szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Június 15-tel megszűnt az '56-os Intézet, azóta a a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár működteti az 1956-os Intézetet és a hozzá tartozó Oral History Archívumot. Rainer M. János nem ment a Veritasba dolgozni, az intézet utolsó igazgatója a Mozgó Világnak adott interjújában beszélt a rendszerváltásról és a közeljövőről.

A rendszerváltozáskor létrejött 1956-os Intézetet, amely kiadványaival, köztük az évkönyvekkel rengeteget tett a forradalom és általában a legújabb kori magyar történelem feltárásáért, kezdettől érték olyan bírálatok jobboldali körökből, hogy liberális, és nem eléggé „nemzeti” szempontból vizsgálódik. Az intézetet a Veritasba tagolták, Rainer M. a hvg.hu-nak a beszántást követően azt mondta, ez a történet ott és akkor véget ért. „Ugyanaz történik velünk most, mint amit az MTA kutatóintézeteivel szándékozik tenni a kormány. El kell taposni mindazokat, akik nem az udvartartáshoz tartoznak, meg kell szüntetni a szabadság köreit.”

Rainer M. a Mozgó Világ nyári számának adott interjút, a beszélgetés végén pedig azt mondta:

formálódik már a Valódi 1956-is Intézet terve, ezt jelenthetem.

De a történész kapott ajánlatot a Wesley János Főiskolától is, hogy a következő konferenciájukon töltsenek ki egy panelt, mondják el, épp mivel foglalkoznak a kutatók. „Lesz egy motiváció egyrészt arra, hogy dolgozzunk, és lesz egy pluszmotiváció, hogy itt megint együtt lehetünk.”

Miután az '56-os Intézetet beszántották, az akkor Ecuadorban tartózkodó Alföldi Róbert is üzent, azt írta Rainer M. Jánosnak és társainak, hogy „az egyenes gerinc megnyugvást ad”. A történész erre reagálva most úgy fogalmazott, meghatódtak, de egy kicsit el is szomorodtak. „Mert azt írta, hogy látja az elszánást a közös folytatásra, de elárulja, hogy nem fog sikerülni, mert nekik sem sikerült, a Nemzeti Színház akkori társulatának.” A történész úgy véli, ebben igaza van Alföldinek, úgy együtt, ahogy eddig tették, tényleg nem tudják folytatni. „Ennek így vége.” Szervezetük már nincs, nem is lesz, a kérdés az, hogy az 1956-os Intézet szellemi és emberi közösség is volt-e, s ha igen, az mire lesz elég a jövőben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ausztrál kutatók megkísérlik visszaadni a látását egy vak embernek

Ausztrál kutatók megkísérlik visszaadni a látását egy vak embernek

Az én hetem: Péterfy Gergely nem lett covidos, de őrt áll az SZFE homlokzatán

Az én hetem: Péterfy Gergely nem lett covidos, de őrt áll az SZFE homlokzatán

Rászólt a GVH a Tescóra, az egész országba kiszállítást ígér az üzletlánc

Rászólt a GVH a Tescóra, az egész országba kiszállítást ígér az üzletlánc