szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Volt, aki több mint 12 óra hosszat beszélt május óta a parlamentben, és volt, aki egy másodpercet sem. A statisztikák persze nem sokat mondanak a viták értelméről és a törvények minőségéről, de a számok sem tanulság nélküliek.

51 napot ülésezett az év végéig a 2018 áprilisában megválasztott országgyűlés, és ezalatt 138 törvényt hozott. Ezekről részletesebben itt szólunk. A 199 képviselő közül pedig volt, aki végigdolgozta, és volt, aki végiglustálkodta az alakuló ülés óta eltelt hónapokat.

Rétvári Bence
©

A legaktívabb törvényhozókat felsoroló táblázat részben csalóka. A kormánypártiak közül legtöbbet beszélő KDNP-s Rétvári Bence (209 megszólalás, 12 óra 44 perc) és a fideszes Völner Pál (98, 5 óra 59 perc) ugyanis államtitkár, mégpedig olyan, akinek a minisztere (Kásler Miklós, EMMI és Trócsányi László, igazságügy) nem képviselő. Ők a törvényjavaslatok előterjesztését és a részvételt a vitában, valamint az interpellációk, kérdések, napirend előtti felszólalások megválaszolását hagyományosan az államtitkárukra hagyják, aki kénytelen állandóan szerepelni. A Fidesz „élmunkáslistáján” az első kilenc helyezettből hét ilyen, és ott van még Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az „egyszerű” képviselők közül Dunai Mónika (40, 2 óra 28 perc) volt a legaktívabb. A KDNP-ben így nézve Nacsa Lőrinc (83, 5 óra 17 perc) állt az élen.

Z. Kárpát Dániel
©

Az ellenzékben a Jobbikos Z.Kárpát Dániel volt a bajnok 156 felszólalással, 11 óra 38 perc beszédhosszal. Utána következett a DK-s Arató Gergely (113, 7 óra 29 perc), a Párbeszédből a házelnök haragját éles nyelvével és performanszaival gyakran kiváltó Tordai Bence (94, 5 óra 9 perc – őt Kövér László 2017-ben „örökre” kitiltotta az Országházból, de mivel képviselő lett, tavasz óta kénytelen elviselni), az MSZP-ből Bangóné Borbély Ildikó (86, 7 óra 23 perc). és az LMP-ből Ungár Péter (78, 4 óra 15 perc).

Az ellenzéki aktivitás másik fontos formája a módosító indítványok benyújtása a tárgyalt törvény- és határozati javaslatokhoz, még annak tudatában is, hogy ezeket a többség szinte soha nem fogadja el. Ebben a Jobbik járt az élen május óta 634 módosítóval, az LMP pedig 286 darabbal. (Ezeket nehéz névhez kötni, mert gyakran többen nyújtják be közösen.) Az MSZP képviselői csak 47, a Párbeszédesek 34, a DK-frakció tagjai pedig hat alkalommal próbálták így befolyásolni a jogszabályok végső alakját. Kormánypárti módosító indítvány ezzel szemben alig volt, ami a Fideszben és a KDNP-ben uralkodó nagy fegyelmet mutatja. Ez nem mindig volt így, korábban a kormánypártiak is gyakran szétszedték az előterjesztéseket, de most május óta mindössze 12 fideszes és két KDNP-s módosító indítványt írtak. Persze a kormánypártiak a bizottságokban is tudják alakítani a törvényjavaslatok szövegét, ahhoz nem kell egyénileg módosítót benyújtaniuk.

A képviselői munka természetesen nem csak abból áll, hogy valaki a plenáris ülésen beszél. A legtöbben bizottsági tagok is, és ott, szűkebb körben több alkalom nyílik az érdemi megszólalásra. Aztán dolgozni kell a módosító indítványokon, és ott van a választókerület, némelyik országrészben több tucat település, több tízezer választópolgár gondjaival. Mindezt figyelembe véve érdemes megnézni a nagy némákat. Az ellenzékben nem volt olyan képviselő, aki ne szólalt volna meg. Ezzel szemben a kormányoldalon 14-en egyetlen szót sem mondtak a plenáris üléseken.

Köztük olyan ismert emberek is vannak, mint Selmeczi Gabriella, vagy Lázár János, a Miniszterelnökség volt vezetője és most is több kormánymegbízás viselője, illetve Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter. Meglepő, de a parlamenti jegyzőkönyv szerint nem szólalt meg Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök és az utolsó ülést kivéve Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sem. Ők egyébként sokat nyilatkoznak, de az országgyűlési megszólalást – demokratikus parlamentekben szokatlan módon – ők is az államtitkárukra bízták. Pedig mindketten képviselők is, megkapják az ezért járó havi bruttó 891 000 forintot a miniszteri fizetésük (1 101 900.-) mellé.

Lázár János és Rogán Antal
©

Érdemes kitérni a Fidesz-frakció három sajátos rekorderére. Kubatov Gábor, a kormánypárt alelnöke és pártigazgatója, a Fradi elnöke 2006 óta képviselő. Első és mindeddig utolsó hozzászólása 2007. április 3-án hangzott el napirend után, „A demokratikus intézmények védelmében” címmel. Természetesen a Gyurcsány-kormányt bírálta. Bizottságban 2014 óta nem dolgozik. Választókerülete nincs, mert listán jutott be. Mindezért frakcióvezető-helyettesként havi 1 514 700 f orintot kap. (Vagyonnyilatkozata nem szól arról, hogy a párttól vagy az FTC-től fizetést venne fel.)

Rogán Antal és Farkas Flórián
©

Farkas Flórián volt országos roma önkormányzati elnök és volt romaügyi miniszterelnöki biztos 20 13. július 4-én beszélt utoljára a parlamentben. Módosító indítványt 2010 őszén nyújtott be legutóbb. Május óta a legfontosabb parlamenti testület, a törvényalkotási bizottság tagja. Ennek 17 ülése közül tizenegyen volt ott, de semmihez nem szólt hozzá ott sem. 2018 novemberi képviselői jövedelme 1 247 400 forint volt.

Bíró Márk Nógrád megyei képviselő, aki a közéletben aktív, műszakicikk-eladó végzettségű családi vállalkozóként hívta fel magára annyira a Fidesz figyelmét, hogy már három választáson indították bejutásra esélyes listás helyen, 2010 óta tagja az országgyűlésnek, és azóta még soha nem kért szót a plenáris ülésen.

Módosító indítványt 2012 nyarán nyújtott be utoljára egy közlekedési törvénycsomaghoz, de még a 2017 végén megjelent parlamenti almanachban is büszkén hivatkozott arra, hogy része volt a KRESZ egyszerűsítésében és a bírságok csökkentésében. Igaz, 2015 elején ő volt az egyik előterjesztője a polgárőrtörvény módosításának, de a plenáris ülésen a megszólalást átengedte a társszerzőnek. Választókerülete nincs, mert listáról szerzett mandátumot. A honvédelmi és rendészeti bizottság tagja, ennek 15 ülése közül mindössze haton volt ott, de – legalábbis a nyílt üléseken, hiszen a zártaknak a jegyzőkönyve sem nyilvános – ott sem szólt egyetlen szót sem. Pontosabban egyszer közbeszólt, hogy „hát akkor szavazzunk”. Ezért novemberben bruttó 1 062 000 forintot kapott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!