szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság szerint homlokegyenest mást kommunikál a Fidesz, mint ami valójában igaz a babaváró hitelprogrammal kapcsolatban.

Téves az értesülés, miszerint az Európai Bizottság megtámadta volna az úgynevezett babaváró hitelprogramot. Ezzel szemben a magyar hatóságok maguk kezdeményeztek egyeztetést az Európai Bizottsággal a hitelprogram kapcsán. A Bizottság a mai napig nem adott ki semmilyen hivatalos állásfoglalást a programról, és vizsgálatot sem indított ez ügyben – reagált hivatalos közleményében az Európai Bizottság.

Hozzátették: az állami támogatásra alkalmazandó EU-szabályok egyébként nem vonatkoznak a magánszemélyeknek adott támogatásokra, és nem kérdőjelezik meg „a magyar kormány örvendetes családpolitikai céljait”, hanem az uniós versenypolitika részeként a gazdasági szereplők közötti verseny torzulását hivatottak meggátolni.

Szombaton először a Magyar Nemzet írt arról, hogy „csökkentené az állam által nyújtott babaváró támogatás kezességvállalási szintjét az Európai Bizottság, mivel álláspontja szerint a rendszer jelen állapotában uniós versenyjogot sérthet”. A lap értesülései szerint a kormányzatot, mely folyamatosan egyeztet az unióval, meglepte a brüsszeli ellenkezés.

Szokásos módon még a kormánytagok még aznap elkezdték terjeszteni a lapban megjelenteket. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára néhány órával később arról tartott sajtótájékoztatót, hogy „Brüsszel az előzetes egyeztetési eljárásban kifogásolta a magyar kormány által bevezetni kívánt babaváró támogatás bankokon keresztüli folyósítását.” (Aztán felháborodottan bezzeg-migránskártyázott egy jót – a kormánypropaganda e fogásáról éppen tegnap írtuk meg, hogy miért hazug.)

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pedig ma reggel a Magyar Rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjúban beszélt arról, hogy „a családtámogatási programot ért támadás még egy ok arra, hogy májusban irányváltást kényszerítsünk ki Brüsszelben”.

A politikus –az Európai Bizottság közleményének homlokegyenest ellentmondva – úgy fogalmazott: Brüsszelnek a programmal kapcsolatban elsősorban versenyjogi felvetései vannak, de "valójában ez egy jogi köntösbe bújtatott támadás a magyar családtámogatási rendszer ellen".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négy százalék körül van a koronavírusosok száma a leginkább fertőzött szlovák régiókban

Négy százalék körül van a koronavírusosok száma a leginkább fertőzött szlovák régiókban

Bérgyilkos lőtte le az első orosz Forma 1-es pilóta apját

Bérgyilkos lőtte le az első orosz Forma 1-es pilóta apját

Boltokban árulja fedélzeti menüjét a Finnair

Boltokban árulja fedélzeti menüjét a Finnair