Hamvay Péter
Hamvay Péter
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem megy a Veritas Intézetbe dolgozni az ’56-os Intézet igazgatója, mert ott nincs meg a tudományos kutatáshoz szükséges szabadság. Az átszervezés az intézet végét jelenti Rainer M. János szerint. Szinte napra pontosan 30. születésnapjukkor szántják be őket.

- Első látásra csak annyi történik - egy friss kormányhatározat alapján -  hogy az Országos Széchényi Könyvtárból június 14-ével átkerülnek egy másik intézménybe, a Veritas Intézetbe.
- Ez a lépés az 1956-os Intézet végét jelenti. Ez a történet itt és most véget ér. A Veritas Intézet ugyanis egy kormány felügyelete alatt álló intézmény, ahol nem biztosított számunkra a kutatás szabadsága. Nem tudom, hogy az intézet többi munkatársa mit tesz, nem szeretnék az ő nevükben, vagy az intézet nevében nyilatkozni, de azt tudom, hogy én nem fogok a Veritasban dolgozni.
- Ez azt jelenti, hogy felmond?
- Jelen pillanatban az Országos Széchényi Könyvtár osztályvezetője vagyok, és van egy kormányhatározat, amely megszünteti az ’56-os Intézet, a munkáltató feladata ennek a lebonyolítása.  Érdeklődéssel várom a fejleményeket.
- Már 2012-ben elveszítették az önállóságukat, mennyiben más a mostani helyzet?
- Valóban az is egy súlyos visszalépés volt, hiszen önálló költségvetési soron lévő közalapítványból az Országos Széchenyi Könyvtár osztálya lettünk. Elveszítettük az önállóságunkat, és a munkatársaink felét, de tudományos munkánkat szabadon végezhettük a nemzeti könyvtár részeként.
-  Nem az első eset, hogy a Veritasba akarják olvasztani önöket, miért nem sikerült korábban?
-  2017 elején volt ilyen szándék, maga Szakály Sándor, a Veritas Intézet vezetője tájékoztatott erről, aki akkor kijelentette, hogy ő nem támogatja ezt az elképzelést, és tett is ellene.
- Mi lesz az intézet tulajdonával?
- Leginkább szellemi tulajdonunk van, a munkatársaink, szakkönyvtárunk, és az ezernél több életútinterjút tartalmazó Oral History  Archívumunk, ami a XX. század legfontosabb történelmi személyiségeivel készült évtizedek munkájával.  Ezeknek a történelmi dokumentumoknak az  elhelyezéséről, felhasználásról az interjúalanyok rendelkeztek. Nem lennék meglepve, hogy néhányan az interjúkat adók, illetve örökösei közül visszavennék a szövegeket. Az ingatlan - egy tisztesen kopott Dohány utcai bérházban lévő iroda -  az állam tulajdona.
- Miért gyűlöli önöket ennyire Orbán Viktor, hogy az első kormánya elvette az állami támogatásukat, a második kormánya az önállóságukat, a negyedik pedig e szerint burkoltan bár, de megszünteti önöket.
- Ugyanaz történik velünk most, mint az MTA kutatóintézeteivel szándékozik tenni a kormány.  El kell taposni mindazokat, akik nem az udvartartáshoz tartoznak, meg kell szüntetni a szabadság köreit. A mi esetünkben ezt még fokozza egy személyes ellenszenv is, Orbán Viktor fő emlékezetpolitikusa, Schmidt Mária részéről.  Akárhányszor kormányzati tényezőkel beszéltem – a korábbi akciók esetében ilyesmi előfordult – biztosítottak róla, hogy semmi bajuk nincs velem, vagy az intézettel. „Csak hát!” -  mondták, és felfelé mutattak, képletesen, vagy a valóságban.
- Bosszú azért, mert kimondták, hogy nem Dózsa László volt azon az ’56-os plakáton?
- Ezt Schmidt Máriától kellene megkérdezni, mi már évek óta nem vagyunk beszélő viszonyban. De, hogy őszinte legyek, nem különösebben érdekel a döntés esetleges személyes motivációja. Csak az érdekel, mi menthető meg az intézetből.
- Talán azért gyűlölik önöket, mert az SZDSZ-hez kötődő elit bábáskodott a  születésükkor, például Göncz Árpád.
- Az első kiadványunkhoz, amit a Tankönyvkiadó rendelt meg , Antall József írt előszót, ő részesítette először állami támogatásban  az alapítványt. A kuratóriumunkban sokáig  ott volt például Szabad György.  Nem a politikai liberalizmus mellett köteleztük el magunkat, nem politikai tételeket zenésítettünk meg.  Szabadelvűek vagyunk, mert egy kutató mindig szabadelvű, hiszen a tudomány alapja a szabadság.
- Készültek a harminc éves évfordulóra?
- Nem rendeltünk pezsgőt, és ezek szerint jól tettük. 1989. június 17-én, Nagy Imre újratemetésének másnapján  határozta el egy társaság  Kende Péter lakásán, hogy a Brüsszeli Nagy Imre Intézet immár idehaza folytassa 1964-ben megszakadt működését ezen a néven. Harmincéves születésnapunkon már 48 órája nem lesz ’56-os Intézet.

hvg.hu: Első látásra csak annyi történik – egy friss kormányhatározat alapján – hogy az Országos Széchényi Könyvtárból június 14-ével átkerülnek egy másik intézménybe, a Veritas Intézetbe.

Rainer M. János: Ez a lépés az 1956-os Intézet végét jelenti. Ez a történet itt és most véget ér. A Veritas Intézet ugyanis egy kormány felügyelete alatt álló intézmény, ahol nem biztosított számunkra a kutatás szabadsága. Nem tudom, hogy az intézet többi munkatársa mit tesz, nem szeretnék az ő nevükben, vagy az intézet nevében nyilatkozni, de azt tudom, hogy én nem fogok a Veritasban dolgozni.

Megszűnik az '56-os Intézet

Június 15-től a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár működteti az 1956-os Intézetet és a hozzá tartozó Oral History Archívumot a kormány csütörtök este közzétett rendelete szerint. Ez újabb lépés az intézmény eljelentéktelenítése - ha nem ellehetetlenítése - felé.

hvg.hu: Ez azt jelenti, hogy felmond?

R. M. J.: Jelen pillanatban az Országos Széchényi Könyvtár osztályvezetője vagyok, és van egy kormányhatározat, amely megszünteti az ’56-os Intézetet, a munkáltató feladata ennek a lebonyolítása. Érdeklődéssel várom a fejleményeket.

©

hvg.hu: Már 2012-ben elveszítették az önállóságukat, mennyiben más a mostani helyzet?

R. M. J.: Valóban az is egy súlyos visszalépés volt, hiszen önálló költségvetési soron lévő közalapítványból az Országos Széchenyi Könyvtár osztálya lettünk. Elveszítettük az önállóságunkat, és a munkatársaink felét, de tudományos munkánkat szabadon végezhettük a nemzeti könyvtár részeként.

hvg.hu: Nem az első eset, hogy a Veritasba akarják olvasztani önöket, miért nem sikerült korábban?

R. M. J.: 2017 elején volt ilyen szándék, maga Szakály Sándor, a Veritas Intézet vezetője tájékoztatott erről, aki akkor kijelentette, hogy ő nem támogatja ezt az elképzelést, és tett is ellene.

hvg.hu: Mi lesz az intézet tulajdonával?

R. M. J.: Leginkább szellemi tulajdonunk van, a munkatársaink, illetve a szakkönyvtárunk, és az ezernél több életútinterjút tartalmazó Oral History Archívumunk, ami a XX. század legfontosabb történelmi személyiségeivel készült évtizedek munkájával. Ezeknek a történelmi dokumentumoknak az elhelyezéséről, felhasználásról az interjúalanyok rendelkeztek. Nem lennék meglepve, hogy néhányan az interjúkat adók, illetve örököseik közül visszavennék a szövegeket. Az ingatlan – egy tisztesen kopott Dohány utcai bérházban lévő iroda – az állam tulajdona.

TGM: Csapataink nem állnak harcban

Ami a Bibó-kollégiumban kezdődött, az a nyilasok körében ér véget.

hvg.hu: Miért gyűlöli önöket ennyire Orbán Viktor, hogy az első kormánya elvette az állami támogatásukat, a második kormánya az önállóságukat, a negyedik pedig e szerint burkoltan bár, de megszünteti önöket?

R. M. J.: Ugyanaz történik velünk most, mint amit az MTA kutatóintézeteivel szándékozik tenni a kormány.

El kell taposni mindazokat, akik nem az udvartartáshoz tartoznak, meg kell szüntetni a szabadság köreit.

A mi esetünkben ezt még fokozza egy személyes ellenszenv is, Orbán Viktor fő emlékezetpolitikusa, Schmidt Mária részéről. Akárhányszor kormányzati tényezőkkel beszéltem – a korábbi akciók esetében ilyesmi előfordult – biztosítottak róla, hogy semmi bajuk nincs velem, vagy az intézettel. „Csak hát!” – mondták, és felfelé mutattak, képletesen, vagy a valóságban.

©

hvg.hu: Bosszú azért, mert kimondták, hogy nem Dózsa László volt azon az ’56-os plakáton?

R. M. J.: Ezt Schmidt Máriától kellene megkérdezni, mi már évek óta nem vagyunk beszélő viszonyban. De, hogy őszinte legyek, nem különösebben érdekel a döntés esetleges személyes motivációja. Csak az érdekel, mi menthető meg az intézetből.

hvg.hu: Talán azért gyűlölik önöket, mert az SZDSZ-hez kötődő elit bábáskodott a születésükkor, például Göncz Árpád.

R. M. J.: Az első kiadványunkhoz, amit a Tankönyvkiadó rendelt meg, Antall József írt előszót, ő részesítette először állami támogatásban az alapítványt. A kuratóriumunkban sokáig ott volt például Szabad György. Nem a politikai liberalizmus mellett köteleztük el magunkat, nem politikai tételeket zenésítettünk meg.

Szabadelvűek vagyunk, mert egy kutató mindig szabadelvű, hiszen a tudomány alapja a szabadság.

hvg.hu: Készültek a harmincéves évfordulóra?

R. M. J.: Nem rendeltünk pezsgőt, és ezek szerint jól tettük. 1989. június 17-én, Nagy Imre újratemetésének másnapján határozta el egy társaság Kenedi János lakásán, hogy a Brüsszeli Nagy Imre Intézet immár idehaza folytassa 1964-ben megszakadt működését ezen a néven. Harmincéves születésnapunkon már 48 órája nem lesz ’56-os Intézet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Domány András Kult

Megszűnik az '56-os Intézet

Június 15-től a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár működteti az 1956-os Intézetet és a hozzá tartozó Oral History Archívumot a kormány csütörtök este közzétett rendelete szerint. Ez újabb lépés az intézmény eljelentéktelenítése – ha nem ellehetetlenítése – felé.

Cseppet sem zavarja a Huaweit, hogy nincs Play áruház a telefonjain

Cseppet sem zavarja a Huaweit, hogy nincs Play áruház a telefonjain

A hétvégéken továbbra is ingyen szállítja a BKK a bicikliket

A hétvégéken továbbra is ingyen szállítja a BKK a bicikliket

Cseh csúcsmodell: Magyarországon a 280 lóerős új Skoda Superb

Cseh csúcsmodell: Magyarországon a 280 lóerős új Skoda Superb