szerző:
hvg.hu

Közös sajtótájékoztatót tartott az MSZP, a DK, az LMP, Párbeszéd egy-egy képviselője, valamint a független Szél Bernadett a házbizottság csütörtök délelőtti ülése után, amelynek fő témája a parlament hétfői ülése volt. Akkor az ellenzékiek obstrukcióval próbálták elérni, hogy a Munka törvénykönyve módosítását ne szavazhassa meg a fideszes többség. Emellett szó esett a szerdai ülésről is, amikor az ellenzék újra akciózott a voksolás megakadályozása érdekében, miközben Orbán Viktor miniszterelnök mögött két öltönyös férfi – az ellenzékiek szerint a TEK állományának tagjai, testőrök – jelentek meg.

A párbeszédes Burány Sándor szerint a TEK-esek jelenléte az ülésteremben törvényellenes, a jogszabályok ugyanis világosan rendelkeznek arról, ki lehet benn. A TEK munkatársai nincsenek köztük. A politikus azt is kijelentette, hogy a „rabszolgatörvény” megszavazását is változatlanul törvénytelennek tartják.

Az MSZP-s Harangozó Tamás azt kifogásolta, hogy az igazságügyi bizottság a hétfői ülés előtt – amikor az ellenzékiek közel 3 ezer napirend-módosítási indítványt nyújtottak be, hogy azzal lassítsák a parlamenti munkát – az nagyon későn értesítette őket a kezdésről: egy perccel az esemény hivatalos kezdete után.

Harangozó szerint a Fidesz jogszabályellenesen döntött úgy, hogy az indítványokról nem külön-külön kell döntenie a parlamentnek, hanem egyszerre szavaz azokról. A szocialisták álláspontja szerint – magyarázta – ezen a héten nem volt törvényes ülése a parlamentnek, ebből következően a megszavazott jogszabályok elfogadása is törvénytelen volt.

A DK-s Vadai Ágnes arról beszélt, kezdeményezi a házbizottságnál, hogy – mivel a szabályok folyamatosan úgy változnak, ahogy a kormánypártoknak az kényelmes – adjanak iránymutatást a paragrafusok értelmezésére. Árulják el például, hogy mit jelent a „túl sok” napirendi kiegészítő javaslat.

„Elegünk van abból, hogy Kövér azt hiszi, ennek a háznak az ura, miközben a szolgája kellene, hogy legyen” – jelentette ki Vadai, aki szerint a mai házbizottsági ülés pozitívuma, hogy tovább tartott, mint amennyit az elnök késett róla.

Az LMP-s Ungár Péter jelezte: a kormánypártok szerintük is a saját kényük-kedvük szerint alakítják a házszabályt, ezért nagyon várják Kövér László házelnök válaszait Vadai Ágnes írásbeli kérdéseire.

A független Szél Bernadett úgy látja, ezen a héten szintet lépett az önkényes ülésvezetés a parlamentben. Szerinte az, ahogy a Fidesz viselkedése világosan mutatja, hogy nem tudnak mit kezdeni az ellenzéki akciókkal és rabszolgatörvény elfogadása után kialakult helyzettel, a spontán tüntetésekkel, amelyekre brutálisan reagált a rendőrség.

Szél szerint politikai természetű vita zajlik, amelynek során az ellenzékieket és azokat próbálják elhallgattatni, akik az ellenzékre szavaztak. „A parlament és az utca itt összeér, ezt nem tudják kezelni, ezért osztogat Kövér is zsigerből büntetéseket” – mondta, s felháborodva idézte fel, hogy az ellenzéki sajtóban anarchistáknak és már-már terroristáknak nevezik az ellenzéki politikusokat.

Kiderült az is, mekkora büntetést kaptak a hétfői ülésen akciózó ellenzéki politikusok. Bangóné Borbély Ildikó, Kunhalmi Ágnes, Szabó Sándor, Tordai Bence, Tóth Bertalan, Varju László és Harangozó Tamás 400-600 ezer forintos pénzbüntetést kapott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Merkel és Macron, a két gyengélkedő vezető menti meg Európát?

Merkel és Macron, a két gyengélkedő vezető menti meg Európát?

Erdei cáfolja, hogy korlátozták a bokszszövetség dolgozóinak mobilforgalmát

Erdei cáfolja, hogy korlátozták a bokszszövetség dolgozóinak mobilforgalmát

Első fotók: a McDrive-nál bukott le a vadonatúj 8-as Golf

Első fotók: a McDrive-nál bukott le a vadonatúj 8-as Golf

Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

Ilyen időjárás-jelentést látott már? A magyar tévékben is igazán bevezethetnék

Ilyen időjárás-jelentést látott már? A magyar tévékben is igazán bevezethetnék

Az öné is köztük van? Most éppen ezek a világ legütősebb androidos telefonjai

Az öné is köztük van? Most éppen ezek a világ legütősebb androidos telefonjai