szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezúttal a néppárti bölcsek tanácsát kosarazta ki Orbán Viktor: a három veterán néppárti politikus találkozni akart a miniszterelnökkel az EP-választások előtt, de a Népszava értesülései szerint erre nem lesz mód.

Egyeztetett volna Orbán Viktorral a néppárti bölcsek tanácsa, de azt a választ kapták, hogy a választásokig már erre nem lesz lehetőség, írja a Népszava.

Az Európai Néppárt (EPP) a Fidesz tagságának felfüggesztésekor döntött arról, hogy kinevez egy háromtagú tanácsot, amely azt vizsgálja majd, hogy a Fidesz betartja-e a néppárt által vallott értékeket, amely elengedhetetlen volna ahhoz, hogy a párt visszanyerhesse a teljes jogú tagságot a legnagyobb európai parlamenti frakciót adó pártcsaládban. A Herman van Rompuy, Hans-Gert Pöttering és Wolfgang Schüssel politikusokból álló tanács Budapestre is ellátogatna.

A felfüggesztést követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor még úgy beszélt a bölcsekről, mintha a kinevezésüket jó megoldásnak tartaná, ahogyan egy hasonló tanács felállítása megfelelt 2000-ben az akkor osztrák kancellár Schüsselnek, amikor az Osztrák Néppártot akarták kizárni, mert koalícióra lépett az Osztrák Szabadságpárttal.

"Arra jutottunk, hogy ami jó volt az osztrákoknak, az jó lesz nekünk is, ami nem derogált Schüssel úrnak, az jó lesz nekem is"

– fogalmazott Orbán március 20-án.

Ehhez képest az elmúlt napokban a Fidesz már folyamatosan arról beszél, nem biztos, hogy a Néppártban folytatja az EP-politizálást, lehet, hogy egy másik formációban jobban tudja képviselni érdekeit. Orbán Viktor emellett találkozott Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel és Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, mindketten szélsőjobboldali politikusok, velük alakíthat új frakciót a Fidesz, ha sikerül erről megegyezniük.

Az EPP csúcsjelöltjét, Manfred Webert pedig a Fidesz több személyisége, például a múlt héten maga Orbán Viktor is alkalmatlannak nevezte az Európai Bizottság-elnöki jelöltségre, a Habony Árpád-féle V4NA hírügynökség pedig lejárató kampányt kezdett Weber ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Meg tudja buktatni Orbán Viktor Manfred Webert?

A magyar kormányfő váratlan húzással kihátrált az Európai Néppárt csúcsjelöltje mögül. Ha jó stratégiát választ, akár az egész rendszer, ezzel együtt Weber széke is meginoghat.

hvg.hu Itthon

Habonyék paparazzót küldtek Manfred Weberre

Bár Orbán Viktor csak május 6-án kezdte el kóstolgatni Manfred Webert, a Habony Árpád-féle hírügynökség a jelek szerint már április végén paparazzófotót készített a néppárti politikus németországi házánál.

„Gyilkoltak azonnal” – Kováts Adél a hvg.hu-n ünnepli a költészet napját

„Gyilkoltak azonnal” – Kováts Adél a hvg.hu-n ünnepli a költészet napját

220 milliót nyert valaki a hatos lottón

220 milliót nyert valaki a hatos lottón

Károly herceg meleg szavakkal emlékezett az apjára

Károly herceg meleg szavakkal emlékezett az apjára