szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A falvakban azonban továbbra is nagyon kevés főiskolát, egyetemet végzett ember van, hiányoznak a mobilitási csatornák.

A felsőoktatás több mint negyedszázados erőteljes expanziója ellenére a hazai falvakban továbbra is sokkal kevesebb a főiskolát és egyetemet végzettek száma, mint a nagyobb városokban – olvasható ki a legutóbbi (2016-os) kis népszámlálás időközben megjelent adataiból. Míg a fővárosban élők közül átlagosan minden harmadik, a megyeszékhelyeken pedig jóformán minden negyedik lakos diplomás, a községekben csak minden tizedikről mondható el ugyanez. Különösen ritka az egyetemet végzett diák a szabolcsi és a szatmári, valamint a nógrádi falvakban, s e vidékeken épültek ki a legkevésbé a mobilitási csatornák az egyetemek és a kistelepülések között.

A rendszerváltást követő évtizedek így is jelentős változást hoztak a magyarországi lakosok iskolai képzettségében: a szakmai oklevéllel büszkélkedők aránya megnégyszereződött, az érettségizetteké pedig megháromszorozódott, miközben a diplomásoké csaknem a hatszorosára emelkedett. A nemek közötti korábbi erőteljes aszimmetria is a múlté, a nők egyre több karon és egyetemen jutnak többségbe. A felsőfokú tanintézmények az 1960-as évekig igencsak „elférfiasodott” helyeknek számítottak, a hallgatók 80–90 százaléka tartozott összességében az erősebbiknek mondott nemhez. Ez az aránytalanság az ezredfordulóra azonban megszűnt, s jelenleg a diplomás hölgyek aránya 12 százalékponttal meghaladja a férfiakét Magyarországon.

©

Az érettségizettek körében a fenti kiegyenlítődés voltaképpen már az 1980-as évek elején bekövetkezett. Ez idő szerint pedig a nők 35, a férfiak 31 százaléka mondhatja el magáról, hogy az érettségi bizonyítvány igazolja a legmagasabb iskolai végzettségét. A gimnáziumot kijártak aránya a múlt század közepén egyébként összességében még csak 3-4 százalék volt idehaza. Ez a mutató azóta gyakorlatilag megtízszereződött. A legutóbbi mikrocenzus adatai alapján mintegy 2,7 millió fő szerzett már általános vagy (szakközépiskolában megszerezhető) szakmai érettségit.

A népesség 20 százaléka számít jelenleg általános iskolát végzettnek, s 18 százalékának van szakmunkás-bizonyítványa vagy szakiskolai oklevele. A legtöbben – 28 százalék – érettségizettnek mondhatják magukat, miközben a teljes lakosságon belül 18 százalék a diplomások aránya. A 20 év fölötti korosztályokban ez utóbbi mutató 20 százalék.

©

A szakmunkások aránya viszont csökkent itthon a rendszerváltást követően. A 15–19 éves korosztályban azonban e folyamat 2011-ben (az állami oktatás preferenciáinak újragondolását követően) megállt, s az utóbbi fél évtizedben a KSH már 2,4 százalékpontos növekedést regisztrált. A legfeljebb szakmunkás végzettségűek aránya pillanatnyilag Budapesten messze a legalacsonyabb (11 százalék), míg három dunántúli és egy alföldi megyében – Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun – a legmagasabb (25–27 százalék). Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nemcsak az egyetemet és a gimnáziumot végzettek aránya szerint tartozik a sereghajtók közé, de a szakmunkás-bizonyítványt és szakiskolai oklevelet szerzettek aránya is elég alacsony (nem éri el a 23 százalékot).

A cikk eredetileg a HVG 2018/25. számában jelent meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
20.10-kor, 21.45-kor, 22.35-kor figyelmeztették, majd vitték is – videó az első budapesti hajléktalanperről

20.10-kor, 21.45-kor, 22.35-kor figyelmeztették, majd vitték is – videó az első budapesti hajléktalanperről

Nyolcezer méteres hegyet küzdött le a makói könyvelő

Nyolcezer méteres hegyet küzdött le a makói könyvelő

A posta idén mindenkinek kiviszi a karácsonyi ajándékot. Egy feltétellel

A posta idén mindenkinek kiviszi a karácsonyi ajándékot. Egy feltétellel

Most érdemes bedobni azt a pokrócot, ami jól jön majd, ha elakadunk télen

Most érdemes bedobni azt a pokrócot, ami jól jön majd, ha elakadunk télen

Lebontották a Kétfarkúak pécsi buszmegállóját

Lebontották a Kétfarkúak pécsi buszmegállóját

Putyint nem aggasztaná, ha újságíró-gyilkossággal vádolt hatalommal kellene üzletelnie

Putyint nem aggasztaná, ha újságíró-gyilkossággal vádolt hatalommal kellene üzletelnie