Tetszett a cikk?

A kormányhivatal rövid válasszal elintézte, hogy nem tudja elvégezni a kórházi ellátáshoz kötődő mikrobiológiai labormunkákat, mert nincs rá elég ember. A Miniszterelnökség két napja nem válaszol arra, ez csak Veszprém megyében probléma-e.

"A Veszprém Megyei Kormányhivatal továbbra is maradéktalanul ellátja a megyei járóbeteg-szakellátáshoz és alapellátáshoz kapcsolódó mikrobiológiai vizsgálatok elvégzésére vonatkozó feladatát. A fekvőbeteg-ellátáshoz kapcsolódó vizsgálatokat 2019. július 1-től nem a megyei kormányhivatal végzi, az ide kapcsolódó vizsgálatokat ellátó labort az országos tiszti főorvos jelöli ki" – ennyit írt megkeresésünkre a Veszprém Megyei Kormányhivatal azután, hogy a Népszava kiderítette, a Veszprém megyei kórházakban nincs már állami mikrobiológiai laborszolgáltatás, mert a kormányhivatalban bezárt a labor.

A mikrobiológiai labor működése elemi szükséglet, az előírások szerint csak laborvizsgálat után lehet antibiotikum-kúrát kezdeni, az intenzív osztályoknak is néhány óránként mintákat kell küldeniük, a sebészek munkája is csak mikrobiológiai laborháttér mellett biztonságos – írta a lap –, ezért a kórházfenntartó arra utasította a kórházakat, azonnal találjanak új szolgáltatót. Egy piaci céget, a Synlabot ajánlotta.

Megkerestük a megyei Cholnoky Kórház igazgatóját, hogy sikerült-e szerződniük, okozott-e gondot az átállás, és mennyit kell a szolgáltatásért fizetni, de egyelőre innen sem kaptunk választ. A szintén érintett balatonfüredi Szívkórház főigazgatója viszont válaszolt. Azt írta, a kormányhivatal időben tájékoztatta őket, hogy

a további mikrobiológiai vizsgálatainkat létszámhiányra hivatkozva nem tudja ellátni.

Ők le tudtak szerződni a Synlabbal,

a gyors ellátással még nincs tapasztalatunk, de szerződésben rögzítették a határidőket.

Azt ugyan nem árulták el, mennyibe kerülnek a vizsgálatok, de miután ott nincs olyan sokra szükség, így nem okoz pénzügyi nehézséget a váltás. Az említett céget is megkerestük, hogy hány kórházzal kötöttek szerződést, bírják-e majd kapacitással a feladatokat, és milyen áron dolgoznak, de választ nem kaptunk.

Az Újratervezés orvos-csoport nyílt levélben tiltakozik a labor bezárása miatt, azt írják, mély aggodalommal értesültek a fejleményekről.

A kórházi fertőzések, járványok megakadályozása, a fertőzött betegek célzott és hatékony kezelése lehetetlen megfelelő mikrobiológiai háttér nélkül. Nem tartjuk megoldásnak a kórházfenntartó javaslatát, hogy a kórházak vásárolják meg a piacról a bakteriológiai vizsgálatokat, mert a megyében nincs piaci alapon működő laborszolgáltató sem. A nyár, az idegenforgalom, a Balaton közelsége külön felértékeli a járványügyi feladatok biztonságának fontosságát.

Miután a kormányhivatalok létszámhiánya országos probléma, megkerestük a Miniszterelnökséget, illetve a Magyar Kórházszövetség elnökét, hogy más megyében van-e probléma, de két nap alatt sem kaptunk választ egyik helyről sem.

(képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat

Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat

Utcán is kipróbálták az 5 perc alatt feltölthető villanymotoros hiperautót

Utcán is kipróbálták az 5 perc alatt feltölthető villanymotoros hiperautót

Legkevésbé kínai vakcinával oltatnák be magukat a magyarok

Legkevésbé kínai vakcinával oltatnák be magukat a magyarok