szerző:
hvg.hu/MTI

Minden olyan felvetés, hogy csak három év múlva fogják kifizetni a dolgozókat, marhaság – mondta a múlt héten Kósa Lajos. Most mégis lehetőséget adna rá.

Hiába ígérte Kósa Lajos a múlt héten a szakszervezeteknek a túlóraszabályozással kapcsolatos törvényjavaslat kedvező módosítását, ebből aligha lesz valami – írja a Zoom.hu. A portál Kordás Lászlóval, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) elnökével beszélt a hétfői tárgyalásokat követően, aki arról beszélt: fájdalmas visszalépés történt a rabszolgatörvénnyel kapcsolatban.

A szakszervezet néhány napja arra kapott ígéretet, hogy az évi maximális 400 óránál alacsonyabb szám lesz a parlament elé benyújtandó módosítóban a lehetséges túlóramennyiség, ma viszont azt közölte velük Kósa Lajos, hogy marad a 400 órás felső határ, ráadásul ehhez kollektív szerződés sem szükséges, elég lesz üzemi megállapodás, ha az Országgyűlés elfogadja a módosítást. A jelenlegi jogszabály szerint az éves többlet legfeljebb 250 óra, amit kollektív szerződéssel lehet 300 órára növelni.

Az egyeztetés után Kósa Lajos is nyilatkozott a sajtónak. Az MTI tudósítása szerint a politikus megerősítette, hogy kedden nyújtja be a munka törvénykönyvének tervezett módosításához újabb javaslatcsomagját. Kiemelte: túlóra évi 400 órás felső határral csak akkor lenne elrendelhető, ha a munkavállaló ehhez hozzájárul. Ha 15 fő alatti a foglalkoztatotti létszám, akkor ez üzemi megbízott, ha 15 fő feletti, akkor üzemi tanács útján történne. Ha van kollektív szerződés megkötésére felhatalmazott munkavállalói érdekképviselet, akkor a kollektív szerződésben rögzíthető - ismertette.

A szakszervezeti vezető szerint az ígéretet is visszavonta a fideszes politikus, amely szerint a munkaidőkeretet mégsem emelik 36 hónapra, az marad 12 hónap. Ez azt jelenti, hogy a munkaadónak lehetősége van 3 év után elszámolni a túlórákat.

Mivel a szakszervezet nyitott tárgyalásról szóló kérését is elvetette a kormányoldal, az MSZSZ most a december 8-i demonstráció szervezésével foglalkozik – írja a Zoom.hu.

(Zoom.hu)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A mémgyárosok megfejtették Orbán furcsa, hajlongós fotójának titkát

A mémgyárosok megfejtették Orbán furcsa, hajlongós fotójának titkát

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

Legyőzték Tállai András jelöltjét a tibolddaróci választáson

Legyőzték Tállai András jelöltjét a tibolddaróci választáson

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól

Magyarországon a második legnagyobb a menekültellenesség Európában

Magyarországon a második legnagyobb a menekültellenesség Európában

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással