szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint Gyurcsány Ferenc személye a háttérben maradt, így a DK EP-választáson elért eredményei nem róla, hanem feleségéről, Dobrev Kláráról szólnak.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere, a Mindenki Magyarországa ellenzéki mozgalom alapítója is értékelte a vasárnapi EP-voksolást, illetve annak eredményeit.

Saját Facebook-oldalán közzétett videójában Márki-Zay úgy fogalmazott, a DK kapcsán számos hírforrás Gyurcsány Ferenc győzelmét emlegeti, miközben a politikus a kampány alatt a háttérben maradt, a politikus felesége, Dobrev Klára a saját jogán győzött. Márki-Zay szerint ezt úgy is értelmezhetjük, hogy Gyurcsány Ferenc feleségének sikerült az, ami Orbán Viktornak sem jött össze az eltelt évek alatt: eltüntetni a közéletből Gyurcsány Ferencet.

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint Dobrev jó jelölt volt, aki jó kampányt indított, és jó eredményt is ért el. Márki-Zay itt megjegyezte: ezért is fontos, hogy minden választáson "jó személyeket, jó jelölteket találjunk", mert ez is a taktikai szavazás sikerét igazolja.

A polgármester gratulált a Momentum eredményéhez is, ami szerinte azért szép, mert ennek a pártnak a legtöbb településen nem is volt aktivistája. Ő maga egyébként a Momentumra voksolt (ez a videóban el is hangzik), de taktikai szavazás alapján.

Márki-Zay Pétertől megkérdezték az amerikaiak, hogy bízhatnak-e Orbánban

A várttal ellentétben bejelentések nélkül ért véget Donald Trump és Orbán Viktor találkozója, és látszólag a konfliktusok is elmaradtak Washingtonban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a felszín mögött ne maradtak volna meg az aggodalmak a magyar jogállamisággal és demokráciával kapcsolatban.

Márki-Zay arról is beszélt, hogy a Fidesz az előrejelzések szerint 56-58 százalékos győzelemre számíthatott, ezt azonban úgy sem sikerült elérniük, hogy minden létező felületen és módon mozgósítottak, az ellenzék viszont szinte semmit nem tett, mert nem voltak eszközei, platkátjai, médiája és telefonos kampánya sem. Azonban szerinte ezzel a "semmilyen erőfeszítéssel" is megakadályozta az ellenzék, hogy a Fidesznek kétharmada legyen.

Külön öröm, hogy Európában nem tört előre a Putyin-párt, nem törtek előre a fasiszták

– mondta még Márki-Zay.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hont András Itthon

Megosztott ország, elbizonytalanodó kormány, kavargó ellenzék

Orbán Viktor igazából egyetlen dolognak örülhet a vasárnapi választás után: Magyarországon visszaállt a centrális erőtér. Ez hosszú távon még jól jöhet neki. Amúgy ez a választás a 13 mandátum dacára sem a Fidesz diadalmenete volt.

Letartóztatták a nőt, aki ellopta Nancy Pelosi laptopját

Letartóztatták a nőt, aki ellopta Nancy Pelosi laptopját

Budapesten forog az Ethan Hawke főszereplésével készülő Moon Knight

Budapesten forog az Ethan Hawke főszereplésével készülő Moon Knight

Mesterséges szaruhártyát kapott a 78 éves férfi, visszanyerte a látását

Mesterséges szaruhártyát kapott a 78 éves férfi, visszanyerte a látását