösség iránti felelősségről megfeledkezve külföldre szalad, és elárulja a hazánkat”.

U. Cs.: Ez a legsötétebb időket idézi, és példátlan a magyar igazságszolgáltatás történetében. Egyébként az Országos Bírói Tanács (OBT) tagja az Igazságügyi Tanácsok Európai Hálózatának (ENCJ) és ennek következtében nem árulkodhattak. Egyébként is, mindössze látogatásra hívták meg a hálózat képviselőit, a helyzet közvetlen megismerésére.

Ujkéry Csaba és Handó Tünde érkezik a Jogi beszélgetések című eseménysorozat 20., Változások címmel meghirdetett tanácskozására Kaposváron, a városháza dísztermébe 2012. március 23-án
©

hvg.hu: Az OBH elnökének kinevezésekor szinte első lépése volt, hogy hűtlen kezelés miatt feljelentette önt. Nem tart a további retorzióktól?

U. Cs.: A bírák érdekében korábban is rendszeresen felszólaltam itthon és külföldön. Bécsben, Dubrovnikban, Alikantéban, Valenciában a nemzetközi egyesület konferenciáin, amiknek itthon sajtóhírük volt. Továbbá, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagja voltam, kezdeményezésemre 16 országos újítás vezettek be: így például a nyári ítélkezési szünetet, a talár viselését, az igazságügyi főiskola alapítását és még sorolhatnám.

Én már a kezdetekkor, egy-két megbeszélés után közöltem Handóval, hogy elképzeléseink különbözősége miatt nem tudnék vele együtt dolgozni. Ezután következett a személyes bosszú, és az eltávolításra szánt principális generáció egyik ismert alakjának karaktergyilkossága.

A médiából ismerhető valós tény hamis beállításával, ügyészi indítványokkal hurcoltak meg az öt éven át tartó büntetőeljárással, rabosítással, nyomozati kihallgatásokkal, tárgyalásokkal (az ügyben, amelynek tárgya Ujkéry vitorlásának kikötőbérlete volt, tavaly májusban született jogerős ítélet, amely bűncselekmény hiányában mondta ki a bíró felmentését - a Szerk.). Elképzelhető, hogy mit éltem át mint volt büntető bíró, aki mindig a törvény oldalán álltam, emberölések miatt életfogytiglan fegyházat is kimondtam. Mindezt egy olyan jogkérdés félremagyarázásával, amit egyetemi vizsga kollokviumán is csak egyféleképpen oldottak volna meg. De nem, magas helyen adták meg a kilövési engedélyem. S az a legfőbb ügyész, akit ombudsman kora óta ismertem, aki többször volt vendég a hajómon, akivel mondhatni baráti viszonyban voltam, még pár hónappal ezelőtt is a Kúriánál erősködött, hogy legalább a bűncselekmény hiányában történt jogerős felmentéseimre mondják ki, hogy törvényt sértettek a bíróságok. Persze elutasították. Ezután ugyan mitől tarthatnék még?

 

©

hvg.hu: A jelenlegi átpolitizált helyzetben ez nyilvánvalóan politikai megszólalásnak tűnik. Miközben egy bíró nem politizálhat. Nem gondolja, hogy emiatt visszatetszést kelt a lépése?

U. Cs.: Az Európai Bírói Egyesület elnökéhez írt levelemet azzal kezdtem, hogy nem kormányzati politikát, avagy rendszerkritikát szándékozok gyakorolni. Mindössze egy valós problémára hívom fel a figyelmet, aminek elemzésével, majd következtetései ajánlásával javítható a helyzet. Persze fel vagyok készülve a „lehazaárulózásra”, de ettől többet kibírtam már…

hvg.hu: Önt mi késztette most megszólalásra, hiszen egyike a 2011-ben kényszernyugdíjazottaknak?

U. Cs.: Tartom a kapcsolatot elbocsátott, illetve lejárt mandátumú elnöktársaimmal, akik kapják a híreket az egykor általuk vezetett bíróságokról, s nekem a 40 éves bírói pályám következtében is számos ismerősöm van. Az így kapott információkból alakult ki a kép bennem, hogy a bíróságokon Handó és bizalmasai munkálkodása következtében olyan rossz a munkahelyi közérzet, mint eddig soha. Most az OBH elnökétől való személyes függőség a meghatározó, és nincs, aki vagy ami gátat szabjon ennek.

hvg.hu: Az OBH elnöke szerint a magyar igazságszolgáltatás igazi sikersztori: „Évente másfél millió ügy érkezik a bíróságokra, 2016-ban is több ügyet fejeztünk be, mint amennyi érkezett. Így csaknem tíz százalékkal csökkent a folyamatban lévő ügyek száma 2015-höz képest". Szerinte az ítélkezés minőségében is javul a tendencia: a civilisztikai, azaz polgári ügyekben például járásbírósági szinten az ítéletek mintegy kilencvenkét százaléka első fokon jogerőre emelkedik. Ehhez képest ön milyen problémákat lát?

U. Cs.: Az OBH elnöke, illetve stábja felkészült jelentésírók. Ezt bizonyítják azok a féléves beszámolók is, amelyeket Handó az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtt tesz. Ezekben visszatérő színes képi elem a világítótorony, amely, gondolom, őt, az útmutatót jelzi. Én vettem a fáradságot, és elolvastam a több száz oldalas, szemléltető grafikonokkal jelzett anyagokat és az ülésen felvett jegyzőkönyveket, a kérdéseket és a válaszait is. Szóval a statisztika úgy is felfogható, hogy a pohár félig üres, de úgy is, hogy félig telve van. No mármost, nagyon hosszú lenne, ha a számok mögé nézve elemezném az állításait. Persze nem vitás, hogy évről évre jobbak az eredmények, így volt ez a múltban is, de hogy milyen áron és hol, már nem közömbös. Érdemes lenne megkérdezni például egy fővárosi ítélőtáblai bírót, mennyi aktát cipel haza hétvégeken, hogy fel tudjon készülni…

hvg.hu: Handó úgy látja, alapvetően nyugalom van a szervezetben. Szerinte legfeljebb a rengeteg jogszabályi változás jelent izgalmat.

U. Cs.: Nem emlékszem, hogy Handó valamikor is másként látott volna valamit, mint ami neki kedvező. Erre már utaltam fentebb. Másrészt, egymás után jelentgetik fel a bírók, bíróság állapítja meg a visszaéléseit, több mint feszült viszony van közte és az OBT közt. Az izgalmat az ő teljesen alkalmatlan vezetői stílusa okozza. Ami pedig a rengeteg jogszabályváltozást illeti, annak is élharcosa, a rendeleteivel, utasításaival, ajánlásaival. A csak „bugyiszabályzatnak" emlegetett integritásszabályzata például még mindig elképedés tárgya, és nem csak szakmán belül.

©

hvg.hu: Mit gondol a Handó Tünde és az őt ellenőrző OBT közötti vitában ki a felelős a helyzetért, és ki oldhatja azt meg?

U. Cs.: Egyértelműen az OBH elnöke, akinek eddig érvényesített, érdemi kontroll nélküli tevékenysége következtében egyszerűen elszállt a realitásérzéke, a mivel és meddig kérdésében.

Ez a helyzet a hivataltól való megfosztásával változhat meg, ami feltehetően bekövetkezik majd, mert egyszer minden túlfeszített húr elpattan.

hvg.hu: Miért lenne ördögtől való az, ha létrejönnek az önálló közigazgatási bíróságok? Ilyenek Európában is több helyen működnek sikeresen?

U. Cs.: Nos, ez lett politikai kérdés nálunk. Méghozzá azért, mert eddig is működtek különösebb kifogás nélkül, és nem mindig az állam javára döntve közigazgatási és munkaügyi bíróságok. Számos szakmai tanfolyammal, kúriai felügyelettel. Akkor minek létrehozni szervezetileg egy különbíróságot olyan személyekkel, akiknek eddigi politikai szereplésük eleve kétségbe vonja majdani pártatlanságukat? Ez súlyosabb érv annál, hogy ilyen valamikor nálunk is volt és Európában is van.

hvg.hu: Miért veszélyezteti a bírói függetlenséget, ahogy Handó kinevezési gyakorlatával él?

U. Cs.: Egyszerűen azért, mert tendenciózus. Azt hajlandó kinevezni, aki neki majd feltétlen engedelmességgel tartozik. Az ő kinevezettjei pedig szintén azokat nevezi ki, akik megfelelnek ezen elvárásoknak. Olyanokat, akiknél nem kell majd a telefont felvenni „instrukcióért”, hanem maguktól igazodnak, mert ettől függ majd további előmenetelük.

Csak eggyel nem számoltak, hogy a közép- és idősebb generáció a mi neveltjeink, és hivatásrendjük évszázados erkölcsi elvárása szerint dolgoznak, amit principálisaiktól, azok pedig az ő elődjeiktől tanultak. Ezért emlegetik a közbeszédben a harmadik hatalmi ág még viszonylagos függetlenségét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!