szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pont akkor nem volt ott egy elutasított menedékkérő sem.

Rákérdezett Székely László ombudsmannál Szél Bernadett független parlamenti képviselő, hogy tervezi-e, hogy vizsgálatot indít a menedékkérők éheztetése és a gyermekek fogva tartása miatt. Szél szerint ugyanis 2018 augusztusa óta 14 esetben összesen 23 embernek nem adtak enni a magyar  hatóságok a tranzitzónában, a politikus ezért feljelentést is tett, ahol feljelentéskiegészítést rendeltek el.

Az ombudsman írásbeli válaszából viszont az derül ki, hogy bár jártak a helyszínen 2018 november 6-án, akkor épp nem éheztettek senkit a röszkei tranzitzónában.

Székely László azt írta, akkor 76 személy volt a tranzitzónában, megnézte a lakószobákat, a gyerekszobát, az orvosi rendelőt, a foglalkoztató helyiséget, a mosókonyhát, a szanitációs helyiséget, az étkezőt, a raktárakat és a nyitott családi tereket, de mindent megfelelő állapotban talált, a raktárban a polcok pedig tele voltak tartós élelmiszerrel, "melyeket a napi élelmiszeradagon túlmenően osztottak ki a külföldieknek".

Székely azt is leírja, hogy "a napi élelmezés részét képező hidegcsomagot és meleg ételt a Szegedi Fegyház és Börtön konyhája készíti elő és a büntetés-végrehajtási intézet naponta szállítja a tranzitzónába. Látogatásom idején is érkezett egy ilyen szállítmány, így magam is meggyőződhettem arról, hogy a büntetés-végrehajtási intézet konyhája az élelem összeállításakor ügyelt arra, hogy ne sértse meg a tranzitzónában elhelyezett személyek vallásának előírásait, illetve kulturális szokásait.

Az élelem bőséges, sőt adott esetben a civil körülmények között szokásos adagoknál is nagyobb mennyiségű volt.

Székely hozzáteszi, egyébként is volt közös konyhája és hűtője a menedékkérőknek, és

látogatásomkor a tranzitzónában tartózkodó külföldiek nem éheztek, továbbá az élelem mennyiségét vagy minőségét kifogásoló panaszt sem nekem, sem munkatársaimnak nem jeleztek

– írta, hozzátéve, hogy akkor egyébként sem kísérő nélküli kiskorú, sem kiutasított menedékkérő nem volt a zónában, holott a kiutasított menedékkérőktől vonják meg az ételt.

Székely végül azt írja, egyébként a kormány menekültügyi, illetve idegenrendészeti politikájának alakításába nincs lehetősége beavatkozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Százezer munkahely 10 év alatt – ezt ígérik a New Yorkban

Százezer munkahely 10 év alatt – ezt ígérik a New Yorkban

A koronavírus mellett más vírusok is fertőznek a nyári időszakban

A koronavírus mellett más vírusok is fertőznek a nyári időszakban

Valami röpköd, és nem tudják, mi az – a Pentagon kíváncsi

Valami röpköd, és nem tudják, mi az – a Pentagon kíváncsi