szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A túlóratörvény elleni tiltakozásuk miatt az ellenzéki képviselők egy havi tiszteletdíját vonnák meg. De nem ez az egyetlen szankció. Magatartási kódexet írna elő az országgyűlési és az európai parlamenti képviselők számára a kormányoldal agytrösztje, a Századvég.

Ma, vagyis csütörtökön délelőtt tárgyalja a házbizottság, hogy milyen büntetést kapnak az ellenzéki képviselők a túlóratörvény elfogadásának napján, vagyis a december 12-i botrányos ülésnapon történtek miatt – tudta meg lapunk a hét elején.

Mint emlékezetes, az ellenzéki képviselők a túlóratörvény elfogadását azzal akarták megakadályozni, hogy elállták a levezető elnök, a fideszes Latorcai János elől a pulpitusra vezető utat, aki azonban ezután a fideszes padsorokban egy mobil mikrofonba beszélve darálta le az aznapi szavazásokat - a kormánypárti képviselők pedig ezeket rendre meg is szavazták, a túlóratörvénnyel és a közigazgatási bíróságok felállításával együtt.

Most az Index azt írja, a Századvég kidolgozott egy koncepciót, változtatnának a jogszabályokon, a címe az, hogy:

Törvénymódosítási javaslatok: az Országgyűlési törvény és az EP-képviselők jogállásáról szóló törvény kiegészítése magatartási kódexszel

Konkrét javaslataik például az Index gyűjtése szerint, hogy:

  • semmilyen módon nem gátolhatják egy állam azon képességét, hogy megvédje az adott országot a fizikai veszélyektől;
  • nem gátolhatják az államot abban, hogy megvédje államhatárait vagy mozgósítani tudjon katonai erőket és egyéb támogatásokat;
  • A képviselők közvetlenül sem vehetnek részt olyan veszélyes akciók, cselekmények megvalósításában, amelyek elhárítása nemzetbiztonsági fellépést igényel.
  • Nem végezhetnek jogellenes információszerzést – kémtevékenységet – más állam, külföldi vonatkozású magánszemélyek vagy szervezetek részére.
  • Nem kérhetnek ki nemzetbiztonsági szempontból fontos titkos dokumentumokat, és nem szolgáltathatnak részükre semmilyen információt ilyen iratokból.
  • A közrend elleni bűncselekmények (pl. terrorcselekmény, nemzeti jelkép megsértése, garázdaság, rendbontás vagy közérdekű üzem megzavarása) megakadályozásával kapcsolatos országgyűlési képviselői felelősséget, illetve az ilyen cselekményekben történő részvétel tilalmát explicit módon rögzíteni kellene.

A kódex az országgyűlési és az EP-képviselőkre is vonatkozna, a Fidesz-frakciótól a portál azt a választ kapta, hogy nem alakítottak még ki álláspontot a kérdésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három magyar cég egy listára került a Revoluttal

Három magyar cég egy listára került a Revoluttal

Az utóbbi száz év legsúlyosabb adósságválsága fenyeget a fejlődő világban

Az utóbbi száz év legsúlyosabb adósságválsága fenyeget a fejlődő világban

Már több mint 730 ezren haltak meg a koronavírus-járványban

Már több mint 730 ezren haltak meg a koronavírus-járványban