szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány fát addigra már kivágtak, hogy megépülhessen az oda tervezett "családi szabadidőpark".

A főpolgármester döntése nyomán nem vághatnak ki több fát Budapesten az új családi szabadidőparkok kialakításához kapcsolódva – ezt a Főkert közölte a 24.hu kérdésére. A lap eredetileg arra volt kíváncsi, hogy a Hajógyári-szigeten hány fa esik áldozatul a munkálatoknak.

Főpolgármester úr általánosan leállította a fakivágásokat. Így minden területen, a Tabánban is és a Hajógyári-szigettel kapcsolatban is, társaságunk egyeztetéseket folytat

– válaszolta a Főkert.

A hét új családi szabadidőpark létesítéséről augusztus közepén érkezett a bejelentés. A közlés szerint

  • az I. kerületben a Tabánban,
  • az óbudai Hajógyári-szigeten,
  • a VIII. kerületi II. János Pál pápa téren,
  • a XI. kerületben a Függetlenségi parkban,
  • az Egyetemisták parkjában,
  • a gazdagréti Kaptató sétányon,
  • valamint Csepelen a Csillagtelepen

létesül ilyen, kültéri edzőeszközökkel, sportpályák, futókörökkel, játékokkal, jobb közvilágítással, utcabútorokkal, ivókutakkal, valamint wifivel, UV-sugárzásmérővel és fényforrással felszerelt okososzlopokkal. A munkálatok augusztus elején kezdődtek meg, a tervek szerint szeptember közepén adták volna át az első megújult parkokat, de Tarlós István döntése nyomán a kivitelezés biztosan csúszni fog.

A Hajógyári-szigetre egy bekerített, gumiburkolatos sportpályát, két gyepes röplabdapályát, pingpongasztalt, fitneszteret, valamint burkolt és gyepes pihenőtereket terveznek, "mindezt egy többszintes növényállománnyal ellátott pihenőparki környezetben".

Mivel mindehhez előbb meg kell tisztítani a területet, több fát már kivágtak. A Főkert korábban azt írta a Hajógyári-szigeten kijelölt részre, hogy az ottani fák állapota az idén tavaszi felmérés alapján leromlott állapotú volt, így "kiírásra kerültek a szükséges faápolási és egészségügyi fakivágási intézkedések. A cserjeállomány nem jelentős, az elvadult, erősen elöregedett állomány lecserélésre kerül" – emlékeztet a 24.hu.

A Tabánban a szabadidőpark építése miatt 43 fát terveztek kivágni, de amikor Tarlós István erről értesült, azonnal leállíttatta. Később a környezetvédelemi főpolgármesteri biztosnak kinevezett Szabó József az egész építkezést felfüggesztette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Előkerült a Facebook és a Google titkos szerződése

Előkerült a Facebook és a Google titkos szerződése