szerző:
hvg.hu

"Ma Gulyás helyett velem kell beérnetek" – ezt nem a menzára, hanem miniszterére utalva mondta Orbán Viktor. Nincs más téma csütörtökön, csak a kormányfői tájékoztató, amelyen kérdésekre is méltóztatik válaszolni. A sajtótájékoztató végére kiderült, az ilyen és ehhez hasonló eseményekre nincs szükség Orbán Viktorra.

1 2 3 4 5 6 7
Sorrend megfordítása

Gyorsértékelés: Ehhez nem kell a miniszterelnök

Orbán Viktor meglepetésre maga vállalta el 127. kormányinfón a válaszadó szerepét. Az esemény előtt ezért fokozott volt a várakozás. Ehhez képest Orbán szinte szolgaian tartotta magát a Lázár János által kialakított koreográfiához. Először röviden tájékoztatott néhány mellékes kormánydöntésről, majd migránsozott kicsit. Ezt követően szinte mindenkinek válaszolt, néha második kérdést is engedve.

  • Meglepő bejelentések száma: nulla
  • "Üzleti ügyekkel nem foglalkozom": legalább tizenhat alkalommal
  • Migrációs kiselőadás: öt-hat hosszabb, és számtalan rövid

Ezt a feladatot Lázár nagy élvezettel, Gulyás enyhe undorral bármikor elvégzi. Ezzel az élő közvetítésünket lezárjuk.

Véget ér a miniszterelnöki tájékoztató

Az év első sajtótájékoztatóján upgrade-elték a válaszoló duót: Gulyás Gergely helyett Orbán Viktor válaszolt, Hollik István helyett Kovács Zoltán mixelte a kérdéseket. Bő két óráig tartott.

Breuer Péter még bekiabál két időn túli kérdést

amit Orbán Viktor meg is válaszol, de a mi figyelmünket már meghaladja. Ezt követően véget ért a sajtótájékoztató.

Csörte az AP-vel: Orbán szerint a liberális fölény megszűnésének korát éljük

Az AP előbb a CEU-ról kérdezi Orbánt, amire a kormányfő azt mondja: a Soros-egyetem marad Budapesten, ő ismeri Soros Györgyöt, ő még sokáig velünk marad. Az amerikai hírügynökség tudósítója megjegyzi:

a CEU úgy marad, ahogy az az ember, akit kilakoltatnak, de a lakcímkártyáját megtarthatja.

Ezt követően felveti, hogy Orbán talán azért nem veszi észre a jobboldali médiatúlsúlyt, mert a magyar kormánylapok mind ugyanazt írják, mindenütt ugyanaz az Orbán-interjú van bennük. Innen nézve a sokféle kritikus sajtó valóban többnek hathat. Erre Orbán az AP-t a zsugorodó, de még a világot uraló liberális többséghez sorolja. Azt mondja, annak az idejét éljük, amikor

a liberális kultúrális, filozófiai, politikai fölény épp úgy megszűnőben van, mint a médiában, és ezt a harcot viselje mindenki méltósággal.

Kormányátalakítás? "Nix ugri-bugri"

A kormány stabilitásáról értekezik Orbán, és saját magának kitűnő bizonyítványt oszt ezen a téren.

A miniszterelnök szuverén, a közérdeket követi

– mondja Orbán a 24.hu kérdésére, nem kompromitálja-e az, ha gazdag üzletemberek luxusgépein utaz. Az sem kínos szerinte, hogy Simonka György továbbra is a Fidesz-frakció tagja. Amíg valakit el nem ítélnek, addig ártatlannak számít – teszi hozzá.

Helmut Kohlt idézve szúr oda Merkelnek Orbán

Azt meséli Orbán a Die Welt kérdésére, hogy Helmut Kohl neki azt mondta, a pártelnöki és a kancellári tisztséget egyben kell tartani. A Fidesz korábban erről az útról letért, és rosszul tette. Most Németországban alakult ki egy ilyen helyzet, hiszen Angela Merkel kancellári posztját megőrizve lemondott a CDU vezetéséről. Orbán figyeli a fejleményeket. Azt mondja még, hogy a legnagyobb német kormánypárttal a Fidesz szorosan együttműködik, de sokat lehet rajta javítani, ha végre a CDU is elismeri, hogy a magyarok nem akarnak bevándorlóországgá válni. Németország felől nyomás van a magyar kormányra, hogy feladja ezen elvét.

Ki evett már Orbán pudingjából?

A BBC emlékezteti, hogy a túlóratörvény kapcsán Orbán azt mondta: a puding próbája az evés. A tudósító szerint az emberek megkóstolták, és sokak szerint keserű az íze, nem kéne-e akkor levenni az étlapról? Orbán azt feleli: szerinte meg még senki sem kóstolta.
©

A TV2 azt szeretné, ha Orbán az ellenzéket és külön a Jobbikot szidná

Egy nemzetközi kampány részesei vagyunk, izgalmi szakasz ez – mondja Orbán. Az ellenfélnek is vannak követelései, nekik is lesznek. A kormányfő szerint egyébként nem belpolitikai döntések sora lesz tagállamról tagállamra az EP-választás, hanem a teljes kontinenst érintő, migrációs kérdésé.

Orbán attól óvja a baloldalt, hogy pillanatnyi érdekből szélsőjobboldali, antiszemita erőkkel szövetkezzen.

1 2 3 4 5 6 7

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Olcsón nyer ki ivóvizet a levegőből Afrika egyik legígéretesebb feltalálója

Olcsón nyer ki ivóvizet a levegőből Afrika egyik legígéretesebb feltalálója

Itt egy új Pajor Tamás-klip, amiben ráadásul feltűnik Geszti, Szikora és Varga Miklós is

Itt egy új Pajor Tamás-klip, amiben ráadásul feltűnik Geszti, Szikora és Varga Miklós is

Gigászi bírságot kapott az EU-tól a MasterCard

Gigászi bírságot kapott az EU-tól a MasterCard

Mit jelent, ha az ön e-mail-címe is rajta van ezen a vészjósló listán?

Mit jelent, ha az ön e-mail-címe is rajta van ezen a vészjósló listán?

Busz és tartálykocsi ütközött Pakisztánban, legkevesebb 27 ember meghalt

Busz és tartálykocsi ütközött Pakisztánban, legkevesebb 27 ember meghalt

Népszava: Túlhajszolt dolgozói miatt nem kér a túlóratörvényből a MÁV

Népszava: Túlhajszolt dolgozói miatt nem kér a túlóratörvényből a MÁV