szerző:
Tóth Richárd

A Hős utca 15/A és 15/B épületei közé már korábban emeltek egy kerítést és méretes betonelemeket is letettek, a rendőri jelenlét is folyamatos. Most a legfrissebb társasházi határozati javaslat szerint újabb kerítés és élőerős beléptetés jöhet. A lakók szerint így akarják rávenni őket, nyomott áron adják el lakásaikat.

Három méter magas kerítéssel zárják el a Hős utcát – jutott el az információ a hvg.hu-hoz néhány nappal ezelőtt. A kerítésről szóló hír azért meglepő, mert egy évvel ezelőtt már felhúztak egy néhány méter hosszú kerítést, illetve letettek néhány, építkezésekről ismert betontömböt.

Amikor rákérdeztünk a lakóknál, illetve a területen dolgozó civileknél a mostani kerítésre, kiderült: egy friss társasházi határozati javaslatról van szó, amit elküldtek lapunknak, felkerült egy blogra, valamint időközben a Népszava is beszámolt róla.

A tervezetből kiderül, teljesen körbekerítenék a területet, valamint élőerős beléptetéssel érnék el, hogy a lakásokba csak a tulajdonosok, az igazoltan a társasházban élők, a bérlők és bejelentett családtagjaik, valamint a hozzájuk érkező látogatók mehessenek be. Ha felhúzzák a kerítést, csak a Zách utca felől lehetne bemenni, ahol őrök állnának a nap 24 órájában, ők regisztrálnák, ki megy be. Ellenőriznék a személyi igazolványt, lakcímkártyát és felírnák az illető nevét, születési nevét, születési helyét, idejét, valamint a lakcímét. A javaslatról az október 25-i közgyűlésen döntenek.

A javaslat szerint a kerítést az utcafrontra húznák fel – igaz, az nem derül ki, mekkora magasságban –,

ezzel pedig teljesen szegregálnák a területet.

©

A két Hős utcai épület lakásait folyamatosan vásárolja fel az önkormányzat, 3-3,5 millió forintot kínálva sokaknak, ennyiből azonban lehetetlen másik lakást venni. Tavaly év végén derült ki, az önkormányzat 2,1 milliárd forintot kapott a kormánytól, hogy rend legyen az utcában, az épületekre minden bizonnyal bontás vár, az egyébként értékes területen pedig sportközpont épülhet. Úgy tudni, mivel a szomszédos telkeken vannak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai kara, a Terrorelhárítási Központ, valamint a Készenléti Rendőrség épületei is, valószínűleg elsősorban az ezekben az intézményekben dolgozók, tanulók használnák a sportpályákat.

Korábban beszéltünk olyan lakóval, aki azt mondta, egyik szomszédjának a korábban belengetett 7,2 milliós felvásárlási ár helyett mindössze 1 milliót adtak. A lakók többsége úgy véli, az egész mostani lépés felesleges, csak egy újabb költség, amivel el akarják őket adósítani, ugyanis egy 131 milliós beruházásról beszélünk. A kerítést és az élőerőt a többségi tulajdonos, a X. kerületi önkormányzat fizetné 2019. december 31-ig, azonban utólagos térítési igénnyel.

Sokan azt mondták, ezzel akarják rávenni őket, mihamarabb váljanak meg lakásaiktól – nyomott áron.

Ez megfélemlítés – mondta egy lakó.

©

A Hős utcában eközben folyamatosak a drograzziák, legutóbb 14 embert vettek őrizetbe. Több lakónak azt mondták, a kerítés és az élőerős beléptetés azért kell, hogy a szerhasználók ne tudjanak bemenni a dílerekhez.

Ha valaki kábítószerhez akar jutni, úgyis megoldja. A díler el akarja adni a cuccot, a fogyasztó meg akarja venni. Eddig is voltak itt rendőrök, mégis megoldották. Ezután is meg fogják – mondta egy bérlő.

Néhány hónapja volt egy konferencia is a Hős utca lakhatási válságáról, akkor Győri Péter szociológus (aki nemrég az ellenzék közös jelöltje volt Józsefvárosban a polgármester-választáson, s nagyon kikapott a Fidesz indulójától) azt mondta, arra nagyon kellene vigyázni, hogy a kiköltöztetés során a lakók ne fogadják el a pénzt, hanem ragaszkodjanak a lakáshoz. Ha nem így lesz, akkor „hajléktalanok lesznek, lehet, előbb elmennek vidékre, és csak utána, de végül azok lesznek.

©

(Kiemelt kép: az egyik Hős utcai tömb udvara, Kaufmann Balázs / hvg.hu)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Varázslatos színekkel búcsúzott a szerda

Varázslatos színekkel búcsúzott a szerda

Imádni fogja ezt a karórát – amíg meg nem tudja, mennyibe kerül

Imádni fogja ezt a karórát – amíg meg nem tudja, mennyibe kerül

Rengeteg kérdést feltett Gruevszkiről, egy rövid nem szócskával leszerelte a kormány

Rengeteg kérdést feltett Gruevszkiről, egy rövid nem szócskával leszerelte a kormány

Csődközelben a börtönkosztot kínáló étterem, mert senki nem akar ott enni

Csődközelben a börtönkosztot kínáló étterem, mert senki nem akar ott enni

Domokos László: A fejlett pénzügyi kultúra javítja az életminőséget

Domokos László: A fejlett pénzügyi kultúra javítja az életminőséget

Mobiltelefonért cserébe pénzt ajánlott a börtönőrnek egy rab Szegeden

Mobiltelefonért cserébe pénzt ajánlott a börtönőrnek egy rab Szegeden