szerző:
Tóth Richárd

Önkormányzati többséggel elfogadta a Hős utca 15/A és 15/B társasházi közgyűlése, hogy kerítéssel vegyék körbe, és élőerővel biztosítsák a szegregátumot. A lakók nemmel szavaztak és perelnek. 131 millióból építenének egy nagyjából 15 milliós kerítést, a többi őrzésre menne el. Pedig a házakat le fogják bontani.

A sajtót kizáró zárt ülésen döntött arról a társasházi közgyűlés, hogy kerítéssel vehetik teljesen körbe a Hős utcai lakótömböket, a be- és kiléptetést pedig 24 órás biztonsági szolgálat mellett bonyolíthatják. Az információnk szerint három méter magas kerítés és az élőerő 131 millió forintba kerülhet. A közös képviseletet ellátó Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. által összehívott éves társasházi közgyűlés azért lett zárt, valamint azért szavazták meg a kerítést és a biztonsági szolgálatot, mert az önkormányzat 56 százalékos többségi tulajdonnal rendelkezik a két tömbben. Vagyis a lakók hiába szavaztak nemmel:

zárt ülésen mondták ki, épülhet a kerítés, és jöhetnek a biztonsági őrök.

Azt a társasházi határozati javaslat alapján már korábban megírtuk, hogy teljesen körbekerítenék a területet, valamint élőerős beléptetéssel érnék el, hogy a lakásokba csak a tulajdonosok, az igazoltan a társasházban élők, a bérlők és bejelentett családtagjaik, valamint a hozzájuk érkező látogatók mehessenek be. Ha felhúzzák a kerítést, csak a Zách utca felől lehetne bemenni, ahol őrök állnának a nap 24 órájában, ők regisztrálnák, ki megy be. Ellenőriznék a személyi igazolványt, lakcímkártyát, és felírnák az illető nevét, születési nevét, születési helyét, idejét, valamint a lakcímét. A javaslat szerint a kerítést az utcafrontra húznák fel, ezzel pedig

teljesen szegregálnák a területet.

©

A csütörtök délután négytől este kilencig tartó közgyűlésre a Hős utcában dolgozó Kontúr Egyesület vezetőjét, Urbanovszky Zsuzsannát is csak nehezen engedték be, egy lakó meghatalmazása kellett ahhoz, hogy bejusson. (Ez a lakó csak azért ment el a vagyonkezelőhöz, mert hiába telefonált délelőtt óta, vélhetően csőtörés miatt ázik a lakása, miközben otthon fekszik tüdőbeteg felesége, senki nem ment ki a Hős utcába, hogy orvosolja a problémát. A helyszínen Urbanovszky segített a férfinak elintézni a dolgot.)

Az önkormányzati többséggel megszavazott javaslat az egyesület jogásza szerint törvénysértő és jogszabályellenes, hiszen a társasházi törvény szerint ez a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadás, aminek megszavazásához kevés az önkormányzati többség, egyhangú döntés kellett volna – azonban a lakók nemet mondtak. Több lakó jelezte lapunknak, perelnek, ha épülne a kerítés. Urbanovszky arra hívta fel figyelmünket, a mostani döntés nem jelenti azt, hogy fel is fog épülni a kerítés, az önkormányzatnak csak a lehetősége van meg, de el is állhat ettől.

Az ő térfelükön pattog a labda.

A lakók a gyűlésen kifogásolták többek között, hogy így megnő az esély a visszaélésekre, például le lehet fizetni az őröket adott esetben. Ők azt javasolták, razziázzon többet a rendőrség, illetve hatalmazzák fel a rendőröket arra, hogy bemehessenek a lépcsőházakba is, akik ezt azért tagadták meg a legtöbb esetben, mert azzal érveltek, az magánterület. Egy, a közgyűlésen részt vevő Hős utcai lakó azt mondta a hvg.hu-nak, embertelen és igazságtalan döntés született, ő az egyik, aki pert indíthat, ha tényleg elkezdik az építkezést. Szerinte semmi szükség a kerítésre, felesleges költségbe – ő úgy számol, akár félmillió forintba is – verik a lakókat.

Ugyanis – ahogy azt már korábban megírtuk – a két Hős utcai épület lakásait folyamatosan vásárolja fel az önkormányzat, 3-3,5 millió forintot kínálva sokaknak, ennyiből azonban lehetetlen másik lakást venni. (Ez a kínált ár információnk szerint azóta 4-4,5 millió forintig kúszott.) Tavaly év végén derült ki, az önkormányzat 2,1 milliárd forintot kapott a kormánytól, hogy rend legyen az utcában, az épületekre minden bizonnyal bontás vár, az egyébként értékes területen pedig sportközpont épülhet. Úgy tudni, mivel a szomszédos telkeken vannak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai kara, a Terrorelhárítási Központ, valamint a Készenléti Rendőrség épületei is, valószínűleg elsősorban az ezekben az intézményekben dolgozók, tanulók használnák a sportpályákat.

©

Beszéltünk olyan lakóval is, aki azt mondta, egyik szomszédjának a korábban belengetett 7,2 milliós felvásárlási ár helyett mindössze 1 milliót adtak. Sokan azt mondták, ezzel akarják rávenni őket, mihamarabb váljanak meg lakásaiktól – nyomott áron.

Ez megfélemlítés – mondta egy lakó korábban.

Csütörtökön is ehhez hasonló volt a vélekedés a Kőbányai Vagyonkezelő egyik termében, sokan értetlenül álltak a történtek előtt, miért akarja az önkormányzat a bontás előtt megnehezíteni a lakók dolgát. „Engedély kellene ahhoz, hogy a saját lakásomban bejussak?” – tette fel a kérdést egyikük.

Információnk szerint a fent említett 131 millióból a kerítés mindössze nagyjából 15 millió forint lenne, a többi az élőerő költsége lenne, havi szinten 8-10 millió forint. Mindezt a többségi tulajdonos, a X. kerületi önkormányzat fizetné 2019. december 31-ig, azonban utólagos térítési igénnyel.

Alig fizet
A helyszínen a hvg.hu munkatársa által megismert dokumentumokból ráadásul kiderült, az önkormányzat, hiába az 56 százalékos tulajdoni többség, nem szeret sok közös költséget fizetni. Ugyanis 2017-ben a magántulajdonosok által befizetett 9,1 milliós közös költséggel szemben az önkormányzat mindössze 7,6 milliót fizetett be. Még rosszabb a helyzet a felújítási alap esetében. Ott a lakók 700 ezret, Kőbánya 0 forintott fizetett – pedig a költségtervekben még az szerepelt, hogy az önkormányzat havi 152 ezret fizet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bekerül az új Mortal Kombat-moziba a videojátékok legdurvább része

Bekerül az új Mortal Kombat-moziba a videojátékok legdurvább része

A Dunába gurult egy autó Nagymarosnál, meghalt egy ember

A Dunába gurult egy autó Nagymarosnál, meghalt egy ember

A Twitter megnézte Trump rasszista bejegyzését – és semmi bajuk nem volt vele

A Twitter megnézte Trump rasszista bejegyzését – és semmi bajuk nem volt vele

Itt a főszezon, de a fonyódi strand továbbra is fel van túrva

Itt a főszezon, de a fonyódi strand továbbra is fel van túrva

Arany ejtőernyővel ugranak ki a főnökök a Deutsche Bankból, ahonnan minden ötödik embert kirúgnak

Arany ejtőernyővel ugranak ki a főnökök a Deutsche Bankból, ahonnan minden ötödik embert kirúgnak

10 éves fiúk szedték szét a nyíregyházi KRESZ-tanpályát

10 éves fiúk szedték szét a nyíregyházi KRESZ-tanpályát