szerző:
hvg.hu

Szerda este 6 órára hívtak össze demonstrációt az Ügyészség épülete elé. A több száz fősre duzzadó tömeg előtt felszólaló politikusok arról beszéltek: a hatalom szintet lépett azzal, hogy a politikusverő biztonságiak helyett az ártatlan képviselők felelősségét vizsgálja. A tüntetés vége után a résztvevők a Bajcsy-Zsilinszky úti felüljáróra vonultak, a rendőrök egy darabig hagyták, majd igazoltatták, és lekísérték őket.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Ismeretlen tettesek tüntetése Polt Péter Ügyészségénél címmel szerveztek a Facebookon demonstrációt a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épülete elé szerda este 6 órára.

Az eseményen sok MSZP-s zászlót lehet észrevenni, tudósítónk szerint a rendőri készültség komoly, a környező utcában is rendőrautók sorakoztak.

Az esemény kezdete után néhány perccel nagyjából 100 ember lehetett a helyszínen munkatársunk becslése szerint, fél 7 utánra ez a szánm még talán pár százzal növekedett munkatársunk szerint.

Az esemény leírásában az áll, a Polt Péter-vezette ügyészség hétfőn közzétett határozata "újabb mélypont a magyar jogállamiság történetében": a bűnösök helyett a sértettek ellen indul nyomozás (azaz az MTVA épületében erőszakoskodó biztonságiak helyett a politikusok ellen).

Az eseményen felszólal Hadházy Ákos és Szél Bernadett független, Cseh Katalin momentumos, Kunhalmi Ágnes és Gréczy Zsolt DK-s, és Tordai Bence Párbeszéd-képviselő. Az esemény élő közvetítését itt követheti:

Hadházy: A hatalom fél

Hadházy Ákos volt a tüntetésen az első felszólaló, azt mondta: a hatalom fél, és az a kutyák közül is az a legveszélyesebb, amelyik fél.

A hatalom azonban végig fog menni azon az úton, amelyiken elindult, de ez az út Tádzsikisztánba, Pekingbe, Moszkvába, azaz diktatúrába vezet.

A Polt Péter-vezette ügyészseég eddig csak nem cselekedett akkor, amikor kellett volna, de szintet lépett azzal, hogy koholt vádakra hivatkozva indított nyomozást, mondta el Hadházy.

Szél Bernadett: A legfontosabb az összefogás

A második felszólaló Szél Bernadett volt, aki azt mondta: a legfontosabb az, hogy sokan itt vannak, és támogatják őket. És ami a legfontosabb: összefogás kezdődött az emberek és a pártok között, de ami még fontosabb, az egyes pártok között is.

Mivel a képviselői igazolványuk felmutatásával jutottak be az épületbe, világos, hogy törvényesen tartózkodtak ott, mondta Szél.

Cseh Katalin: A festéket lemoshatják, de a bűneiket soha

A napokban a földre festették, hogy milyen ügyek vannak, amiket nem vizsgált ki az ügyészség. A festéket ugyan lemosták, utána rengeteg kommentet kaptak arról, hogy még milyen ügyek vannak kivizsgálatlanul az ügyészségen. A festéket ugyan lemoshatják, de a bűneiket soha, mondta a Momentum politikusa.

A mai pillanatig nem tudjuk, honnan van sertéstelepe Kósa Lajos anyukájának, vagy hogyan lett a NER-é a Balaton.

A magángépező Orbán Viktor pedig hiába bújik Mészáros Lőrinc vagy Tiborcz István álarca mögé, attól még Orbán Viktor marad,

mondta Cseh Katalin.

©

Kunhalmi Ágnes: Vacogunk, de nem a félelemtől

Hanem azért, mert már megint itt állunk ebben a hidegben, és tüntetünk, kezdte beszédét a DK politikusa. A legutóbbi döntésével az Ügyészség bebizonyította, hogy nem a jogállamiság, hanem a hatalom oldalán áll, tette hozzá Kunhalmi. Az Ügyészség pedig a jogait gyakorló politikusok ellen kezdett nyomozásba, mentelmi joguk felfüggesztésével és büntetőeljárással fenyegetve őket, miközben a mentelmi joggal rendelkező politikusokat verő biztonsági őrök felelősségét nem vizsgálja senki,

mindezzel a rendszer a nyílt és leplezetlen diktatúra szakaszába lépett Magyarországon,

tette hozzá Kunhalmi.

Gréczy Zsolt: Ezt a harcot meg fogjuk nyerni

Állampolgárok, politikusok: egymásra vagyunk utalva, kezdte beszédét a DK politikusa. Polt Péter rokona Matolcsy Györgynél dolgozik, hogy is lenne itt igazságszolgáltatás? De amikor már a magyar adófizetők pénzéből fenntartott intézményben hazudoznak, és amikor a képviselők ezt számonkérik, akkor megverik őket, akkor már nem kérdés:

ma Magyarország államofrmája diktatúra,

mondta Gréczy. De ki gondolta volna pár hónapja, hogy Battonyától Nemesmedvesig az emberek a szabadban fagyoskodnak majd és tiltakoznak, vagy hogy a demonstrálókra ráoltják a lámpákat, mint ahogy megtették Pécsen?

©

Tordai Bence: Együttműködés rendszerének nevezik az elnyomás rendszerét

Legutóbb akkor találkoztam Polt Péterrel, amikor a vastag bőrrel fedett képére egy bohócorrot próbáltam rakni,

kezdte beszédét a Párbeszéd képviselője. Mert az már egy bohóckodás, amit Polt Péter csinál, bűnüldöző szerv helyett bűnözőket védő szervvé tette az ügyézséget. Az elnyomás rendszerét pedig együttműködés rendszerének nevezik, de valójában Orwell 1984 című regényében élünk már, csak nem vesszük észre, mondta Tordai Bence.

Véget értek a beszédek, a tüntetők a Bajcsy felé indultak

Hadházy még egy percre visszavette a szót: elmondta, mindenkit meg lehet győzni ártatlanságukról, de a szégyent nem fogják tudni lemosni, mely őket övezni fogja, ezt gyerekeik és unokáik is örökölni fogják. De meg fognak bukni, zárta a beszédeket Hadházy.

A beszédek végét követően este 7 után mintegy tíz perccel a jelenlévő néhány száz ember nem széledt szét, hanem együttesen megindult a Bajcsy-Zsilinszky út felé.

©

Kisebb tanácstalanság után a néhány száz fő a Bajcsy-Zsilinszky úti felüljáróhoz ment, majd újabb gondolkozás után a forgalmat blokkolva a felüljáró tetejére vonultak. A rendőrök egyelőre lezárták a felüljárót.

A rendőrök igazoltatni kezdték a tömeget

A tüntetők vezérszónokának tűnő emberhez egyszercsak a rendőrhadnagynő lépett oda, aki bejelentette, hogy mindannyiukkal szemben intézkedni kezdenek. 

Azzal, hogy az úttesten vonultak, elhagyták a rendezvény területét, amivel szabálysértést követtek el, és ezért feljelentés fog indulni minden jelenlévő ellen,

mondta el a hadnagynő. A rendőrök ezután felszólították a helyszínen levő 50-60 tüntetőt, hogy a Lehel tér irányába hagyják el a felüljárót, mivel szabálysértést követnek el.

Közben az a furcsa helyzet alakult ki, hogy a rendőrök éppen a felüljáró mindkét lejáratát elállták, ezért a tüntetők nem tudnak távozni.

El akarjuk hagyni, el akarjuk hagyni,

skandálja a tömeg, de nem tudják, mivel útjukat állták a rendőrök.

©

Tudósítónk szerint a felüljárót elhagyó tüntetőket is igazoltatják, pedig ők még a felszólítás kezdetekor elindultak.

A rendőrök a járdán lekísérték a tüntetőket

A tüntetők többségét már korábban lekísérték a rendőrök, vagy maguk hagyták el a helyszínt, amikor is a rendőrök felszólítására a maradék demonstrálók is elindultak a járdán a hídról lefelé.

©

A tüntetők a rendőrök kíséretével a Westend mellé vonultak, őket is igazoltatták. Többen arra bíztatják társaikat, hogy ne írják alá, amit a rendőrök eléjük tesznek.

Este negyed kilenc felé még pár tucat ember maradt a Westend mellett a járdán, őket még igazoltatták a rendőrök.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Mészárlás Nigériában, tucatnyi halott

Mészárlás Nigériában, tucatnyi halott

Mesterséges intelligenciát vetnek be az amerikai iskolában, ahol tavaly 17 diákot lőttek agyon

Mesterséges intelligenciát vetnek be az amerikai iskolában, ahol tavaly 17 diákot lőttek agyon

Ezért a bakiért valaki még nagyon megütheti a bokáját a Samsungnál

Ezért a bakiért valaki még nagyon megütheti a bokáját a Samsungnál

Nagyon megijedtek a svédek, kongatják a vészharangot, mert 78 centivel nőhet a tengerszint

Nagyon megijedtek a svédek, kongatják a vészharangot, mert 78 centivel nőhet a tengerszint

Szakad a brit Munkáspárt? Hét képviselő lépett ki belőle

Szakad a brit Munkáspárt? Hét képviselő lépett ki belőle

Frum István lett Bakonyszentiván polgármestere

Frum István lett Bakonyszentiván polgármestere