szerző:
hvg.hu

Sztrájknapot hirdettek szerdára az ELTE Társadalomtudományi Karának oktatói és hallgatói, az eseményhez – ahogy korábban megírtuk – csatlakoztak a Corvinusról és a CEU-ról is.

A sztrájknapon a társadalmi nemek mesterszak megszüntetése, a felsőoktatás autonómiáját érintő beavatkozások és gazdasági átalakítások ellen tiltakoznaka diákok. Az ELTE-n a gendertudományról tartanak negyedórás előadásokat, később a felsőoktatás jelenéről és jövőjéről lesz kerekasztal-beszélgetést az Oktatási Hálózat, emellett hallgatói fórumot szervez a hallgatói önkormányzat. A Corvinus előtt flashmobot tartanak, majd a CEU-sokkal együtt vonulnak az ELTE lágymányosi campusára.

Az esemény már megkezdődött, ám egyelőre nem túl nagy az érdeklődés. Kollégánk a CEU Nádor utcai campusa előtt körülbelül tucatnyi hallgatóval találkozott, akik előbb a Magyar Tudományos Akadémia épületéhez vonultak, ahol készítettek néhány fotót a transzparenseikkel, majd villamossal a Corvinushoz indultak.

©

Közben – jelentette másik munkatársunk – nagyjából 15 corvinusos diák a Petőfi hídnál várakozott a CEU-ról érkezőkre, akik fél 10 után nem sokkal meg is érkeztek.

A tüntető diákok közösen vonulnak az ELTE-re a sztrájknap megnyitójára.

A Petőfi hídon több autós is támogatólag dudált, miközben a 100-150 diák átvonultak. A diákok háromnegyed 10 körül megérkeztek az ELTE lágymányosi kampuszára, ahol előadásokat hallgathatnak meg a társadalmi nemekről és az ellenállás formáiról, de lesz hallgatói fórum is. A részletes program itt található, de szerdán ugyanígy a CEU-n is előadásokban foglalkoznak a témával.

A sztrájknap megnyitó előadásában Kövér-Van Til Ágnes, az ELTE társadalmi nemek tanulmánya mesterképzés szakigazgatója azt mondta, a tiltakozónappal az egyet nemértésüket akarják kifejezni, de nem csak a gender szak megszüntetése ellen tiltakoznak, ugyanis más szakokat is megszüntettek. Mintmondta, ez az egyetemi automómia megsértése, szerinte nem lehet ideológiai alapon megszüntetni szakokat, képzéseket. Arról is beszélt, hogy a gender szót félreértelmezték és ellehetetlenítették, ezért nem is használják már ezt a kifejezést. A sztrájknap során különböző oktatók fogják megvilágosítani a gender szó valódi értelmét.

A hallgatók megtapsolták az előadót, amikor azt mondta, nincs vita arról, hogy a társadalmi nemek tanulmánya valódi tudomány. A megnyitó után felolvasták a csatlakozó intézmények közleményeit is, ezek is nagy tapsot kaptak. A CEU-ról és Corvinusról érkezett küldöttség is kifejezte szolidaritását az ELTE-vel, és hitet tettek az oktatási szabadság mellett.

©

A diákok egy része ezután a Corvinus elé ment egy flashmobot tartani.

A szolidaritási és információs sztrájknaphoz csatlakoztak az ELTE BTK Média és Kommunikáció, a Filmtudomány, és az Esztétika Tanszék oktatói, az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet 22 oktatója, az ELTE BTK Német Nyelvű Irodalmak Tanszékének munkatársai, az ELTE BTK Angol-Amerikai Intézet tagjai, az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának Társadalomtudományi Tanszéke, a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék oktatóinak csoportja, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi KArának Modern Irodalomtörténeti és Irodalomtörténeti Tanszéke, a Budapesti Német nyelvű Andrássy Gyula Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Tanszékének tudományos munkatársai, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének Közép- és Észak-magyarországi Tudományos Osztálya, valamint az Alföldi Tudományos Osztály Békéscsabai Csoportja, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont munkatársainak csoportja, a pécsi Kerényi Károly Szakkollégium, az Oktatói Hálózat Szegedi Tudományegyetemi Szervezete, illetve a CEU Students4CEU csoportja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A robotsofőrök kicsinálhatnak mindenkit, így végződhet a kelet-nyugati kamionos háború

A robotsofőrök kicsinálhatnak mindenkit, így végződhet a kelet-nyugati kamionos háború

A tudás kincstára

A tudás kincstára

A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody

A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody

Kipécézte a piros lámpás negyedet Amszterdam első női polgámestere

Kipécézte a piros lámpás negyedet Amszterdam első női polgámestere

Elkezdődött a lehűlés: havas eső, hó is eshet

Elkezdődött a lehűlés: havas eső, hó is eshet

25 év után 18 új pálya jön a Doomhoz, ráadásul ingyen

25 év után 18 új pálya jön a Doomhoz, ráadásul ingyen