Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sietteti a kormány a Semmelweis Egyetem klinikáinak költözését a felújítás előtt álló Szent János kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb területéről, pedig néhány orvos már nyílt levélben kéri, hogy függesszék fel az erről szóló kormányhatározatot. A szakma nem érti, miért dobnak rengeteg pénzt ideiglenes megoldásokra ahelyett, hogy megvárnák, amíg felépülnek az új épületek. Az egyetem biztos benne, hogy a betegellátást nem zavarja majd semmi, de néhány ideiglenes megoldásra azért így is rászorulnak majd – például mobil röntgengépekre, amíg be nem szerelik az újat.

„Sikerült az egyetemmel olyan megoldást találni, hogy azzal mindenki elégedett” – nyilatkozta május közepén Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, amikor kollégájával, az emberi erőforrások miniszterével bejárta a Szent János kórház új szakrendelőjének Kútvölgyi úti telephelyét.

Több klinikai és kórházi forrásunk szerint azonban a kialakult állapotok távol vannak az ideálistól, különösen az ott dolgozó orvosok és személyzet számára.

A kormány tavaly októberben jelentette be, hogy elindítja az Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő létrehozását, ami lényegében a János kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb átalakítását és felújítását jelenti. Ehhez viszont először a Semmelweis Egyetem osztályainak kell kiköltöznie mindkét helyről. Korábban már megírtuk, hogy a SOTE orvosai kizártnak tartják, hogy határidőre be tudnak költözni az új helyszínekre, és tartanak a jól összeszokott orvosi csapatok feloszlatásától is.

A János kórházra ráfér a felújítás
©

Azóta kiderült, hogy félelmeik nem voltak teljesen alaptalanok. Olyannyira, hogy április végén a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Budapesti Területi Szervezete nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz és Kásler Miklóshoz, hogy függesszék fel a Kútvölgyi Tömb kiürítését, amíg nem találnak megfelelő – és legfőképpen jól felszerelt – helyszíneket az elköltöztetett osztályoknak és rendeléseknek. Több egészségügyi forrásunk most arról beszélt, hogy hiába próbálnak ők és feletteseik mindent megtenni, a határidők közeledtével egyre több a kérdőjel a költözés körül.

Ragaszkodnak a dátumhoz

A kialakult problémákat jól illusztrálja a SOTE Pulmonológiai Klinikájának helyzete, amelynek június 30-ig kell kiköltöznie a János kórház területéről a SOTE Tömő utcai tömbjébe, ahol cikkünk írásakor még a vizet és a csatornát szerelték, valamint a helyiségeket burkolták.

A költözés viszont nem várhat: az erről szóló kormányhatározat június 30-át szabta meg végső határidőként, és úgy tudjuk, hogy a dátumhoz foggal-körömmel ragaszkodnak a minisztériumban. A János kórház területén található klinika utoljára június 14-én fogad betegeket, ez már a honlapjukon is szerepel. Utána, akit lehet, hazaküldenek, vagy más osztályokon helyeznek el, a következő két hétben pedig a csomagolásé és a költözésé lesz a főszerep. Ha – ahogy ígérik – a tervek szerint június 30-ra valóban sikerül befejezni a felújítási munkálatokat, az ott dolgozóknak akkor is számos nehézséggel kell megküzdeniük, nem utolsósorban azért, mert így is megfeszített tempóban dolgoznak.

A Tömő utcai épület
©

Az orvosok információink szerint már most azt javasolják az előre jegyzett betegeknek, hogy mindenki otthon csináltassa meg a szükséges vizsgálatokat – pl. labort –, és csak utána feküdjön be kezelésre. A túlzsúfolt területi ellátás miatt ez azonban szinte lehetetlen feladat.

„A személyzet többsége nem érti, hogy miért kényszerítik őket egy biztos helyzetből a teljes bizonytalanságba. Van, aki éjszaka nem tud aludni a feszültség miatt” – mondták forrásaink.

Mivel a betegellátás érdekében nagyon fontos, hogy a költözést zavartalanul le tudják folytatni, információink szerint az egyetem vezetése mindent meg is tesz, hogy ez sikerüljön. A Semmelweis Egyetem lapunkkal azt közölte, hogy mindennel kész lesznek június 30-ig, és a felröppent hírekkel ellentétben teljes ágykapacitással fogadják majd a betegeket. A klinika költözésére és az új épület felújítására egyébként 1,5 milliárd forintot biztosított a kormány.

Ha a betegeknek nem is, de az orvosoknak biztosan okoz majd fejtörést a következő néhány hónap. Hiába a másfél milliárd forint, úgy tudjuk, hogy a berendezés egy részét így is a régi klinikáról kell vinni, mivel azonban az új helyiségeknek más a mérete, nem mindenhova fognak beférni a bútorok. Ráadásul arra is várni kell majd, hogy

a pulmonológiai klinika új épületébe felszereljék az állandó röntgengépet.

A vizsgálatokat ettől függetlenül elvégzik, de vagy egy másik épületbe kell átmenni hozzá, vagy pedig mobilröntgen segítségével valósulnak meg – írta lapunknak az egyetem. Azt is hozzátették, hogy az átköltözés ideje alatt az ellátás folyamatossága a Semmelweis Egyetemen belüli betegirányítással vagy szakmai profilban megegyező kórházak együttműködésével lesz biztosított.

©

Az orvosok éppen ezért főleg azt nem értik, miért kell ennyire siettetni a költözést a Szent Jánosból, és miért nem akkor kerül rá sor, amikor az új hely már kész van.

„Ha egy boltot bezárok, még akkor is megnézem előtte, hogy az új helyen beszerelték-e már a polcokat, és kirakodták-e az árut. Ehhez képest itt úgy zárunk be, hogy az új helyen még a vizsgálók sincsenek kész” – tette hozzá a személyzet egyik tagja.

Ömlenek a milliárdok

Sokat elmond, hogy a SOTE részlegein dolgozó forrásaink szerint a Pulmonológiai Klinika helyzete még „viszonylag jó” a többi költöztetésre váró intézményhez képest. Úgy fogalmaztak, hogy a pulmonológián legalább már tudják, hova költöznek, készülnek is rá évek óta, ráadásul egyben maradnak.

Hasonlóan reménykednek a dolgozók a SOTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáján, amelynek Kútvölgyi úti részlegét a Szent Rókus Kórház épületébe helyezik, miután a két intézményt összevonják.  (Korábban pontatlanul írtuk, hogy a teljes klinika a Szent Rókusba költözik, az intézmény továbbra is a Balassa utcában lesz, csak a Kútvölgyiben lévő osztályok mennek a Blaha Lujza térre) Itt a tervek szerint szeptember elsején annak ellenére is megkezdődhet a gyógyítás, hogy az orvosok szerint a kórház és berendezései is „nagyon elavultak”, és a rendelkezés leginkább csak arra volt jó, hogy életben tartsák a főváros egyik legfontosabb csomópontjában található Szent Rókust.

Az integráció a Semmelweis Egyetem szerint viszont nemcsak az ott dolgozóknak, hanem a hallgatók számára is előnyös, hiszen bővülnek az orvos- és egészségtudományi képzés gyakorlati színterei.

A kormány a Semmelweis XXI. fejlesztési projekt keretében döntött arról is, hogy jelentős pluszpénzt ad a Kútvölgyi klinikáinak áthelyezéséhez: közel 2,8 milliárd forintot felújításra, több mint 1,2 milliárd forintot az eszközpark megújítására kap a SOTE. Az épületek tervezésére az eddigi 4 milliárd forint mellett idén 370 millió, jövőre további közel 2,3 milliárd forintot biztosítanak.

Helyszínbejárás a Kútvölgyi új szakrendelőiben: milliárdos üzlet
©

Egy kormányhatározat április 29-én már állami tulajdonba is vette az I. számú Gyermekgyógyászati (Bókay) Klinika melletti 1200 négyzetméteres területet, majd átadta a Semmelweis Egyetem vagyonkezelésébe.

A sokmilliárd forintnyi támogatás ellenére az említett telken egyelőre semmilyen építkezés nem folyik, a költözéssel érintett III. sz. Belgyógyászati és II. sz. Sebészeti Klinika, valamint az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika részlegeinek dolgozóit fél év múlva épületek híján szétosztják a SOTE különböző épületeiben. Az egyetem azonban egyelőre nem rendelkezik annyi szabad épülettel, ahova jelenleg a több mint 400 ágyat, annak személyzetét és ellátó helyiségeit be lehetne fogadni.

A helyzet odáig fajult, hogy a MOK Budapesti Területi Szervezete nyílt levelében úgy fogalmazott, hogy nemcsak kiváló szakmai műhelyek esnének szét, hanem „zsúfoltság, betegellátási zavarok, személyzeti gondok” is kialakulnának. Ráadásul nemcsak a költözésre kényszerített osztályokon, hanem azokon a klinikákon is, ahova elhelyeznék őket.

Ez végső soron – szól a levél – azt jelentené, hogy az egész főváros és Pest megye betegellátása romlana, és megsínylené a helyzetet az oktatás és a kutatás is. Az érintett orvosok pedig attól is félnek, hogy a zsúfoltság miatt elbocsátásokra kerülne sor, a bizonytalanság miatt pedig a kezdő orvosoknak sem lenne vonzó itt dolgozni.

„Előbb rombolnak, aztán majd sohanapján építenek” – foglalta össze a helyzetet egy általunk megkérdezett orvos.

Minek a sietség?

A MOK Budapesti Területi Szervezete éppen ezért kérte a kormánytól, hogy először az új központot alakítsák ki, és csak utána, korszerű körülmények közé átköltözve kezdődjön meg az új helyen a betegellátás. Amíg pedig ezt nem tudják garantálni, addig függesszék fel az egész folyamatot.

©

A hvg.hu kérdésére a szervezet elnöke, dr. Albert István megerősítette, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumától még nem kaptak választ a felvetéseikre, de továbbra is fenntartják, hogy érthetetlen számukra az azonnali költöztetés.

„Rengeteg pénzt dobnak ki az ideiglenes megoldásokra, ahelyett, hogy megvárnák az ígért új épületek elkészültét, és azonnal a végleges helyre történne a költöztetés. Nem ismerünk semmi olyan szakmai indokot, ami a János kórház ilyen hirtelen átköltöztetését indokolná” – írták.

Bár a pszichiátria áthelyezése a Szent Rókusba véleményük szerint akár még jó megoldás is lehet, a pulmonológia esetében nem értik, hogy ha már évek óta tervezték a költözést, miért csak így állnak az előkészületek.

A tagszervezet attól fél, hogy ha nem fogadják el a javaslataikat, akár a gyógyítási, oktatási és kutatói munka minőségének romlása is elképzelhető. Ráadásul a kollégák sincsenek tisztában a részletes tervekkel, ezért nem is csoda, hogy félnek az egész átalakítástól.

Lapunk természetesen megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, hogy miért tartják szükségesnek a SOTE klinikáinak ilyen gyors költöztetését, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!