szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A volt kulturális államtitkár szerint ha az egyetem Bécsbe akar költözni, az nem a kormányzat, hanem a CEU döntése, de azért reméli, az intézmény megfelel majd a törvényi követelményeknek.

Miután péntek este az egyetem Nádor téri épülete előtt tüntettek a CEU mellett, az ATV-ben a volt kulturális államtitkár is elmondta a véleményét az ügyben. Csütörtökön az egyetem rektora csütörtökön bejelentette: az intézmény Bécsbe költözteti az amerikai diplomák kiadását, ha egy hónapon belül a kormány nem írja alá a megállapodást az egyetemmel.

L. Simon László azt mondta, ő a maga részéről reméli, hogy a CEU meg fog felelni a törvényi követelményeknek.

A CEU komoly intézmény, sok fontos kutatás folyik ott

– mondta a volt államtitkár, hozzátéve: az egyetem végzőseinek szakdolgozati témái között voltak olyanok, amelyeknek szerinte megkérdőjelezhető a tudományossága, de nem zárja ki, hogy ilyen más egyetemeken is előfordul.

Amikor arról kérdezték, aláírná-e a kormány és New York állam közötti megállapodást, amelynek hiánya miatt a CEU a Bécsbe költözést tervezi, L. Simon úgy reagált: ő ilyet nem mondott, és ezzel a kérdéssel nem foglalkozik. Ugyanakkor szerinte ha a CEU rektora azt mondja, hogy távozni akarnak Budapestről, az nem a magyar kormány, hanem a CEU döntése, és szerinte „ezzel kár hergelni az embereket”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit Itthon

Kéjes lassúsággal végzi ki a kormány a CEU-t

Több mint egy évig ugráltatta a kormány a CEU-t, de a végén elérte, hogy az egyetem bejelentse, ha egy hónapon belül nincs megállapodás, Bécsbe költöznek. A törvényileg előírt amerikai kampuszban január óta folyik az oktatás, a New Yorkkal kötendő államközi megállapodás-tervezet tavaly szeptember óta kész. A kormány most a "siker" kapujában áll.

hvg.hu Itthon

"Orbán azt akarja, hogy kussoljunk" - a CEU-ért tüntettek Budapesten

Ismét tüntettek a CEU mellett, miután Michael Ignatieff, a CEU rektora csütörtökön bejelentette, az egyetem Bécsbe költözteti az amerikai diplomák kiadását, ha egy hónapon belül a kormány nem írja alá a megállapodást az egyetemmel. Az egyetem Nádor utcai épülete elé péntek estére a Momentum Mozgalom hirdetett meg tüntetést. Az eseményről szóló beszámolónkat alább olvashatják.

Kiengedték Navalnijt a kórházból

Kiengedték Navalnijt a kórházból

Fontos győzelmet arattak az Airbnb megregulázását szorgalmazók az Európai Bíróságon

Fontos győzelmet arattak az Airbnb megregulázását szorgalmazók az Európai Bíróságon

A Vasfüggöny utolsó áldozata éjfekete Trabanttal érkezett Magyarországra

A Vasfüggöny utolsó áldozata éjfekete Trabanttal érkezett Magyarországra