szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sztrájknapot hirdettek szerdára az ELTE Társadalomtudományi Karának oktatói és hallgatói, az eseményhez – ahogy korábban megírtuk – csatlakoztak a Corvinusról és a CEU-ról is.

A sztrájknapon a társadalmi nemek mesterszak megszüntetése, a felsőoktatás autonómiáját érintő beavatkozások és gazdasági átalakítások ellen tiltakoznaka diákok. Az ELTE-n a gendertudományról tartanak negyedórás előadásokat, később a felsőoktatás jelenéről és jövőjéről lesz kerekasztal-beszélgetést az Oktatási Hálózat, emellett hallgatói fórumot szervez a hallgatói önkormányzat. A Corvinus előtt flashmobot tartanak, majd a CEU-sokkal együtt vonulnak az ELTE lágymányosi campusára.

Az esemény már megkezdődött, ám egyelőre nem túl nagy az érdeklődés. Kollégánk a CEU Nádor utcai campusa előtt körülbelül tucatnyi hallgatóval találkozott, akik előbb a Magyar Tudományos Akadémia épületéhez vonultak, ahol készítettek néhány fotót a transzparenseikkel, majd villamossal a Corvinushoz indultak.

©

Közben – jelentette másik munkatársunk – nagyjából 15 corvinusos diák a Petőfi hídnál várakozott a CEU-ról érkezőkre, akik fél 10 után nem sokkal meg is érkeztek.

A tüntető diákok közösen vonulnak az ELTE-re a sztrájknap megnyitójára.

A Petőfi hídon több autós is támogatólag dudált, miközben a 100-150 diák átvonultak. A diákok háromnegyed 10 körül megérkeztek az ELTE lágymányosi kampuszára, ahol előadásokat hallgathatnak meg a társadalmi nemekről és az ellenállás formáiról, de lesz hallgatói fórum is. A részletes program itt található, de szerdán ugyanígy a CEU-n is előadásokban foglalkoznak a témával.

A sztrájknap megnyitó előadásában Kövér-Van Til Ágnes, az ELTE társadalmi nemek tanulmánya mesterképzés szakigazgatója azt mondta, a tiltakozónappal az egyet nemértésüket akarják kifejezni, de nem csak a gender szak megszüntetése ellen tiltakoznak, ugyanis más szakokat is megszüntettek. Mintmondta, ez az egyetemi automómia megsértése, szerinte nem lehet ideológiai alapon megszüntetni szakokat, képzéseket. Arról is beszélt, hogy a gender szót félreértelmezték és ellehetetlenítették, ezért nem is használják már ezt a kifejezést. A sztrájknap során különböző oktatók fogják megvilágosítani a gender szó valódi értelmét.

A hallgatók megtapsolták az előadót, amikor azt mondta, nincs vita arról, hogy a társadalmi nemek tanulmánya valódi tudomány. A megnyitó után felolvasták a csatlakozó intézmények közleményeit is, ezek is nagy tapsot kaptak. A CEU-ról és Corvinusról érkezett küldöttség is kifejezte szolidaritását az ELTE-vel, és hitet tettek az oktatási szabadság mellett.

©

A diákok egy része ezután a Corvinus elé ment egy flashmobot tartani.

A szolidaritási és információs sztrájknaphoz csatlakoztak az ELTE BTK Média és Kommunikáció, a Filmtudomány, és az Esztétika Tanszék oktatói, az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet 22 oktatója, az ELTE BTK Német Nyelvű Irodalmak Tanszékének munkatársai, az ELTE BTK Angol-Amerikai Intézet tagjai, az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának Társadalomtudományi Tanszéke, a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék oktatóinak csoportja, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi KArának Modern Irodalomtörténeti és Irodalomtörténeti Tanszéke, a Budapesti Német nyelvű Andrássy Gyula Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Tanszékének tudományos munkatársai, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének Közép- és Észak-magyarországi Tudományos Osztálya, valamint az Alföldi Tudományos Osztály Békéscsabai Csoportja, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont munkatársainak csoportja, a pécsi Kerényi Károly Szakkollégium, az Oktatói Hálózat Szegedi Tudományegyetemi Szervezete, illetve a CEU Students4CEU csoportja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!