szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eddig sorra nyerte a pereket Nagy Blanka az őt lejáratni próbáló kormánylapok ellen, de az ítélőtábla ezúttal felemás ítéletet hozott: rábólintottak a Ripost.hu fellebbezésére. A pernyertesség szempontjából így döntetlenre végződött ez a jogi csata, amit a diáklány ügyvédje több mint furcsának tart. Viszont ez nem változtat azon, hogy elindítják a pereket sérelemdíjért mindegyik, a karaktergyilkosságban részt vevő lap ellen.

Ahogy több körben megírtuk az ellenzéki tüntetéseken trágár kifejezéseivel ismertté vált diáklányt a NER-média azzal próbálta lejáratni, hogy több tárgyból bukásra áll, illetve sokat hiányzik, alig jár iskolába.

A szokásos gyakorlatuk szerint kötelékben támadó a Lokál.hu és az Origo nemcsak első fokon vesztette el emiatt a sajtópert, de hiába próbálkoztak fellebbezéssel, másodfokon is elbuktak a bíróságon, amiért szemlézték a Ripost.hu cikkét. Azonban az utolsó eljárásban, pont az eredeti cikket közlő lap jogorvoslati kérelmével értett egyet a Fővárosi Ítélőtábla, pedig elsőfokon még az egykor bulvárpápának tartott, most a kormánylapot irányító Ómolnár Miklós Ripostja is alulmaradt.

„Több tárgyból bukásra áll, gyakran lóg az iskolából a mocskos szájú diáktüntető” című cikket megjelentető Ripost.hu kifejezetten azért fellebbezett, hogy mégse kelljen lehozniuk a teljes helyreigazítást, annak több mondatát is támadták. A Fővárosi Ítélőtábla pedig június végén született, de nemrég kézbesített ítéletében nekik adott igazat: továbbra is kötelesek ugyan közzétenni – az eredeti cikkel azonos módon – a helyreigazító közleményt, amiből kiderül, mit állítottak a lányról valótlanul, viszont ezt jelentősen finomították.

Szómágia: mi a kicsapás széle és mi a bukás közeli

Akárcsak a másik két perben, Nagy Blanka és ügyvédje a tanulmányi eredményeit rögzítő dokumentumokkal próbálta alátámasztani igazát. Azonban a bíróság szerint rendben van az a megfogalmazás, hogy a „mocskos szájú diáktüntető” már annyit lógott az iskolából, hogy „a kicsapás szélére kerülhet”. A Hercsik Zita bíró által vezetett tanács szerint ugyanis a Ripost.hu az olvasói számára ezt csak mint egy „lehetséges végkifejletet vázolta fel” a lap, de nem állították tényként, hogy ki is csapják emiatt.

 Azt is kivették a helyreigazításból, így gyakorlatilag abban is a bulvárlapnak adtak igazat, hogy Nagy több tantárgyból is bukás közelében áll. Ugyanis a diáklánynak elégséges érdemjegyei voltak, és ezt a másodfokon eljáró ítélőtábla szerint lehet úgy értelmezni, mint ami „közel van” ehhez a gyenge teljesítményhez. „Bukás közelinek nem kizárólag az egyes és kettes értékelés közötti eredmény minősíthető” – mondta ki a bíróság, így a Ripost.hu-nak ezért sem kell mea culpáznia, vagyis a sajtóper második menetét megnyerték.

Akkor is perelnek sérelemdíjért

„Ez a jogerős ítélet több mint érdekes, mert a Lokál.hu ugyanezt a cikket vette át, és alig néhány hete ugyanez a bírói tanács abban az eljárásában még nekünk adott igazat és arra jutott, hogy megalapozott az elsőfokú ítélet” – mondta Litresits András, a diáklány ügyvédje, aki kiemelte, hogy az Origo ellen sem döntetlen lett végeredmény, hanem ott is simán nyerni tudtak. Nem érti, a bíróság miért kezdte újra méricskélni, és értelmezte át, hogy a lejárató cikk olvasói hogyan érthették, védence mennyire van „kicsapás szélén” vagy mi számít bukáshoz közelinek. „De a lényeg, hogy itt is kötelesek helyreigazítani a hazugságokat, és ez az ítélet nem változtat azon, hogy következő lépésként sérelemdíjért bepereljük mindegyik karaktergyilkossággal próbálkozó lap kiadóját” – jelentette ki az ügyvéd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!