szerző:
hvg.hu

Az újabb nemzeti konzultáció eredményeképp az Alaptörvénybe kerülhet, hogy a gyereknek joga van apához és anyához, de a kormány ennek következményeit nézve nem segít a tisztán látásban.

Megpróbáltuk kideríteni, milyen következményekkel jár majd, ha a családvédelmi nemzeti konzultációt visszaküldők többsége - ahogy az a konzultációknál lenni szokott - igent mond arra a kérdésként fölvetett az alapelvre, hogy a gyermeknek joga van apához és anyához.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumát és a Kormányszóvivői Irodát is megkerestük, hogy árulják el, mire irányult a kérdés.

Megkérdeztük, hogy ha az igenek kerülnek többségbe, annak mi lesz a konkrét következménye? Változtatnak esetleg az örökbefogadás szabályain? Ha igen, milyen irányban? Hogyan érinti ez az azonos nemű párokat (akik párként ma sem fogadhatnak örökbe, egyéb megoldásokkal lehet gyerekük), illetve a gyermeküket egyedül nevelőket?

Erre a következő választ kaptuk az Emmitől:

Magyarország Alaptörvénye úgy rendel­kezik, hogy „a szülők kötelesek kiskorú gyermekükről gondoskodni”. Ugyanakkor a gyermekek érdekei sokszor háttérbe szorulnak, ezért a nemzeti konzultáció kérdése döntésre javasolja azt az alapelvet, melynek lényege, hogy a gyermeknek joga van lehetőség szerint az anya és az apa szerető gondoskodása mellett felnőni.

Felvetettük azt is, hogy az apák szerepe egyáltalán nem kerül elő (minden, gyereket érintő támogatásnál az anyát említik a kérdésben), amit az Emmi vitat, szerintük számos kérdés vonatkozik az apákra is.

Azt sem mondták meg, hogy meddig kell házasnak lenni ahhoz, hogy ne kelljen visszafizetni az 5-10 milliós életkezdési támogatást, amelyet szintén felvetettek az egyik kérdés felvezetőjében, ahogy nem részletezték azt sem, mely családtámogatási elemeket rögzítenének kétharmadban. Azt írták,

a jövőbeli családügyi intézkedésekkel kapcsolatos kérdésekre a nemzeti konzultáció eredménye fog választ adni.

A Fidesz a családtámogatási rendszer kétharmadossá tételével könnyen bebetonozhatja a nyomort is: a számok ugyanis azt igazolják, a jobb módúaknak kedveznek az intézkedések.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Márki-Zay Péterék új mozgalma is megy tüntetni

Márki-Zay Péterék új mozgalma is megy tüntetni

Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt

Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt

Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül

Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül

Adventi irodalmi naptár - december 16.

Adventi irodalmi naptár - december 16.

Mégiscsak lehet igény gendertémákra, ha már a Bors is ezzel foglalkozik

Mégiscsak lehet igény gendertémákra, ha már a Bors is ezzel foglalkozik

Okos ötlet az orosz autósoktól, hogyan használjuk még a sárga mellényt

Okos ötlet az orosz autósoktól, hogyan használjuk még a sárga mellényt